Yunanistan’da yeni dönem

Yunanistan’da erken genel seçimler tamamlandı. İktidar partisi Yeni Demokratlar seçimi kaybetti.

Yunanistan’da erken genel seçimler tamamlandı. İktidar partisi Yeni Demokratlar seçimi kaybetti. Başbakan Samaras başaramadı. Hep adından çok söz ettiren komünist olmayan ancak solun etkin bir partisi olan SYRİZA partisi güçlü bir şekilde seçimlerin galibi oldu. Özellikle eski bir siyasetçi Andreas Papandreou dışişleri eski bakanı Meclis’e giremedi.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, sandıklardan yüzde 99,80'i açıldı. Buna göre SYRIZA yüzde 36,34 ile mecliste 149 sandalye alırken, Yeni Demokrasi Partisi yüzde 27,81 oyla 76 sandalyeye sahip oldu.

Hrisi Avgi (Altın Şafak) yüzde 6,28 oy oranı ile mecliste 17 sandalyeye, Potami yüzde 6,05 ile 17 sandalyeye, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 5,47 ile 15 sandalyeye, Bağımsız Yunanlılar (ANEL) yüzde 4,75 ile 13 sandalyeye ve PASOK yüzde 4,68 ile 13 sandalyeye sahip oldu. Oy dağılımına göre SYRIZA kontenjandan 5, Yeni Demokrasi Partisi 4, Hrisi Avgi, Potami ve KKE ise 1 milletvekili seçerken PASOK ve ANEL kontenjandan milletvekili seçemedi.

SYRİZA’nın Lideri Aleksis Çipras ilk açıklamasında, bu başarının Yunan halkına ait olduğunu söyledi. Çipras memorandum uygulamasına son vereceği sözünü verdi. Çipras’ın açıklamalarından anlaşıldığı kadarıyla, troyka ile yeniden masaya oturulacak. Çipras AB’de de daha güçlü ve istikrarlı olmak için mücadele vereceklerini söyledi. AB içerisinde kalacaklarını da konuşmasında dile getirdi. Çipras’ın iktidara gelmesiyle birlikte, AB den ayrılır mı diye yorumlar yapılıyordu. Ancak Çipras konuşmasında böyle bir ifade kullanmadı.

Aleksis Çipras, esas mücadele verilmesi gerekenin fakirlik ve işsizlik olduğunu, AB den çıkılamayacağını ve orada daha iyi olmak için çalışılacağına dikkati çekti.
Neticede sol bir hükümet işbaşına geldi AB’nin ve troykanın yaklaşımı daha çok sağ ağırlıklı ve ekonomik politikaları ile de sol görüşün dışında davranıyorlar. Güney Kıbrıs’ta troykanın uyguladığı ekonomik programlarda da bu anlayışı rahatlıkla görebiliriz. Güney Kıbrıs Rum halkı bu uygulamalardan çok rahatsızdır. Yeni hükümet Yunanistan’da bu programın ne kadar dışına çıkabilecek. Seçim meydanlarında bu sözleri verdi ancak şimdi gerçek ile yüz yüze.

Samaras da kısa konuşmasında çok büyük oy kaybetmediklerini, son seçimlerden itibaren 2-3 puanlık bir gerileme olduğunu, sorumlu davranmayı sürdüreceklerini kaydederek, halkına teşekkür etti. Siyasi gözlemciler Samaras’ın istifa edebileceği yorumlarını yapıyor.

SYRİZA partisi ve özelde başkanları Aleksis Çipras çok zor bir sürece girmiş bulunuyor. Bunların başında da ekonomi geliyor. Bu sorunları muhalefetten alacağı destek ile çözebilecek. Gerçeklerin çok dışına çıkabilecek mi bunu zaman gösterecek. Ancak elinde sihirli bir değnek yok. Mutlak surette yeni programlar uygulanacak. Bunların da hayat bulması ve verimli hale geçebilmesi zaman gerekecek.

Aleksis Çipras mutlaka Güney Kıbrıs’ı ziyaret edecek. Burada nasıl bir mesaj vereceği Kıbrıslı Rumlar açısından çok önemlidir. Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, yeni kurulacak Yunan hükümetinin tam desteğini almak isteyecek. KKTC’ye ve Türkiye’ye büyük görev düşmektedir. Avrupa Birliği’nin dışına çıkamayacağını ifade eden bu partiyi bana göre zor günler beklemektedir.

Yeni bir Kıbrıs politikası olur mu? Çok da kolay değildir. Ancak Yunanlılar çok heyecanlı bir millettir. Hata yapma payları çok fazladır. Ben bölgemizde çok ciddi değişikliklerin olma ihtimalini iyimserlik olarak değerlendiriyorum. İzleyeceğiz. Hayırlısı olsun.
Bu haber 727 defa okunmuştur

:

:

:

: