SİYASETTE YOZLAŞMA VE LOGROLLING

Ülkemizde siyasetin giderek irtifa kaybettiği artık herkes tarafından kabuledilmektedir.Bir başka deyişle, siyaset ve siyasetçiye güven gittikçe azalmaktadır.

Ülkemizde siyasetin giderek irtifa kaybettiği artık herkes tarafından kabuledilmektedir.Bir başka deyişle, siyaset ve siyasetçiye güven gittikçe azalmaktadır. Bu olgu çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan araştırmalarda da net olarak ortaya çıkmaktadır.
Peki siyasete olan güven neden giderek dibe vurmaktadır. Tabi ki böylesi bir yapı sadece bizde yaşanmamaktadır. Siyasette yozlaşma adı verilen bu tecrübeler dünya tarih sayfalarında da yer almıştır. Yani siyaseti dibe vuraduran temel unsur “SİYASETDE

YOZLAŞMADIR”.

Siyasal ahlakı bozan pek çok davranış ve eylem bulunmaktadır. Siyasal ahlakıbozucu davranış ve eylemler Siyasal Yozlaşma (PoliticalCorruption) olarak adlandırılabilir.Siyasal yozlaşma, siyasal süreç içerisinde çok çeşitli şekil ve türlerde ortaya çıkmaktadır. BunlarınbaşlıcalarıRüşvet,İrtikap (Zorla Yiyicilik),Adam Kayırmacılık (İltimas), Akraba Kayırmacılık (Nepotizm), Siyasal Kayırmacılık (Partizanlık ve Siyasal Yandaşlık), Patronaj ve Hizmetsiz Memuriyetlik, Hizmet Kayırmacılığı, Lobicilik, Rant Kollama, Gönül Yapma (Suvasyon), Siyasal Dalavere (Siyasal Manüpülasyon), Aşırı Vaatte Bulunma ve Yalan, Propaganda, Aşırı Bilgi Sunma, Gizlilik ve Örtbas, Oy Ticareti (Logrolling) ve Oy Satın almadır(http://www.deu.edu.tr/userweb/hilmi.coban/%C3%B6devler/yolsuzluk/siyasal%20ahlak%20ve%20siyasal%20yozla%C5%9Fma.pdf). Siyasal yozlaşmaya neden olan bu faktörler içerisinde bizde hangileri vardır sorusunun yanıtını okuyuculara bırakıyorum. Ancak, bunların arasında “LOGROLLİNG” kavramına özellikle işaret etmek istiyorum.

Oy Ticareti (Logrolling) özellikle yasama aşamasında ortaya çıkan bir siyasal yozlaşma türüdür. Yasama organı olan parlamentoda siyasal kararlarınalınmasında siyasal partiler menfaatleri doğrultusunda parlamentoya sunmuş oldukları kanunları karşılıklı olarak destekleyebilirler. Bu bir anlamda karşılıklı oy alışverişi ya da ticaretidir (Aktan , 2001).

Genelde koalisyon hükümetlerinin faydasından bahsedilir. Ancak, logrolling denen illet koalisyonu işlevsiz kılıp toplumsal faydayı ve demokrasiyi katledebiliyor.Hatta, koalisyon ortaklarından biri ile bir muhalefet partisi siyasi çıkarları örtüştüğünde (örneğin geçicilerin istihdamı gibi) işbirliği yapabiliyor.

Bizdeki koalisyonları anlamsız kılanlogrollingin temel çıkış noktası “SEN BENİM İŞİME EVET DE BEN DA SENİNKİNE BAŞIMIZ AĞRIMASIN” anlayışıdır. Dolayısıyla, bir Bakanlığın yaptığı işten diğer Bakanlıklarınya haberi yoktur yada haberleri yoktur gibi davranmaktadırlar. Üstüne üstlük, Bakanlar kurulunda gözleri kapalı imzaladıkları karar içerikleri ile ilgilenmezler. Onlar için önemli olan kendilerinin getirdiği kararların da geçmiş olmasıdır.Halbuki, topluma attıkları nutukların aksine alınan kararların etraflıca ve etkin olarak tartışılarak toplum içinoptimal kararların alınması diye bir endişeleri yoktur. Temel misyonlarıyukarıda siyasal yozlaşma türlerinde belirtildiği gibi akraba, eşdost kayırmacılığı ve belirli gruplara iltimas geçme olduğu için koalisyonun devamı için esas olan her iki koalisyon ortağının birbirine gözyumması ve Bakanlar Kurulu kararlarını sorgulamadan imzalamasıdır. Logrolling olgusunun hilafına davranıp alınan kararları sorgulamaya çalışanlara çare olarak çıkar çatışması ortamı yaratılmakta veya son çare olarak Kıbrıs ağzıyla aforoz edilmektedirler.

Benzeri tecrübeleri yaşayan çağdaş ülkeler siyasi yozlaşmayı şeffaf ve hesap verebilir bir hukuk devleti ihdas ederek minumum seviyeye indirmeyi başarmışlardır.

PEYİ YA BİZDE!!!!!!!!!!

SON SÖZ: GERÇEK ANLAMDA DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİ RAYINA OTURMADIKÇA MALESEF SİYASİ YOZLAŞMA VAROLMAYA DEVAM EDECEKTİR.


Bu haber 588 defa okunmuştur

:

:

:

: