Bahçemize sonbahar bakımı

Yaz günleri geride kaldı. Bitkilerimiz yazın sıcağından kurtulup rahat bir nefes almaya başladı.

Yaz günleri geride kaldı. Bitkilerimiz yazın sıcağından kurtulup rahat bir nefes almaya başladı.

Bahçemizde yine iş var.Temizlenmesi gereken yapraklar, sökülmesi gereken otlar,budanması ve ilaçlanması gereken bir bahçemiz var.

Bahçe sevenleri bekleyen çok önemli görevler var.Size önereceğim pratik yöntemlerle bu işin üstesinden kolayca gelebilirsiniz.

Bahçemizi en iyi şekilde sonbahara hazırlamak için aşırı sıcaktan bunalan ,sararan bitkilerin temizlenip, budanıp, havalandırılması ile işe başlayın. Sararmış bütün yaprakları toplayın veya sallayıp yere düşmelerini sağlayın. Yaz boyunca zararlı böceklerden yana nasibini almış bölümleri kesip budayın, uzayan ağaçları, cemileleri küçültüp toparlayın. Kesilen bölgeleri mutlaka aşı macunuyla kapayın. Böylece bitkinizi zararlı böceklerden korumuş olursunuz.

Sonbaharda bol bol yapraklarla uğraşacağımız bir dönem ve bahçe hooverini de kullanıp bunları topladıktan sonra bu yaprakları bir köşede açacağımız çukura koyduktan sonra kompost olarak daha sonra bahçenizde kullanabilirsiniz.

İlaçlama Ve Gübreleme

Bitkilerinizin gelecek baharda kuvvetli dal ve çiçek vermeleri için ekim ayı gübreleme için son fırsat özellikle de güller için. Bu aydan sonra yapılan gübrelemeler gülleri kış soğuğuna ve dona karşı hassaslaştırır ,kurumalarına bile neden olabilir.
Narenciyeler ve diğer meyve ağaçları sıcak havaların gitmesinden dolayı iyice ilaçlanmalı,yapraktan ve kökten gübrelenmelidir.
İlaçlama yapılırken mutlaka serin saatleri seçiniz ve bitkiye gerekli dozajı ayarladıktan sonra ilaçlayınız.

Ekim ayının başında yapılması gereken ilaç çeşitleri ise böcek ilacı (insektisit),mantar öldürücü (fungisit), nematodları öldürücü (nematosit). Bunları birbirleriyle karıştırıp kullanın. Bunlarla birlikte yapraktan gıda takviyesi de yapın. Bahçenizdeki farkı kısa zamanda göreceksiniz.

SONBAHARDA ÇİÇEK SEÇİMİ

Herhalde bu kadar bakımdan sıkılmışsınızdır.Biraz da bahçemizi güzelleştirmeye ne dersiniz. Bu dönemde sezon çiçeklerine kavuşuyoruz. Hercai menekşe ,petunya, dildamak, gazanya , çin karanfili v.b. ile bir başlangıç yapıp bahçenizi renklendirebilirsiniz. Tabi bu aylarda sizi en fazla heyecanlandıracak soğanlı bitkilerin dikimi olsa gerek. Muhafaza ettiğiniz yerden soğanlı bitkileri çıkarıp ekmeye başlayabilirsiniz. Bunu yaparken kurumuş, küflenmiş içi boşalmış olanları ayırın. Onlarla boşa zaman ayırmak istemeyiz. Soğanlarımızı ekerken önce toprağınıza torf toprak karıştırıp birkaç gün bekleyiniz daha sonra açtığınız çukura çok az kum koyup soğanın uç kısmı yukarıya gelecek şekilde ve az da olsa ucunun toprak üzerinde kalmasına dikkat ederek örtünüz.

Hep söylemişimdir bahçenizi yaratırken yeni maceralara açık olun . Ama soğanlı bitkileri seçereken özellikle iklimimize uygun olanları seçmeniz gerekir. Bunların bazılarına örnek verecek olursak nergizler, top laleler ,frezyalar,irisler,sümbülleri gösterebiliriz.


Bu haber 366 defa okunmuştur

:

:

:

: