Tramvay araç., plan ve amaç nedir?

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy’un, toplu taşımacılıkta halkı rahatlatacak yeni planların 2015’te başlayacağını, projeler arasında tramvay projesi de bulunduğunu bildirmesi konusu hem haklı hem de haksız olarak alay konusu oldu.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy’un, toplu taşımacılıkta halkı rahatlatacak yeni planların 2015’te başlayacağını, projeler arasında tramvay projesi de bulunduğunu bildirmesi konusu hem haklı hem de haksız olarak alay konusu oldu. Sayın Taçoy’un bir diğer açıklaması ise alaycı yaklaşımları haklı çıkarır nitelikte idi. Bu açıklaması ise şöyle: “ İnşallah önümüzdeki günlerde size ve halkımıza ayrı sürprizler yapacağız. Projelerimiz devam ediyor. Sadece otobüs taşımacılığı değil farklı taşımacılıklarla ilgili çalışmalarımız devamediyor”(http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/35/news/149041/PageName/KIBRIS_HABERLERI)..
Kurumsallaşmış ve çağdaş normlarla yönetilen devletlerde böylesi projeler “SÜRPRİZ” şeklinde toplumun önüne gelmez. Şöyle ki, ulaşım-trafik gibi konular da dahil olmak üzere yapılan projeksiyonlara göre planlama yapılarak proje geliştirilir ve bu projelerin finansmanı ülke bütçesinde yerini bulur.
Ülkesel fiziki ve kent imar planlarının da dikkate alınarak ülkenin ulaşım ve dolaşım vetrafik sorunlarının bilimsel yöntemlerle öncelikle tespit edilmesi gerekmektedir. Üstüne üstlük, yükseköğrenim ve turizm adası olarak görülen KKTC’de yalnızca ulaşım ve trafik sorunlarının çözümü değil yüksek kalitede ve ucuz dolaşım hizmetlerinin sunulması kaçınılmazdır.Bu çerçevede, KKTC’de öncelikle bir Ulaşım/Trafik Master Planı’nın hazırlanması gerekmektedir.
Herhangi bir ciddi bilimsel çalışma ve Master planı yapmadan belirli derneklerin talepleri ile ülkemizde alınan palyatif önlemlerin trafik kazalarını ne kadar önlediği ortadadır. Bu noktada aşağıdaki soruları toplumun gündemine getirmek istiyorum.
• Başta Güney Kıbrıs ve Türkiye’desadece trafik ışıklarında varken bizde alternatif yol imkânıvermeden her köşeye plansız olarak konan sabit kameralar neyi çözdü?
• Zaman kaybına neden olan sabit kameraların kaçınılmaz olarak panik yaratarak araçların tek başına yaptığı kazaların fayda-maliyet analizi yapıldı mı?
• Yıllarca trafik otoritesi tek bir yerde toplanması gerekir argümanı yapıldı. Peki, trafikte dahi kararlar politik rant ve popülizme göre verildiğine göre otoritenin bir yerde toplanması hangi soruna çözüm getirdi ve getirecek?
• Tıp doktorlarının başkanlığını yaptığı derneklerin argümanları yerine uzmanlar tarafından hazırlanan bir trafik-ulaşım master planı yapmadan sorunlara çözüm üretmek mümkün müdür?
• Başta trafik ve yol mühendislik alanları olmak üzere sosyoloji, psikoloji ve diğer ilgili alanlarda uzmanlar bir araya gelip gerek trafik kazalarının gerekse ulaşımın sorunlarını belirlediler mi?
• Yıllardır belirli saatlerde tıkanan ve giderek işkence haline gelen başta Lefkoşa, Girne ve Gazimağusatrafiği olmak üzere tıkanıklıkların alışılmasına yönelik kent trafik planları yapıldı mı?
• Kent trafik planları ile entegre bir şekilde ülkenin trafik, dolaşım ve ulaşım sorunlarının çözümü için Master Planı yapıldı mı? Veya yapılıyor mu?
• Trafik-Ulaşım-Dolaşım Master Planı çerçevesinde ülkenin mevcut kaynakları ışında fayda-maliyet analizi yapıldı mı?
• Trafikte uygulanacak çözümlemelerde ülke ekonomisinin verimliliği ve etkinliği dikkate alınıyor mu?
• Trafik kazalarının önlenmesi ile ulaşım ve dolaşım sorunlarının çözümünde farklı alternatiflerin (Tramvay, Hızlı Tren, Metrobüs, Metro vs.) fizibilite çalışması yapıldı mı?
Olumsuzluk arzeden yukarıdaki soruların yanıtını bir tarafa bırakırsak, TürkiyeCumhuriyeti ile imzalanan “2013-2015 SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİYE GEÇİŞ PROGRAMI”nın trafik sorunlarımızı da düşündüğünü biliyor muydunuz? Bu programa göre 2013-15 döneminde yapılacak büyük Karayolları Projeleri sırasıyla 1-İskele - Ercan Bölünmüş Yolu; 2- Girne - Çatalköy Bölünmüş Yolu, 3-Değirmenlik - Girne (Dağyolu) Bölünmüş Yolu, 4- Dörtyol - Türkmenköy Bölünmüş Yolu ve 5- 13 Adet Alt ve Üst Geçit Yapımıdır. 2015 yılına girmekte olduğumuz bu günlerde diğer projelerin yansıra 13 adet alt ve üst geçidin kaçının yapıldığı merak konusudur.
“SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİYE GEÇİŞ PROGRAMI MATRİSİ”nin 42. sayfasında aşağıdaki hedefler yer almaktadır.












SON SÖZ: STATÜKOYA SIKI SIKIYA SARILMAK YERİNE EN AZ TÜRKİYE CUMHURİYETİ KADAR KKTC’Yİ DÜŞÜNSEK ÇÖZEMEYECEĞİMİZ SORUN KALMAZ GİBİ GÖRÜNÜYOR.

Bu haber 751 defa okunmuştur
  • Meyhanede    - 30.12.2014 zivaniya nın alkol derecesini ölçerdi galiba , napardı ? :)
  •    - 29.12.2014 8=============D tramvay geldi
  • cengiz  lefkosa - 28.12.2014 ibo haksizlik ettme gardas tacoy cok moderin ve bilimsel calisir gozumunan gordum benim koydeki meyhanede ....
  • Hasan Taçoy ibo  lefgoşa - 28.12.2014 bir ara da adayı `` Bilişim Adası `` yaptıydı . Hatta slogancığı da varıdı `` Gelecek Bilişimle Gelecek `` diye . Aha bakın artık amerikaya bile bilgisayar programları ihraç ederik :-) Arasıra internetiniz çöker ama idare ediverin artık olur o kadar :-) Taçoy bugün tramvay getirir yarın da uzay mekiği , adam modern ve bilimle uğraşan adam vesselam :-)
  •    - 25.12.2014 Bugun 25 Aralik 2014, oncelikle Marry Christmas diler gozlerinizden sevgiyle operim. Ben Afrika Cumhuriyetinini aradim tramvay yolda gelecekmis. siz bekleyin yolda dediler .
  • ince  NY - 25.12.2014 Adamlar arac degil olum yollari yapiyorlar. Yollarin cogu sirat koprusu mubarek. Araba bozulsa yol kenarinda guvenli park edecek yer yok. Yoldan assahi insaniz bir sorun kaz, yolun icinde kalsaniz bir sorun kaza. Once kullanisli ve guvenli yol nasil yapilir onlarin yapici ve kontrolcu muhendislerce ogrenilmesi gerek. HA yok para o kadarina yeter diyorlarsa biraksinlar hic yapomasinlar daha iyi.

:

:

:

: