Kafalar “SD” Olduktan sonra ekran “HD” olsa ne yazar!...

Hepimizin bildiği gibi Bayrak Radyo Televizyonu Kurmu (BRTK) HD ekrana kavuşmak üzeredir.

Hepimizin bildiği gibi Bayrak Radyo Televizyonu Kurmu (BRTK) HD ekrana kavuşmak üzeredir. Bunun üzerine diğer TV kanallardan haksız rekabet yaratıldığı üzerine tepkiler de yaşandı. Bu tabi ki, tartışmasız haksız rekabetdir. Biri halkın parası ile HD ekran sahibi olmakta diğerleri ise bunu gerçekleştirmek için önemli kaynağa gereksinim duymaktadır. BRT 700-800 belki de daha fazla eleman ve 40 milyon TL’yi şan ek bütçe ile faaliyet yapmakta, diğerlerinin ise toplam personeli ve toplam bütçesi bir BRT etmemektedir.
PEKİ AKLIMIZA ŞU SORU GELİYOR. BRT BUKADAR AYRICALIĞA VE KAYNAĞA RAĞMEN DİĞER KANALLARDAN FARKLI TOPLUMA NE KATIYOR?
Bu soruya yanıt vermeden BRT Müdürü Sayın Mete Tümerkan’ın bazı açıklamalarını hatırlatmak istiyorum.
“1989’dan bu yana atıl durumda olan sadece karkası tamamlanmış devasa bir stüdyoyu kuruma kazandırma çalışmasını yaptık. Son teknoloji HD yayına müsait olacak bir stüdyo yaratılacak. BRT bu stüdyo ile birlikte çağ atlayacak.Kendi üretimimiz 43 yapıma imza koyuyoruz. Şimdi iki de yerli dizi yapacağız. BRT 2’nin de artık bir kimliği olacak. BRT 2, ağırlıklı olarak BRT 1’in tekrarlarını yapan bir kanal olmaktan çıkacak. Toplamda, 10.5 milyon TL’lik bir yatırım için çalışıyoruz”.

Yeni atılımların ve değişimlerin arifesinde daha çağdaş bir ekrana kavuşma adına önemli adımlar atan Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun Müdürü Mete Tümerkan, kurumun yapısını değiştirecek yeniliklere imza atmaya hazırlandıklarını söyledi. Tümerkan, “BRT’de değişimin devam edeceğini” vurguladı.TRT ile yapılan iş birliği ve kurumun genel durumunuyenileyecek önemli çalışmalar yapan kurum müdürü Mete Tümerkan Havadis’e özel açıklamalar yaptı, değişimi anlattı.”(http://www.havadiskibris.com/Haberler/roportaj/brt-ye-10-5-milyon-tl-lik-bir-yatirim/11470)
Dönelim sorumuza ve BRT Müdürünün açıklamalarına tekrar dikkat çekelim. HD ekran ile BRT çağdaş hizmet verecekmiş. Çağ atlayacakmış. Hak ettiği yere gelecekmiş ve diğer TV kanallarının da gelişimine katkı koyacakmış. Ve ve ve......
BRT müdürünün açıklamalarından tek dikkati çeken husus BRT’nin teknik imkanlarının diğer kanallara göre haksız olarak arttığıdır. Peki içerikten de haber veriyor mu? Bugüne kadar zaten daha fazla teknik ve kurumsal imkana sahip olan BRT içerik yönünden farkını ortaya koyabildi mi?
TABİ Kİ YANIT HAYIR VE ORTADA ACİZ DURUMDA BİR BRT DURMAKTADIR. Buacizliğin kanıtı 23 Kasım 2014 gecesi tüm açıklığı ile ortaya çıkmıştır. Sözkonusu gece Irak ve Suriyeli mültecilerin durmu KKTC ekranlarının flaş haberi durumda idi. Bu haber başta benim kanalım ADA TV olmak üzere belirli özel kanallarda büyük bir çaba ile CANLI verilmeye çalışılırken, BRT ekranlarında bu konuda çıt çıkmıyor ve alkasız bir program yayınlanıyordu. Böylesi bir haberi toplumu ile paylaşamayan bir kanal çağ atlasa ne atlamasa ne? HD ekranı olsa ne olmasa ne? Bunun herhalde açıklaması, devlet dairesi gibi çalışan BRT’de mesai saatleri dışında habere ulaşılamamasıdır?
Hatırlayınız lütfen ? Tarihte aynı gece vefat eden Özker Özgür ve Dr. Saih Miroğlu’nun vefatını mesai saatleri dışında olduğu için BRT bihaber davranırken ölüm haberleri özel televizyonlardan izleyiciye duyurulmuştu.
Gelelim Kamu kurumu olarak BRT’nin esas misyonu olması gereken kamu yayıncılığında ne kadar etkin olduğuna.... Bu konuya açıklık getirmek için kamu yayıncılığının ne olduğunu açıklamak sanırım yeterliolacaktır.
Kamu hizmeti yayıncılığı kavramının geçmişi İngiliz yayın Kurumu BBC (British Brodcasting Corparation) kuruluş yıllarına dayanır. Bu kavramı BBC'nin ilk Genel Müdürü John Reith ortaya atmıştır. Diğer Avrupa ülkeleri de kendi öznel koşullarına göre değişiklikler yaparak kamu yayın kurumlarını kurmuşlardır. Buna göre, Kamu Hizmeti Yayıncılığı, 'Halk için yapılan, halk tarafından finanse edilen ve halk tarafından kontrol edilen' yayıncılıktır. Bu tanım kamu yayın kuruluşları ile diğer (ticari-devlet) yayın kuruluşları arasındaki farkı da ortaya koymaktadır.Kamu yayın kurumunun hedef kitlesi bütün ülke nüfusudur.Bütün nüfus, teknik olarak erişimi ve toplumdaki bütün grup ve katmanları kapsar. Kamu yayın kurumları toplumdaki tüm grupların farklı gereksinimlerini karşılayacak şekilde yayın yapmak zorundadır.Kamu Hizmeti Yayıncılığı, sırasıyla bilgilendirmeyi, eğitmeyi ve eğlendirmeyi amaç edinmiştir. Kamu yayın kurumu bulunduğu ülkenin coğrafi olarak tümünü kapsamak ve ülkenin tüm yurttaşlarına yayın hizmeti götürmek sorumluluğuna sahiptir.Ticari yayın kurumları ise reklam verenlerin ilgisini çeken potansiyel tüketici olan izleyici gruplarına yayın götürmeyi amaçlamaktadır. Ya da başka bir tanımla ticari yayın kuruluşları izleyiciyi reklam verenlere pazarlamayı amaç edinmektedir.Kamu yayın kurumları hükümet, siyasi parti ya da diğer güç odakları ve çıkar grupları için değil, halka hizmet için vardır. Kamu hizmeti yayıncılığında kalite, yüksek izlenme oranlarını/paylarını değil hedeflenen kitlenin gereksinimlerinin karşılanıp karşılanmadığını ifade eder.İzleyici ve dinleyicinin özellikle çocukların korunması kamu yayın kurumlarının temel ilkelerindendir.Kamu yayın kurumları, kültürel ortamın gelişmesini ve kuşaktan kuşağa kültürel geçişi sağlar (http://www.bianet.org/bianet/medya/16830-kamu-yayinciligi-ve-trt-komisyonu-raporu).
YUKARIDAKİ AÇIKLAMALAR DİKKATE ALINDIĞINDA BRT’NİN DİĞER ÖZEL KANALLARA KIYASLA DAHA İYİ KAMU YAYINCILIĞI YAPTIĞI SAVUNULABİR Mİ?

Bu haber 576 defa okunmuştur

:

:

:

: