Türkiye’den destek, KKTC’den köstek

Türkiye’de devletin kısmi kuraklığa rağmen çiftçiye maddi destek verdiğini ve borç ödemelerini ertelediğini söyleyen Ceyda, KKTC’de ise çiftçilerin borçlarına yüzde 36 faiz uygulandığını belirtti

 Türkiye’de devletin kısmi kuraklığa rağmen çiftçiye maddi destek verdiğini ve borç ödemelerini ertelediğini söyleyen Ceyda, KKTC’de ise çiftçilerin borçlarına yüzde 36 faiz uygulandığını belirtti

Tarım sektöründeki bazı örgütler, bugün Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nde bir araya gelerek sorunlarını görüştü. Örgüt başkan ve temsilcileri, toplantıdan önce basına açıklama yaptı.

Toplantıya Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri Birliği, Kıbrıs Türk Patates Üreticileri Birliği katılırken, narenciye örgütlerinin de toplantıya destek verdiği, ancak 3 narenciye örgütünün aynı saatlerde kendi aralarında toplantıları bulunduğu için Çiftçiler Birliği’ne gelemediği kaydedildi.

İlk açıklamayı yapan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Oğuz Ceyda, ortada büyük bir doğal afet bulunduğunu ve tarımdaki tüm sektörlerin “alınmayan” önlemlerden dolayı sıkıntıda olduklarını söyledi.

Ceyda, Doğrudan Gelir Desteği’nin hala ödenmediğini, önümüzdeki hafta ödeneceği açıklanan miktarın kabul edilemez olduğunu, Doğrudan Gelir Desteği’nde bu yıl ödeneceği açıklanan miktarların geçen yıldan yüzde 40 daha az olduğunu kaydetti.

Ceyda, Türkiye’de devletin kısmi kuraklığa rağmen çiftçiye yardıma koştuğunu, maddi destek verdiğini ve borç ödemelerini ertelediğini, KKTC’de ise çiftçilerin borçlarına yüzde 36 faiz uygulanmasına devam edildiğini belirtti.

 

CEYDA: 27 DEĞİL 54 YTL

Böyle bir yılda bütçeden çiftçiye tek kuruş verilmediğini, çiftçiye verilecek kuraklık tazminatlarının Genel Tarım Sigortası Fonu’nda yer alan, çiftçinin kendi parası olduğunu kaydeden Oğuz Ceyda, bu miktarın da “fondaki para bu kadar” denilerek, 27 YTL olarak açıklanmasını eleştirdi. Ceyda, bu rakamın 54 YTL olması gerektiğini savundu.

Ülkede tohum sıkıntısı olduğunu belirten Ceyda, çiftçinin yüzde 90’ının şu anda gerekli tohumu bulamadığını, tarım sektörünün iflasta olduğunu, hükümetin özellikle tarım sektörüne karşı son derece duyarsız olduğunu ve yapmadığı yardımı da yapıyormuş gibi “sattığını” öne sürdü.

Ülkenin çökme noktasında olduğunu savunan Oğuz Ceyda, hükümetin ise sadece seyirci olduğunu iddia etti.

Ceyda, narenciyecilerin de desteğinin arkalarında olduğunu belirterek, yollara dökülürlerse hoş olmayacağını, kendilerinin sadece düdük çalarak eylem yapmadıklarını belirtti.

Oğuz Ceyda, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda tüm tarım sektörü olarak sokaklara döküleceklerini ifade etti.

 

NAİMOĞULLARI: KUZULAR ELDE KALDI

Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ise, ülkede akaryakıttan elektriğe her gün zam yapıldığını, kaba yemin ülkeye fahiş fiyatlarla geldiğini, kuraklık felaketinin yaşandığını, hayvanları satamadıklarını, küçükbaş hayvan üreticisinin hayvan satmak istediğini, ancak alacak merci bulamadığını, hükümetin, “hayvan alacağız” diyerek, 50 kuzu aldığını, ancak on binlerce kuzunun hayvancının elinde kaldığını kaydetti.

“Köy dereleri ve ovalar küçükbaş hayvan leşleriyle dolu” diyen Naimoğulları, turizm sektörünün de kötü durumda olduğunu, otellerdeki doluluk oranının yüzde 30–40 olduğunu, bu nedenle sektörün küçükbaş hayvan çekmediğini kaydetti.

  Hükümetin hayvancılık konusunda hedefi olmadığını savunan Naimoğulları, hayvancının hala soğuk süte geçemediğini, devletin soğuk süt zinciri için gereken krediyi vermediğini, susuzluğun hat safhada bulunduğunu, toplam 300 bin küçükbaş hayvana bakamadıklarını devlet üreticiyi tazmin ederek bu hayvanları alıp imha etmezse bunların yüzde 50-60’ının yıl sonuna öleceğini kaydetti.

Naimoğulları, hayvancılığa bağlı tüm küçük sanayinin de çökeceğini, esnafın da çok kötü durumda bulunduğunu söyledi.

Türkiye’de verilen destekler sayesinde çiftçilerin aletlerinin hep yeni olduğunu belirten Mustafa Naimoğulları, hükümetin tüm tarım sektörünü korumasını istedi.

 

YEŞİLADA: ORTALIK DARMADAĞIN OLUR 

Kıbrıs Türk Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada ise, tarım sektörünün sorunlarının sadece sektördekilerin sorunu değil, memleket sorunu olduğunu belirterek, kamuda çalışanın da, özel sektörde çalışanın da tarımın sorunlarının çözümüne destek vermesi gerektiğini belirtti.

Kamunun sorun yaşadığında grev yaptığını, ancak kendilerinin onlar gibi sokağa dökülemediğini, çünkü hayvancının hayvanını, bahçecinin bahçesini bırakamadığını kaydeden Yeşilada, ama yola bir dökülmeleri halinde “ortalığın darmadağın olacağını” öne sürdü.

Yeşilada, Güney Kıbrıs’ta üreticiye her türlü desteğin sağlandığını, üreticilerin aletlerinin, araçlarının parasını devletin ödediğini, burada ise gübrenin bile astronomik rakamlara satıldığını, suni gübrenin torbasının 100 YTL olduğunu kaydetti.

Patates üreticisinin parasını hala alamadığını ve her tarafa borçlu bulunduğunu söyleyen Yeşilada, Tarım Bakanlığı’na da birçok eleştiride bulundu. 

Çiftçiler Birliği yöneticilerinden Ziya Özkoşar ise, 2008 yılında narenciye ülkesi Kıbrıs’a Arjantin’den limon geliyorsa, yakında hayvansal ürünler de geleceğini savundu.
Bu haber 121 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER