Sağlık turizmi

Bir ülkeden başka bir ülkeye herhangi bir sebeple,bekleme süresinin uzunluğuna, tedavinin ekonomikoluşunae veya daha kaliteli sağlık hizmeti almak için, sadece tedavi amaçlı gidilmesiyle oluşan turizm türüne sağlık turizmi denilmektedir.

Bir ülkeden başka bir ülkeye herhangi bir sebeple,bekleme süresinin uzunluğuna, tedavinin ekonomikoluşunae veya daha kaliteli sağlık hizmeti almak için, sadece tedavi amaçlı gidilmesiyle oluşan turizm türüne sağlık turizmi denilmektedir. Tıbbi olarak gerekliliği raporla belirlenmiş kaplıca tedavileri içinde,bir ülkeden diğer ülkeye seyahat edilmesi de sağlık turizmi altında yer almaktadır.Sağlık Turizmi kısaca tedavi amacı ile yapılan seyahatlerdir. Başka bir ifadeyle, sağlık turizmi, fizik tedavi ve rehabilitasyon gereksinimi olanlarla birlikte uluslararası hasta potansiyelini kullanarak sağlık kuruluşlarının büyümesine olanak sağlayan turizm türüdür.
Sağlık turizmini temel olarak 3 kategoride sınıflandırabiliriz;
. MEDİKAL TURİZM
. İLERİ YAŞ ve ENGELLİ TURİZMİ
. TERMAL TURİZM ve SPA –WELLNESS
KKTC’nin Sağlık Turizmi (Talasoterapi;koruyucu ve tedavi edici ve/veya kür amaçlı olarak tıbbi gözetim ve denetim altında, deniz ve çevresine özgü tüm yararlı etkenlerin, yani deniz iklimi, deniz suyu, deniz çamurları, yosunlar, kum ve denizden elde edilen diğer maddelerin kombine olarak değişik yöntemlerle kullanıldığı bir tedavi sistemidir)Spa,Wellnes veayrıca İVF (Tüp bebek) üzerinde yoğunlaşmaktadır.
KKTC’ninbozulmamış doğası, sıcak iklimi, misafirperverliği, kaynakları ve diğer aktiviteleri , çeşitli sağlık turizmi yatırımlarının geliştirilmesi konusunda önemli bir fırsat sunmaktadır.
Ülkemizde bulunan birçok beş yıldızlı oteldespa hizmeti oldukça kaliteli şekilde verilmektedir. Bunun haricinde ülkemiz termal turizme,ileri yaşlılar için ve engelliler için yapılabilecek turizm için çok uygun bir yapıya sahiptir.
Ülkemizde alternatif turizm olarak yapılabilecek birçok turizm çeşidi vardır. Sağlık turizmide alternatif turizm ile birlikte uyum içiresinde yapılabilir. Dolayısıyla araştırmalarımızı yapıp bir an önce uygulamalara geçmeliyiz,halkımızı ve yatırımcıları bu konuda bilinçlendirmeliyiz.Sağlık Bakanlığımızda bu turizmin gelişmesi için geçtiğimiz hafta önemli bir adım atmıştır ve İsviçre Sağlık Turizmi ve Eğitim Hizmetleri A.Ş ve İsviçre Türk Hekimleri Sağlık Çalışanları Birliği’yle birer ön protokol imzaladı.Protokoller, sağlık turizmi alanında işbirliği stratejisi geliştirerek, bu stratejinin uygulanmasına yönelik yapılacak çalışmaları öngörüyor.Bu ön protokolde KKTC’deki sağlık turizmi ile alternatif turizm alanlarının geliştirilmesi konusunda ortak çalışmalar yapma hedefleniyor.İmzalanan ön protokoldeki bir başka hedefse, sağlık alanında Avrupa’da yaşanan değişim ve gelişimin KKTC’ye aktarılması konusunda işbirliği yapmak.Ayrıca bu ön protokol bakanlığın gerçekleştireceği Lefke bölgesindeki Cengiz Topel Hastanesi’nin geliştirilmesi ve bir rehabilitasyon merkezi kurulması projesine uyumlu faaliyet gösterecek ve sağlık turizmi açısından Avrupa pazarının KKTC’ye açılmasına imkan verecek projelerin hazırlanması konusunda işbirliği yapmayı da hedefliyor. Bu gibi güzel çalışmaların çeşitlenerek artmasıyla büyük bir turizm potansiyeline sahip adamız için önem taşımaktadır…
Bu haber 193 defa okunmuştur

:

:

:

: