Eğitim denen kale

CTP-BG, DPUG hükümetinin programı pazartesi günü Meclis’te okundu.

CTP-BG, DPUG hükümetinin programı pazartesi günü Meclis’te okundu.
Güven oylaması bugün.
Bu noktada bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum ama önemli olan bundan sonrası.
Zaman durmaksızın geçiyor ve yaşamı ertelememiz imkânsız.
Ki son birkaç senede neleri ertelemedik ki.
Hazır olmak, ayakta durmak, sağlam temeller üzerinde bir gelecek inşa etmek ancak sağlam bir eğitim politikası ile olur.
Bu düşünce eğitimle ilgili çok yalın bir sesleniştir.
Bu konuda da her zamanki alışkanlıklarımız yıllardır devrede.
Başka meselelerde olduğu gibi bu konuda da devlet ciddiyetine ait bir düzen ve sistem getiremedik.
Her gelen bir ucunu çekti, bir ucunu bıraktı.
Yıllarca sürecek ve siyasal yönetimlere göre değişim göstermeyecek sağlıklı çalışan bir mekanizma kuramadık.
İllaki her gelen siyasi yönetim kendi istediği yöne çekecek eğitim denen çağın olmazsa olmazını.
Bir toplumu istenilen noktaya getirebilmek için ilk yapılacak iş eğitim sistemini ele geçirmek ve gidilecek yöne doğru yavaş yavaş yönlendirmektir.
Yıllarca uygulanacak bu yöntemle en sonunda istenilen nokta elde edilir.
Kıbrıs Türk eğitim sistemi ki çoğu zaman böyle bir sistemin varlığından bile şüphe duyarız.
Son yıllarda bu anlamda daha da önem kazanmıştır.
Kıbrıs Türk toplumunun varlığında en önemli kalelerden biridir eğitim.
Çağın gerekleri ve modern, gelişen dünyanın gerisinde kalmamak için eğitimimize ve çocuklarımıza, gençlerimize en iyisini, en doğrusunu vermek de bu devletin görevidir.
Onca gündem maddesi içinde, söylediğim gibi hayat yaşanmak için bizi beklemiyor.
Geç kalacak biri varsa o da bizleriz.
İşte kaşla göz arasında yeniden okullar açılıyor.
Önümüzdeki pazartesi yeni eğitim yılı için ilk zil sesleri duyulacak.
Önce yeni hükümetin bugün onaylanmasını beklediğim programında eğitim ile ilgili kısma bir bakalım sonra cevap beklediğimiz sorulara geçelim;
“KKTC’nin varlığının temeli ve geleceğinin güvencesi olan genç nesillerin yetiştirilmesinde en önemli rolü ve politikayı oluşturan Milli Eğitim Sistemi’nin çağdaş düzeye ve bilimsel temellere dayandırılarak yapılandırılmasına, ülkemiz geleceği için son derece önem vermekteyiz.
Eğitim alanında atılacak tüm adımlarda Atatürk ilke ve devrimlerine ve özellikle laiklik anlayışına uygun olarak hareket edilecektir. Ülkemiz insanının ihtiyaçlarına, politik konjonktüre, hukukun üstünlüğüne, stratejik vizyona, bilimsel temellere, şeffaf ve adil yaklaşımlara, eşitlikçi vizyona ve ülke gerçeklerimize uygun bir milli eğitim politikası öngörmekteyiz.
Hükümetimiz, üniversitelerimizi yüksek öğrenim ve eğitim turizminde, uluslararası rekabet gücüne sahip bir marka haline getirerek ülkemizin uluslararası yüksek öğrenim pazarında aldığı payı ve öğrenci sayısını artırmayı hedeflemektedir.
Talim Terbiye Dairesi’nde bulunan kurulun akademik kurul seviyesine yükseltilerek merkezi sınav sistemi, müfredatların düzenlenmesi, Ar-Ge, kitap yazımı ve insan kaynakları yönetimi sisteminin bu kurul tarafından yapılması hedeflenmektedir.
Hükümetimiz, ülkedeki ara eleman açığını giderecek ve gençlerimizin daha kolay iş bulma olanaklarını sağlamak üzere çıraklık ve meslek eğitimi destekleyecektir.
Gençliğimizin hem üçüncü ülkelerde hem de Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerinde önlerini açmış olan GCE (A Level) uygulamasının daha da yaygınlaştırılması için çaba harcanacaktır.
Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi tüm ilkokul ve orta öğretimde okutulmaya devam edilecek, eğitimin tüm kademelerinde, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin alanında uzman kişiler tarafından verilmesi sağlanacaktır.
Her inanca saygılı ve eşit mesafede duran hükümetimiz döneminde, ortaöğretimden itibaren yeterli oranda talep olması halinde her türlü dini inanca yönelik seçmeli ders müfredatta yer alacaktır.
Hükümetimiz, okul öncesi dört yaş eğitiminin yaygınlaştırılması, ilkokulların altı yıla çıkarılması ve bölge okullarının yeniden açılması hedeflemektedir.”
Öncelikle bu düşüncelerin ve vurgu yapıldığı üzere bir Milli eğitim politikasının yaşama geçirilmesi şart.
Özellikle belirtildiği ve altı çizildiği gibi laik anlayışın temel olduğu ve bunun yanında her türlü inanca eşit adil öğrenme fırsatı verilmeli.
İlkokulların altı yıla çıkarılması ve bölge okullarının yeniden açılması.
Bu iki konu çok tartışılacak.
Bunun için altyapımız hazır mı? Ya da uygulamanın yapılacağı tarihe kadar hazır olacak mı?
Okulların durumu, öğretmen eksiklikleri bunları karşılayacak düzey de mi?
Engelli çocuklar için özel eğitim konusundaki sıkıntılar yine can sıkacak mı?
Her zaman ki manzaralar yaşanacak mı, yani okul tamiratları tamamlandı mı?
Elbette yeni hükümetin görev zamanı henüz çok yeni ama mutlaka bazı hazırlıklar yapılmıştır.
Ve bunu görmek için birkaç gün beklememiz yeterli.

Bu haber 967 defa okunmuştur
  • HAYALI Husnu  Magusa - 12.09.2013 Zengin isimsiz Magusadan bir Namik Kemal gecti bir zamanlar ve bilin ne dedi VATAN yahut SILISTIRE dedi ya birda hayal dedi yaa.
  • galın   - 12.09.2013 yani hiç üşenmezler da abuk sabık yorumlar yaparlar ya ne avaracılık be gardaş asıl çocuk nasıl üniversite bitirdiler hayret
  •    - 12.09.2013 ZENGİNLER VARYEMEZ AMCALARDIRRR.
  •    - 12.09.2013 benim 3 diplomam var hacı dayı para bende çoktur bugün tek bankamı boşaltsam kuzey kıbrısı satın alırım biz aşiretiz baboğ lahmacuncular aşiretiyik bize öyle derler diploma dediğin 3000 dolar bir şey ben 3000 dolara evimin hizmetçisine veriyorum. iş heryerde bulurum ben, esas siz kendinize bakın... hem benim arabamın markası ferrari 2012 model kıbrısta kaç kiside ferrari var? en zengin dediğiniziş adamlarında bile yok para altın dolar bizde çoktur sizde para olmadığı için züğürtün çenesini zenginin parası yorarmış
  • ...............    - 11.09.2013 gerçek eğitimler eskidendi,cok eskiden.şimdiki eğitimler para düzeni........
  • duyduk duymadık demeyin cancon   - 11.09.2013 duyduk duymadık demeyiniz...arkası olan universite bitirmeye çalışsın.arkası olmayanlar boşuna universite bitermesin.yazıktır geçirdiği onca okuma zamanına.cunku arkası olmayanların diplomaları gerçekten duvarda asılı yada dolabın bir köşesinde kalacak.simdi diplomaları almak bile para ve arka istiyor.boşuna da paralarınızı vermeyiniz diplomalar için.yazık olur yazık.
  • KALIN NY ince  NY - 11.09.2013 Yassa KALIN. Sen anladiysan bosver gerisini.
  • KALIN NY   - 11.09.2013 Yaşşa be İNCE NY adsızın hacı deyişinden ne olduğu belli. Önce beyin olacak beyin. Gerisi boş. çok diplomalılar gördük kafa boş. çok kafalılar gördük diplomaya gerek yok. anlayana.
  • isimsiz ince  NY - 11.09.2013 Hepsi sosyal ag isi. Sosyal cevren networking eyi deyilse diplomalari duvarda asmaya devam edecen. Biraz da kendi kendini pazarlama yetenegi.
  •    - 11.09.2013 hacı boş ver ya madalya mı takacaklar okul bitirince benim diplomalar duvarda süs eşyası gibi duruyor kimse bana soruyormu o kadar para verdin bak kıbrıs universitelerinden de mezun olmuşsun bir sürü branştan mezun olmuşsun gel sana iş diye? Eğitim demek para tuzağıdır kıbrısta, kültür kapısı eğitim kalesi dümbelek saz gitar hikaye hepsi Kaç tane kıbrız universitesi iş olanağı sağlıyor? %2yi geçmez. Geççen bu işleri.

:

:

:

: