“SİYASETİ KİRLETTİK”

GAÜ CEO’su Asım Vehbi ülke gündeminde yaşananları değerlendirdi

Nupelda KARABUĞDAY

GAÜ CEO’su Asım Vehbi ülke gündeminde yaşananları değerlendirdi

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) CEO’su Asım Vehbi, Günaydın Ada programının konuğu oldu. Gündemdeki gelişmeleri değerlendiren Vehbi, ülke gündemi ile ilgili açıklamalar yaptı. Torpil ve bireysel çıkarlar gibi konuların siyasetin içinde kirliliğe sebep olduğuna vurgu yapan Vehbi, “Siz oy vereceksiniz diye birilerinden iş, ihaleye torpil, yapılmazsa hedef alınması, kaynak aktarılması, parti organıysa destek verilmesi, muhalefetse hükümete saldırır gibi konularda hep birlikte KKTC tüm halkı olarak bence politikayı kirlettik” dedi. Üniversitelerin zoru başardığını belirten Vehbi, Ebola virüsü ve ülke siyasetiyle ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Ülkemizde yükseköğretimin içinde bulunduğu durumu değerlendiren Vehbi, üniversitelerdeki öğrenci sayısında yaşanılan artışın kendilerini memnun ettiğini söyledi. Girne Amerikan Üniversitesi’nin koymuş olduğu hedefe ulaştığını kaydeden Vehbi, öğrenci sayısını son üç yılda ikiye katladıklarını belirtti. Vehbi bu başarıda üniversitelerin bireysel çabalarının büyük bir etkisi olduğunu ifade etti.

“DEVLET EŞİT DAVRANMIYOR”

Devletin ülkemizdeki üniversitelere eşit davranmadığını da vurgulayan Vehbi, bunun yarattığı olumsuzluklara değindi. Son dönemde patlak veren Ebola virüsüyle ilgili alınan önlemlere de atıfta bulunan Vehbi, en önemli adımlardan bir tanesinin termal kameralar konulması olduğunu vurguladı. Ülke siyasetinde yaşanılan belirsizliklere de değinen Vehbi, bitmeyen kurultaylar ve seçim dönemleri sebebiyle adım atılmakta geç kalındığını vurguladı.

“ÜÇ YIL İÇİNDE ÖĞRENCİ SAYIMIZ İKİYE KATLANDI”

Gözde Bekir’in sorularını yanıtlayan GAÜ CEO’su Asım Vehbi’nin sözlerinden öne çıkan detaylar şu şekilde; “Girne Amerikan Üniversitesi son 3 yıl içerisinde öğrenci sayısını 2’ye katladı. Bugün 11 bin öğrencimiz var, 13 bin ile başlayacağız. Gelişimini tamamladı diyemeyiz bizim 10 yıllık stratejik planımız içerisinde 15 bin hedefimiz. Aşağı yukarı kendi hedefimize ulaşacağız gibi görünüyor. Bu hedefe ulaştığımız zaman tabii ki tekrar durup kurumsallaşma ve büyüme yenilikler gerektirir. Şuanda onların çalışmalarını yapıyoruz.”

GELEN ÖĞRENCİ SAYISI 8 BİNE ÇIKTI

Üniversiteler bir mucize yaratıyor. Bu yıl adaya gelen öğrenci sayısı Türkiye’den tercih yapıp adadaki üniversiteleri kazananlar 8 bine çıktı. Mezun sayılarına bakacak olursak, geçen yıla göre öğrenci sayımızda en az toplamda ada genelinde 3-4 bin kişilik artış olacaktır. Üniversiteler çok ciddi bütçeler ayırıyorlar. Çok güzel tanıtım çalışmaları yaptık. Bunları yaparken KKTC’nin tümünün tanıtımını yaptık. Yalnız başımıza bir yere kadar, devlet politikası, ülke politikası, sonra da hükümet politikası olmalı bunlar.

ÜNİVERSİTELERİN STATÜLERİ

Devlet tüm üniversitelere eşit davranmıyor, davranamıyor da. Üniversitelerin statüleri önemli. Farklı statülere ayrılmıştır. Bir kısmı vakıf üniversitesi devletin kontrolünde bir üniversite. Mütevelli heyeti devlet atıyorsa kimse özerk değildir. Bunun dışında Türkiye’deki birkaç devlet üniversitesinin kampüsü var onlar tamamen ayrı statüde, bir de özel üniversitelerimiz var. 3 farklı kategoriye 3 farklı muamele var. 

“BAŞVURULARIN HEPSİNİ ALAN BİR ÜNİVERSİTE DEĞİLİZ”

GAÜ olarak biz veya KKTC yetkilileri olarak bir yere kadar bazı çalışmaları yapabiliriz. Gerek YÖDAK, gerekse de Sağlık Bakanlığı’nda toplantılar yapıldı ancak çok somut bir çalışma var mı bilmiyorum. Diğer ülkelere baktığımız zaman en azından havaalanlarında termal kameralar var, yüksek ateşi olan insanları ayırabiliyor. Bunların bizim havaalanımızda da olmalı. Adaya gelen öğrencilerin de sağlık kontrolleri yapılıyor. Biz bu yıl biraz daha da filtrelemeye çalıştık. Biz başvuruların hepsini alan bir üniversite değiliz orada daha önce güvenlik konularında olsun farklı konular olsun bazı çalışmalar yapıldı biz onlara itibar eden bir üniversiteyiz. Adadaki öğrenci sayısının dengelerini gözetmeye çalışıyoruz.

POLİTİKAYI KİRLETTİK

“Siyaseti hep beraber kirlettik kimse bunu dışına çıkarmamalı. Siyasetin içinde bulunan kişiler de bu kirliliğe sebep oldu. Bireysel çıkarlar kirliliğin temeli haline geldi. Siz oy vereceksiniz diye birilerinden iş, ihaleye torpil, yapılmazsa hedef alınması, kaynak aktarılması, parti organıysa destek verilmesi, muhalefetse hükümete saldırır gibi konularda hep birlikte KKTC tüm halkı olarak bence politikayı kirlettik.”
Bu haber 158 defa okunmuştur
  • kural  bogaz - 21.08.2014 neyi elestiriyor.aceba doktorasini yazarken kopya ceken bir baskasimi idi.baska biri ise ozur dilerim.
  • LONDRALI  UK - 21.08.2014 KKTC DE SIYASET . PARTI VE NE GORUSTE OLDUGU FARKETMEZ , HEP ' BEN ' MANTIGI ILE YAPILMISTIR . MAMMA MANTIGI ILE TORPILLER YAGCILAR , YALAKALAR , YALAMALAR VE POLITIKANIN P SINDEN ANLAMAYAN CEP VE CEBELLEZINECI POLITIKACILAR .

:

:

:

:

DİĞER HABERLER