Görüşmeden kriz çıktı!

Talat - Hristofyas görüşmesinde açıklanmayan gri noktalar hükümet ortaklarını rahatsız etti. Ortaklarının tutumunu beğenmeyen Hristofyas DİKO ve EDEK’i uyardı: Tutumunuzu netleştirin!

Talat - Hristofyas görüşmesinde açıklanmayan gri noktalar hükümet ortaklarını rahatsız etti. Ortaklarının tutumunu beğenmeyen Hristofyas DİKO ve EDEK’i uyardı: Tutumunuzu netleştirin!

Politis gazetesi; Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas’ın, hükümette yer alan DİKO ve KS EDEK partilerinin Kıbrıs sorununa ilişkin tutumlarından rahatsızlık duyduğunu, Hristofyas’ın düşüncesinin; Kıbrıs sorununda hükümete eleştiriler yöneltirken bu partilerin, hükümette kalmaya devam edemeyecekleri yönünde olduğunu yazdı.
Gazete; Hristofyas’ın, Rum Meclisi Başkanı ve DİKO Başkanı Marios Karoyan ve KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru ile; Kıbrıs sorunu hakkında bilgilendirme amacıyla yapacağı ilk görüşmede Karoyan ve Omiru’yu tutumlarını netleştirmeleri konusunda uyaracağını belirtti.
Habere göre Hristofyas; özellikle eski Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos’un görüşlerine yakın görüşler ifade eden EDEK Başkanı Omiru’nun tutumundan ötürü rahatsızlık duyuyor.
Simerini de; “Siyasi Termometre Yükseliyor – Ortak Açıklamanın Gri Noktaları Konusunda Eleştiriler Artıyor” başlıkları altında verdiği haberinde; Talat-Hristofyas görüşmesinin ardından yapılan ortak açıklamada yer alan unsurlar konusunda DİKO, EDEK ve EUROKO’nun eleştirilerinin dün de devam ettiğini, Hristofyas’ın söz konusu partiler ile görüşmeyi planladığını yazdı.

SORU İŞARETLERİ
Gazete; Hristofyas’ı eleştiren bu partilerin yetkililerinin, Talat-Hristofyas görüşmesinin ortak açıklamasında yer alan şu “gri unsurların” Hristofyas tarafından açıklanmasını talep ettiklerini yazdı:
“Bir: Tek bir uluslararası kimliğe sahip olan federal bir hükümetten bahsedildiği halde, ortak açıklamada tek egemenlik ve tek vatandaşlığa değinilmiyor.
İki: Kıbrıs sorununun çözümüyle oluşacak bu federe devletin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamı mı yoksa bakire doğum (partenojenez) sonrası mı oluşacağı açıklamada belirtilmiyor.
Üç: İki tarafın temsilcileri tarafından askeri ve siyasi güven arttırıcı önlemelerin ele alınması kararına varılması ‘geri adım atma’ olarak nitelendiriliyor. Çünkü bu şekilde işgal rejimi Kıbrıs Cumhuriyeti ile eşit düzeye getiriliyor ve Türkiye işgal ve istila suçundan kurtuluyor.
Hristofyas’ı eleştirenler ayrıca; askeri konuların bugüne kadar siyasi temsilciler arasında değil, RMMO ve işgal güçleri arasında, BM aracılığı ile gerçekleştirildiğinin altını çiziyorlar”.




KAROYAN VE OMİRU’DAN ELEŞTİRİ

POLİTİS gazetesi; Rum Meclisi ve DİKO Partisi Başkanı Marios Karoyan’ın, Talat-Hristofyas görüşmesinin ortak açıklamasına ilişkin eleştirilerini dün de sürdürdüğünü yazdı.
Habere göre Karoyan; ortak açıklamanın; “Kıbrıs sorununda şu anda mevcut olan sürece ne yazık ki netlik kazandırmadığını” savundu ve “ortak açıklamanın, olumlu unsurlar da içermesine karşın, endişe verici unsurlar da içerdiğini” iddia etti.
Karoyan; ortak açıklamada yer alan bu unsurların, “tezlerini desteklemek ve uzlaşmaz tutumunu sürdürmek için Türkiye tarafından kullanılabileceğini” savundu.
Öte yandan dün açıklamalarda bulunan KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru; ortak açıklamanın hiçbir yerinde “federal hükümetin tek bir egemenlik ve vatandaşlığa dayanacağının yer almadığını” belirterek, partisinin endişeleri bulunduğunu vurguladı.
Haber göre Omiru ayrıca; “Türkiye’nin İngiltere ile işbirliği içerisinde, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ortadan kaldırılarak çözüm sonucunda oluşacak yeni devletin AB’ye üye olması için çalıştıklarını” iddia etti.


KİPRİANU: KAMUOYU ÖNÜNDE TARTIŞMAM
POLİTİS gazetesi; Rum Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu’nun, ortak açıklamaya yönelik eleştirilerin sorulması üzerine; bu konuyu kamuoyu önünde tartışmanın fayda sağlamayacağı uyarısında bulunduğunu yazdı.
Habere göre Kiprianu dünkü açıklamasında; önemli olanın; Kıbrıs Rum tarafının “zayıflamaması” olduğunu belirtti.
Kiprianu, Rum Yönetimi eski Başkanı Tasos Papadopulos’un, Talat-Hristofyas görüşmesi sonrasında yapılan ortak açıklamayı “kötü, çok nahoş bir gelişme ve Kıbrıs Rum tarafı için geriye doğru bir adım olarak” nitelediği açıklaması konusunda ise; “Demokrasi var, karşıt görüşlerin olması kötü bir şey değildir” ifadesini kullandı.


ANASTASİADİS: “BİRŞEYLER EKSİK”

DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis ise, önceki günkü açıklamalarında; henüz sürecin çok başında bulunulduğunu ve çıkmazlardan söz etmek için erken olduğunu ifade etti.
Habere göre Anastasiadis; Talat-Hristofyas görüşmesinin ortak açıklamasında, “görüş ayrılıklarına değil, ortak noktalara değinildiğini” belirtti ve “birşeylerin eksik olduğu hissi hepimizde mevcut” şeklinde konuştu.



SİLLURİS:GELİŞMELER OLUMSUZ

EURO.KO Partisi Başkanı Dimitris Silluris; Talat ve Hristofyas’ın uzlaştıkları her şeyin “çok olumsuz gelişmeler olduğunu” savundu.
Habere göre Silluris; ortak açıklamada “iki kurucu devlete değinilirken, tek egemenlik ve tek vatandaşlığa değinilmediğini” ve bunun; “Kıbrıs sorununun müzakere temeli olarak hiçbir zaman kabul görmediğini” iddia etti.
Silluris; “Sadece, halk tarafından büyük bir çoğunlukla reddedilen Annan Planı’nda iki kurucu devlete değinilmekteydi” şeklinde konuştu.
Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberleri şu başlıklarla yansıttılar:
Bu haber 54 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER