Yorgancıoğlu: “Sıkıntıların görüşme masasında görüşülmesi gerekir”

Görüşmenin ardından basına açıklamada bulunan CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, görüşme sürecinin, hidrokarbon yataklarındaki uyuşmazlık nedeniyle tek taraflı olarak masanın terkedildiği için durduğunu ifade ederek, kendileri için önemli olanın müzakerelerin devamı olduğunu vurguladı.

Görüşmenin ardından basına açıklamada bulunan CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, görüşme sürecinin, hidrokarbon yataklarındaki uyuşmazlık nedeniyle tek taraflı olarak masanın terkedildiği için durduğunu ifade ederek, kendileri için önemli olanın müzakerelerin devamı olduğunu vurguladı.Kıbrıs sorununun birçok çehresi olduğunu, tüm bunların çözülebilmesi için de müzakere sürecinin yeniden başlaması gerektiğini belirten Yorgancıoğlu, Rum Lider Anastasiades’e müzakere masasına katılması çağrısında bulundu.

“DÜŞMANLIK ÇIĞIRTKANLIKLARI YAPILMAMALI”
“Düşmanlık çığırtkanlıklarının” yapılmaması gerektiğini ifade eden Yorgancıoğlu, bölgede yapılan tatbikatların, ortamı geren ve insanlar arasındaki ilişkileri soğutan bir olay olduğunu, bu yüzden Kıbrıs’ta iki halkın da haklarını gözetecek bir denge kurulması gerektiğini vurguladı. Yorgancıoğlu, Kıbrıs’ta ortaklık yani “Federal Hükümet” kurma anlayışının hayat bulacağı formüllerin bulunup, krizlerin aşılması gerektiğini belirterek, bütün tarafların geri çekilerek masaya oturulabileceğini veya gemiler orada dururken de görüşmelerin olabileceğini kaydetti. 

DENKTAŞ: “MASADAN KALKTIYSA, BEDELİNİ ÖDEYEREK GERİ DÖNMESİ GEREKİR”
DP Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş da, Türk tarafının tavrının müzakere masasına dönüşünü yapıcı bir yaklaşımla bekleme yönünde olduğunu söyledi.Bu görüşe katılmasalar da şimdilik desteklerinin devam edeceğini ifade eden Denktaş, uluslararası camianın da “masadan kalkan tarafın masaya, Kıbrıs Türk tarafından taviz elde ederek dönemeyeceğini” bilmesi gerektiğini ifade etti. “Masadan kalktıysa, bunun da bedelini ödeyerek geri dönmesi gerekir” diyen Denktaş, masadan kalkmanın bir hak olduğunu, ancak masadan iki taraflı kalkılması halinde bunun iki tarafın da işine gelmeyeceğine dikkat çekti. 

ÖZGÜRGÜN: “TÜRKİYE’Yİ MUHATAP ALMA DÜŞÜNCESİ KABUL EDİLEMEZ”
Ana Muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de, Cumhurbaşkanı ile Kıbrıs sorununda son gelinen aşama ile Rum Ulusal Konseyi’nin son aldığı 8 maddelik eylem planını görüştüklerini söyledi.Sözkonusu maddelerin tamamen Türkiye’yi muhatap aldığına işaret eden Özgürgün, Rum tarafının sürekli Türkiye’yi muhatap alma düşüncesinin kabul edilemez olduğunu, Rumların esas muhatabının Kıbrıs Türk tarafı olduğunu vurguladı.Masadan kaçmanın Rum halkı arasında da destek gördüğünü, Rum yönetiminin bunu iç politika malzemesi haline getirdiğini ifade eden Özgürgün, bunun Rumlar için güzel bir politika olabileceğini ancak Kıbrıs’taki iki halkın menfaatlerinin bir çözümden yana olduğunu vurguladı.

ÖZYİĞİT: “GÖRÜŞME MASASI YENİDEN TESİS EDİLMELİ”
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, Kıbrıs etrafında bulunan gaz ve petrolün Kıbrıs sorununun çözümüne bir ivme katacağının düşünüldüğünü ancak tam tersine, ülke etrafında gerginliği tırmandırdığını ve bir çatışma ortamına doğru götürdüğünü savunarak, TDP olarak bu son gelinen aşamadan büyük rahatsızlık duyduklarını vurguladı.Özyiğit, bir an önce görüşme masasının yeniden tesis edilmesi ve bütün sorunlarla birlikte gaz ve petrol konusunun da masada görüşülmesi gerektiğini belirtti.Özyiğit, “Kıbrıs Türk halkının görüşmeler dışında başka yollara ihtiyacı yoktur. Kıbrıs Türkü’nün bu görüşmelerle özlü görüşmelerle, al-ver süreciyle yeniden uluslararası hukukun içine girecek bir anlaşma yapmaktan başka seçeneği yoktur. Çünkü 40 yıldır devam eden süreç, bizi maalesef bir yere götüremedi, Kıbrıslı Türkler hala daha uluslararası topluluğun içindeki hak ettiği yeri alamadı. Bunun tek yolu görüşmeler ve varılacak uzlaşmadır” dedi.
Bu haber 12 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER