HallisBullis KKTC Malı Ekonomik Program

Kıbrıs’a özgü bazı deyişler vardır. Halen daha kullandığımız. Bu deyişlerden biri de “hallis bullis”dir. Mesela ben hallis bullis Mutluyaka’lıyım.

Kıbrıs’a özgü bazı deyişler vardır. Halen daha kullandığımız. Bu deyişlerden biri de “hallis bullis”dir. Mesela ben hallis bullis Mutluyaka’lıyım.

Kısacası “hallis bullis” bir öznenin veya olgunun özelliği konusunda vurgu yapmaktadır.
Ekonomik hayatta tartışma konusu olan önemli olgulardan biri de halen hazırlıkları son aşamaya gelen 2013-2015 Ekonomik Programıdır.

Ekonomik program şeklinde yıllardır imzalanan ve uygulanması taahhüt edilen paketlerde iktidarlar gönlüksüz davranırken, muhalefet ve başta sendikalar olmak üzere sivil toplum içeriğine dahi bakmadan yıkım ve empoze paket diye karşı duruş hatta direnç ortaya koydular.

Ancak, Yünanistan, İspanya ve Güney Kıbrıs gibi kurtarma taleb eden ülkelerin uygulamak zorunda kaldıkları paketlere bakınca bizdeki paketlerin ne kadar hafif olduğu ortaya çıkmaktadır. Sürdürülebilir bir mali yapı, etkin ve verimli bir kamu yönetimi ve rekabet edebilir bir ekonomi için yapılması gereken nelerdir ki yıkım paketi diye adlandırdıkları program yetersiz kalıyor. Kamuda verimlilik ve etkinlik için ne yapılması gerekiyor ki yıkım paketi diye adlandırdıkları programlar yetersiz kalıyor. Aslında, yetersiz olan maalesef paket veya paketler değildir. Yetersiz olan siyasi irade ve bu paketlere destek vermek yerine statükonun bekçisi olan muhalefet ve sendikalardır.

Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan izleme raporu siyasi iktidarın gönlüksüzlüğünü belgelemektedir. İstihdam rakamlarının aşılması, TC yardımlarının erken tükenmesi, ek mesai rakamlarının toplamda değişmemesi iktidarın statükoya yenik düştüğünün kanıtıdır.
Muhalefet ise doğru, yanlış iktidarın her yaptığını eleştirerek siyasi çıkar peşinde koşarken, sendikaların sadece günlük çıkarları peşinde oldukları BES’in tavrıyla da ortaya konmuştur.
Paketi uygulamamanın mazereti olarak empoze paket yakıştırması yapanlar programın bize ait olması gerektiği argümanı ile yatıp kalkmaktadırlar.

Peki, tarihte belki de ilk kez istedikleri oldu ve Kıbrıs Türk Toplumunun neredeyse her kesiminin katkılarıyla Ekonomik Program hazırlandı. Evet hazırlık aşamasında ben ve Ünal Akifler, Mustafa Besim, Necdet Ergün ve Yenal Süreç gibi ülkenin tanınmış ekonomist ve akademisyenlerin de mutfağında bulunduğu bu programa ülkesel, bölgesel ve sektörel temsilciler olarak Odalar, Birlikler, dernekler ve sivil toplum örgütleri de katkı koydu. Buna ilaveten, benim üniversitem LAÜ’den kamu uzmanı Prof.Dr. Şinasi Aksoy ve Tarım Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Kazım Abak da konsolidasyon çalıştayına davetli olarak katıldı. Tabi ki, diğer üniversitelerden de değerli akedemisyenler çalıştaya davet edildi. NETİCE İTİBARİYLE DE HALLİS BULLİS KIBRIS TÜRK TOPLUMUNA AİT 2013-2015 EKONOMİK PROGRAMI HAZIRLANDI.

EKONOMİK PROGRAM UYGULAMA NİYETİ OLMAYAN STATÜKOCULARIN VE GÖNLÜKSÜZ DAVRANAN SİYASİ İKTİDARIN MAZERETİ ACABA ŞİMDİ NE OLACAK?

Bu haber 1391 defa okunmuştur
  • hallis bullis? adem yilmaz  lefkosa - 14.08.2012 halis muhlis.... halis muhlis... Ben besyuz senelik kibris'liyim hic 'hallis bullis' diye birsey duymadim. Turkce'mize dikkat edelim. Hele yazar takimi... Gazete zaten imla hatalariyla, dusuk cumlelerle dolu; bari uc gunde kisa bir makale yazarken dikkatli olunsun lutfen.

:

:

:

: