MEMUR VE SİGORTALIYA TARIM YASAĞI

KTÇB Genel Sekreteri Alkan, memur ve sigortalı işlerde çalışanların çiftçilik yapmasını sekteye uğratacak bir kararın tarlaları boş bırakacağını savundu

Suna ERDEN

KTÇB Genel Sekreteri Alkan, memur ve sigortalı işlerde çalışanların çiftçilik yapmasını sekteye uğratacak bir kararın tarlaları boş bırakacağını savundu

Alınacak yeni bir kararla sigorta yatırımı olanların çiftçilik yapmalarının yolu kesilecek. Devlet memuru veya kasap, kuaför gibi herhangi bir işte sigortalı çalışanlar ekim yapsa da devletten kuraklık ve doğrudan gelir desteği alamayacak. Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a konuşan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Alkan, köylerde büyük oranda çiftçilik yapan kesimin memur olduğunu, böyle bir yasak gelmesi durumunda tarlaların yarısından fazlasının boş kalacağını söyledi. Alkan, “Bu insanların üretim hakkını ellerinden almak doğru değil. Eğer böyle bir yasak gelirse üretim büyük bir oranda düşer. Çünkü gençler tarım ile uğraşmıyor. Eğer memurlar ekim yapmazsa tarlaların yarısından fazlası boş kalacak” dedi. Çiftçilikten maddi gelir kazanmasının imkânsız olduğunu, bu işi yapanların mutlaka başka işleri olduğunu belirten Alkan, ek işi olmayan bir kişinin çiftçilik yapmasının imkânsız olduğunu söyledi. “Bu ülkede çiftçilik ek iş olarak yapılıyor. Ekstra geliri olmayan hiç kimse çiftçilik yapamaz” diyen Alkan, Böyle bir kararın küçük üreticiyi bitireceğini, büyük üretimlerin ise daha da büyümesini sağlayacağını, dolayısı ile tarım alanında da tekelleşmeye neden olacağını ifade etti.

“TARIM BİTTİ”
Kuzey Kıbrıs’ta tarımın gün geçtikçe bittiğini, devletin tarım ile ilgili bir politikasının olmadığını dile getiren Alkan, bu yıl yaşanan arpa sıkıntısının da gerekli politikaların olmayışından kaynaklandığını söyledi. Bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı tüm üreticilerin sıkıntı içerisine girdiğini dile getiren Alkan, Toprak Ürünlerinin deposuna bin 200 ton arpa girdiğini ancak 30 bin ton beklendiğini ifade ederek, beklenen tona ulaşılmaması üzerine Türkiye’den ithal tohumluk arpa ihalesine çıkıldığını vurguladı.

“ZAMANINDA SÖYLEMİŞTİK”
Alkan, Nisan 2014 tarihinde göreve geldiklerinde Tarım Bakanlığı ile görüştüklerini, kuraklık olduğunu, bu nedenle tohumluk arpa fiyatlarının açıklanması gerektiğini belirttiklerini söyledi. Alkan, fiyatların açıklanmadığını, çiftçinin de arpasını devlete vermek yerine hayvanlarına yedirdiğini açıkladı. Alkan, “Çiftçinin, hayvancıların ToprakÜrünleri’ne borçları olduğu için biçtikleri arpayı kendi hayvanlarına yedirdiler. Eğer devlete verseydiler borçlarına sayılacaktı” dedi.

ÜRETİCİ ZOR DURUMDA
Çiftçilerin zor şartlar altında tarım yaptıklarını ifade eden Alkan, Mayıs ayında alınması gereken doğrudan gelir parasının alınmadığını, tarla sahiplerinin çiftçilerden icar parasını istediklerini, çiftçinin ne tarla sahiplerine ne de bankalara ödeme yapacak güçlerinin kalmadığını vurguladı. Alkan, “çiftçiler bankaların önünde geçemez oldu. Sonumuz ne olacak bilemiyorum. Ancak gidişat iyi değil” ifadelerini kullandı.

TARIM POLİTİKASI ŞART
Yaşanan tüm sıkıntılara rağmen halen bir tarım politikası üretilmediğini kaydeden Alkan, narenciye, patates üreticileri ve hayvan üreticilerinin sıkıntıda olduğunu dile getirdi. Alkan, “Burada en büyük görev hükümete düşer. Devlet çiftçilerle bir olup bir politika belirlemeli. Bakanlığın bir istatistik hazırlayarak ne kadar üretime ihtiyaç olduğunu tespit etmesi ve üreticiyi yönlendirmesi gerekiyor” dedi.

“MEMUR EKMEZSE TARLALAR BOŞ KALIR”
Alınacak yeni bir kararla sigorta yatırımı olanlar ile memurların çiftçilik yapmalarına engel olunacağınıbelirten Alkan, “Devlet memuru ve sigortası olan kasap, bakkal gibi herhangi bir işi olanlara çiftçilik yapmaları halinde doğrudan gelir desteği ve kuraklık parasının verilmemesi öngörülüyor. Ancak köylerde ekim yapan kesimim büyük bir çoğunluğunu memurlar oluşturuyor. Bu insanların üretim hakkını ellerinden almak doğru değil. Eğer böyle bir yasak gelirse üretim büyük bir oranda düşer. Çünkü gençler tarım ile uğraşmıyor. Eğer memurlar ekim yapmazsa tarlaların yarısından fazlası boş kalacak” dedi.

“TARIMDA TEKELLEŞME OLUR”
Çiftçilikten maddi gelir kazanmasının imkânsız olduğunu, bu işi yapanların mutlaka başka işleri olduğunu belirten Alkan, ek işi olmayan bir kişinin çiftçilik yapmasının imkânsız olduğunu söyledi.Alkan sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanlar ektikleri arsayı bırakmayı düşünüyor. Bir kişi çiftçilikle para kazanamaz. Bu ülkede çiftçilik ek iş olarak yapılıyor. Ekstra geliri olmayan hiç kimseçiftçilikyapamaz” şeklinde konuştu. Alkan,böyle bir kararın küçük üreticiyi bitireceğini, büyük üretimlerin ise daha da büyümesini sağlayacağını, dolayısı ile tarım alanında da tekelleşmeye neden olacağını sözlerine ekledi.
Bu haber 727 defa okunmuştur
  •    - 31.07.2014 Ambargo altindaki bir yeri kimse kaale almaz. Cok sukur Fransa'da paramiz pumuz yerinde aciyorum su caresiz insanlarin zavalli konuma dusmelerine. Tarimcilik bile baska bir ulkeden izinle yapiliyor. zavallilar
  • teşvik hasan keser  pala - 31.07.2014 bütün herkese kalksın.yoksa açıkgözler gene yolunu bulur.
  • alkan ERTAN NAMIKKEMALOĞLU  TÜRKMENKÖY - 31.07.2014 sayın alkan umarım yorumumu okursun..yasaktan ne anlıyorsun bilmem ama,,herkes tarım yapabilecek..ancak gelir desteği ve kuraklığı yalnız hakkı olan alacak..memurlar ,sigortalı çalışan emekli,65 yaş üzeri olan,,büyük işletme sahipleri,haktan yararlanamıyacak..bir alt birde üst sınır olacak...sen merak etme tarlalar boş kalmaz..destekler sadece tarım ve hayvancılıkla gerçek anlamda geçimini sağlamaya çalışanlar alacak,,yok öyle memur ki hem narenciyesi ,kuru sulu ziraati vs yapıyor diye mazot parası,kuraklık,,gelir desteği,hayvan primi,alacak...deniz bitmiştir..adalet olacaksa bu kural uygulanacak..adam var 5000 dönüm yer eker yağmur yağmasın diye dua eder.bunlarda ayrılacak..sadece bireysel küçük tarım işletmesi sebebiyle sosyal sigorta yatırımı yapanlar hak sahibi olacak...süpeeeeerrrrr...yağma düzenine son..

:

:

:

:

DİĞER HABERLER