Kim demiş KKTC dünya ile yarışamaz diye?...

Bir önceki yazımda; Ticaret Odası 2014-15 Rekabet Edebilirlik Raporuna göre KKTC’nin 145 ülke arasında nepotizmin dünyada en iyi şekilde yapıldı ikinci ülke olduğu sizlerle paylaşmıştım.

Bir önceki yazımda; Ticaret Odası 2014-15 Rekabet Edebilirlik Raporuna göre KKTC’nin 145 ülke arasında nepotizmin dünyada en iyi şekilde yapıldı ikinci ülke olduğu sizlerle paylaşmıştım. Elbette, KKTC’nin başta nepotizm olmak üzere olumsuz açıdan dünyanın en iyileri arasında olması raslantı değildir. Bunun en bariz nedeni KKTC’nin patronaj çamuruna giderek batmasıdır. KKTC’de Patronaj söyleminin son dönemde popüler olması hiç kuşkusuz Yrd. Doç. Dr. Salih Egemen sayesindedir. Doktora çalışması sırasında hazırladığı tez ile Egemen, KKTC devletinin şekillenmesinde patronajın ne kadar etkili olduğu gerçeğini toplumla da paylaşmıştır. Esasen, 'itaat karşılığı koruma' şeklinde tanımlanabilecek olan bu kavram, siyaset sosyolojisinde iktidar ilişkilerinin tanımlanması açısından sıkça kullanılan unsurlardandır. kavrama göre, kişi bir diğerine ne kadar çok itaat ederse, o kişi onu o kadar çok korur; ya da bir kişi birini ne kadar çok korur ve kollarsa o kişi diğerine o kadar itaat eder (http://cevaplar.mynet.com/soru-cevap/patronaj-nedir-kimlere-nasil-uygulanir/5182897).

Patronaj sistemi denen oldu kendisini sürdürülebilir kılmak için elbette devlet yapısını belirli bir kıvama getirmek durumda olacaktır.Öncelikle, liyakati, adil performans değerlenirmesini, şeffalığı ve hesap verebilirliği ya bertaraf edecek ya da itibarsızlaştırıp etkisizleştirecektir. Kamu da olduğu gibi reel sektörünün de verimlilik ve etkinlikyerine patronaja teslim olması için başlıca idari, mali ve yargısal denetim kurumlarının elini kolunu bağlamak patronaj sistemini hâkim kılmanın ön koşulları arasındadır. Bu koşullarda ülkemizde maalesef oluşmuştur.. Şöyle ki, hiçbir yolsuzluk ve usulsüzlüğü neticelendirmeye imkân vermeyen yargı süreci ile haksız rekabete müdahale edermiş gibi yapan rekabet kurulu ülkemizin gerçeği haline gelmiştir. Bunun yanında, patronaj sistemi demokratik süreçten değil de çıkar gruplarından beslendiği için bu kesimleri memnun edebilecek esnekliği çalışma hayatında görmek gayet normal olacaktır.

Devleti çürüten patronaj sistemi bir yana dursun haklı olarak dünyanın bize gıpta ettiği alanlarda elbette vardır. Bunların başında özellikle İngiliz yönetimi zamanından alınan kararlıadımlarla sıtmanın sıfırlanması ve ülkedekiinsani gelişmişlik sayesinde terörizmin ekonomiye etkisinin sıfır düzeyinde olmasıdır.
Yukarıdaki değerlerlendirme ışığında 2014-15 rekabet edebilirlik raporunda KKTC’nin gerek olumlu gerekse olumsuz açıdan aşağıdaki alanlarda neden en iyilerden olduğu daha iyi anlaşılabilir:

KÜRESEL REKABET EDEBİLİRLİK ENDEKSİ (145 ÜLKE ARASINDA)

Bu haber 684 defa okunmuştur

:

:

:

: