Dünyadaki en yaşlı devlet adamları ve kadın liderler üzerine

Ülkemizdeki her cumhurbaşkanı seçiminde olduğu gibi bu kez de bazı propaganda yöntemlerinin maalesef maksadını aştığına tanık oluyoruz. Adayın düşünce ve projelerinin tartışılması yerine kişisel özellikleri üzerine politika geliştirilmesi Kıbrıs Türk demokratik kültürü ile de pek örtüşmemektedir.

Dünyadaki en yaşlı devlet adamları ve kadın liderler üzerine
Ülkemizdeki her cumhurbaşkanı seçiminde olduğu gibi bu kez de bazı propaganda yöntemlerinin maalesef maksadını aştığına tanık oluyoruz. Adayın düşünce ve projelerinin tartışılması yerine kişisel özellikleri üzerine politika geliştirilmesi Kıbrıs Türk demokratik kültürü ile de pek örtüşmemektedir.
Adayın gülüşü, yakışıklılığı, boyu gibi unsurlar da rakibi yıpratmak için güdülen politikanın unsurları arasına girebilmektedir. Hatta bir unsur var ki kendi içinde paradoksal olgular içermektedir. Bazı zaman gençliği acemilik ve tecrübesizlik ile özdeşleştirerek yaşlılığı, olgunluğu, deneyimi devlet adamlığının temel nitelikleri olarak sunarken, bazı zaman ise işimize geldiğinde gençliği ve dinamizmi ön plana çıkararak yaşlı devlet adamına güreşçi muamelesi yapmayı tercih ediyoruz
Bizde halen KKTC’de yaşlı ve genç cumhurbaşkanları üzerine propaganda yapılmakta ve hatta 68 yaşındaki aday genç 77 yaşındaki aday da yaşlı olarak lanse edilmeye çalışılmaktadır. Bunun üzerine ben de dünyadaki en yaşlı devlet adamları üzerine arştırma yaptım.
Dünyadaki en yaşlı devlet başkanının resimde görüldüğü gibi 91 yaşındaki Zimbabwe’den Robert Mugabe’nin olduğu anlaşılmaktadır. Mugabe’nin ise halen daha emekli olma planından söz etmediği bildirilmektedir (http://www.theguardian.com/world/2015/feb/20/happy-birthday-robert-mugabe-who-are-the-worlds-oldest-heads-of-state).
2 Mart 2011 tarihi itibari ile dünyadaki en yaşlı devlet başkanlarının yaşları tabloda verilmektedir:
AFRICA REST OF THE WORLD
COUNTRY PRESIDENT PRESENT
AGE PRESENT
AGE PRESIDENT COUNTRY
Zimbabwe Robert
Mugabe 86 86 Sellapan
Ramanathan Singapore
Senegal Abdoulaiye
Wade 84 85 Giorgio
Napolitano Italy
Maritius Sir Anerood 80 81 Dr. Karolos
Papoulias Greece
Kenya Mwai Kibaki 79 75 Jose Mujica Uruguay
Cameroon Paul Biya 78 71 Anibal
Anthonio
Cavaco Portugal
Malawi Bingu wa
Mutharika 77 69 Ivan
Gasparovic Slovakia
Cape Verde Pedro
Verona
Pires 77 68 Pal Schmitt Hungary
Tunisia Fouad
Mebazaa 77 68 Vaclav Klaus Czech
Republic
Namibia Hifikepunye
Pohamba 75 68 Hu Jintao China
Zambia

Algeria Rupiah
Banda
Abdelaziz
Bouteflika 74

74 67 Olafur
Ragnar
Grimsson Iceland
Liberia Sirleaf
Johnson 72 67 Tarja Habnen Finland


Kaynak: http://theticklish.blogspot.com/2011/03/ages-of-90-presidents-across-world.html

Yukarıdaki tablo esas alındığında Afrika’daki devlet başkanlarının yaş ortalaması 65, Avrupa ülkelerinin de bulunduğu ülkelerdeki devlet başkanlarının yaş ortalaması ise 60 civarındadır.
Amerika Birleşik Devletleri muhtemel başkan adaylarından Hillary Clinton’ın 68, Joe Biden ise 73 yaşında bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı adayı giren Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nu ise yaşı 72’dir. Bu arada yeni dönemde tekrar milletvekili adayı olan Deniz Baykal’ın da yaşı Dr. Derviş Eroğlu ile aynıdır.
Bunun yanında ilerlemiş yaşlarına rağmen görev yapan başta 90’lık Şimon Peres (İsrail) ve 88’lik Giorgio Napolitano (İtalya) olmak üzere bazı dünya liderlerini de şekilde görebilirsiniz.

Yaş üzerine propaganda yürütüldüğü gibi cinsiyet üzerine de benzeri yaklaşım sergilenmektedir. Sanki de, dünyada ilk kadın cumhurbaşkanı KKTC’de olacak ve bu yüzden dünyanın gözü bizdedir söylemlerinde bulunulmaktadır. Acaba öyle midir? Gelin bu konuyu da araştıralım. Şekilden de görüldüğü gibi Birleşmiş Milletler tarafından tüm dünyada tanınan 193 ülkede kadınların yönettiği ülke sayısı 19’dur (http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2015/01/150112_dunyanin_kadin_liderleri).



Dünyada liderlik yapan kadınlar Portia Simpson-Miller, Jamaika, Kamla Persad-Bissessar, Trinidad ve Tobago, Dilma Rousseff, Brezilya, Michelle Bachelet, Şili, Cristina Fernandez de Kirchner, Arjantin, Catherine Samba-Panza, Orta Afrika Cumhuriyeti, Erna Solberg, Norveç, Nicola Sturgeon, İskoçya, Helle Thorning-Schmidt, Danimarka, Angela Merkel, Almanya, Kolinda Grabar-Kitarovic, Hırvatistan, Marie Louise Coleiro Preca, Malta, Ewa Kopacz, Polonya, Atifete Jahjaga, Kosova, Dalia Grybauskaite, Litvanya, Laimdota Straujuma, Letonya, Sheikh Hasina Wajed, Bangladeş ve Park Geun-hye, Güney Kore şeklinde sıralanabilir. Ancak, dünyada bir kadın lider var ki KKTC’de hem yaş hem de cinsiyet propogandasını anlamsız kılmaktadır. Bu lider Liberya’dan Ellen Johnson Sirleaf’dir. Ellen Johnson Sirleaf de 'Demir Leydi' olarak bilinen başka bir kadın lider. 76 yaşındaki Sirleaf Afrika'nın ilk seçilmiş kadın lideri olduğunda ülkede 14 yıldır süren iç savaş sona ermişti. Yıl 2005 idi. 2011'de Sirleaf Nobel Barış Ödülü'nü kazandı ve yeniden seçildi. Sirleaf 1980'li yıllarda ise askeri rejimi eleştirdiği için hapse atılmış ve ihanetle suçlanmış, 1997 yılında başkanlık seçimlerinde Charles Taylor tarafından yenilgiye uğratıldıktan sonra da sürgüne gönderilmişti.


Bu haber 700 defa okunmuştur

:

:

:

: