Avrupa’nın en işlek havaalanı Heathrow, geçtiğimiz günlerde rekor yolcu sayısını açıkladı..
Avrupa’nın en işlek havaalanı Heathrow, geçtiğimiz günlerde rekor yolcu sayısını açıkladı..
Geçen yıl Londra’nın güney batısında yer alan , 5 terminalli bu dev alanın yolcu sayısı 87.4 milyon’a erişti.. . Yani her gün ortalama 2.4 milyon yolcu, Heathrow’a gelip, uçağa binip başka yere uçtu.. Veya Heathrow’a iniş yaptı..
Müthiş bir rakam.. Her gün orta nüfuslu bir kentin uçaklara inip, bindiğini düşünün.. O trafiği.. Yolcu karmaşasını, bavul yüklenmesini, check-in kargaşasını, yolcu etmeye ve karşılamaya gelenleri..
Sadece yolcular değil, bazan onlardan daha fazla karşılayan veya geçirmeye gelenlerin kalabalığı..
Heathrow işte böylesine dev bir havaalanı.. Müthiş bir operasyon gerektiren bir yer.. Apayrı bir alem..
British Airways Authorities kısacası BAA, bu havaalanının günlük işleyişinden sorumlu otorite.. Bunun başı CEO’su Colin Matthews’un geçen gün Heathrow’la ilgili bu rekor yolcu rakamını açıklayışını okudum.. Rakamlardan çok beni şaşırtan bambaşka bir konu oldu..
Heathrow, dünyanın en işlek ikinci havaalanı olarak bugüne kadar anılıyordu.. Amerika Birleşik Devletlerindeki Atlanta’dan sonra.. Ancak bu son açıklama ile gelen 87.4 milyonluk yolcu sayısı, Londra Heathrow’u dünyanın bir numaralı en fazla yolcunun sehayat ettiği havaalanı konumuna çoktan yükseltti bile..
Heathrow’a gelip, uçanlar, giden-gelenler bu eski, yılların emektar alanını iyi bilirler.. Birbirine yakın 4 terminal ile geçtiğimiz yıllarda açılan modern 5’inci Terminal.. Amerika yolcularının inip,bindiği terminal..
Bu sene Londra 2012 Olimpiyatları ile bu yolcu sayısının daha da artacağından şüphe yok..
Konu, Heathrow olunca, dünyanın en ünlü uçak şirketleri , filoları da doğal olarak buraya inmek istiyor..
Bunu ben değil, BAA’in CEO’su Colin Matthews söylüyor.. “Güney Amerika’dan, Çin’e kadar Birleşik Krallığa uçmak isteyen havayolu şirketleri bize başvuruyor.. Heathrow’a inmek istiyor.. Ancak yanıtımız hep aynı oluyor.. Slotu bulun, sizi uçuralım”
Bay Matthews çok haklı.. Slotu bul, Heathrow’a in ve uç..
Bununla da kalmıyor, Matthew’un yine ağzından bu slotların değerini duyalım..
“Slotlar 25 milyon sterlin .İsteyen çok, bu fiyatin nedeni de bu.. Heathrow’a iniş ve kalkışlarda artık son sınırdayız. Oldukça sıkıncı veritici ve acil bir durum”
Heathrow’daki trafik yoğunluğu yılladır baş ağrısı yaratıyor zaten.. Thames Nehrinin denize döküldüğü yere yepyeni bir havaalanı yapılması planlanıyor.. Bunun da en büyük savunucusu Londra Büyük Şehir Belediye Başkanı Boris Johnson.. Ancak buna muhalifler çok .. Şimdilik bu plan, kağıt üzerinde.. Eyleme geçiş yok..
“KTHY’nın bununla ilgisi ne “ dediğinizi duyar gibiyim.
KTHY, iflas ettirilmeden önce Heathrow’da 3 tane altından da kıymetli “slot”u vardı.. Bugünün parasıyla 75 milyon sterlin edecekti, eğer hava şirketi batmasaydı.. KTHY’nın borcunun 10 milyon dolar veya daha fazla olduğu yazıldı.. KTHY’Nin battığına, yüzlerce kişinin işsiz kaldığına, binlerce yolcunun mağdur kaldığına mı yanarsın .. Yoksa milyonlarca sterlinlik 3 slotun gittiğine mi ?
Son pişmanlık fayda vermiyor ne yazık ki..