Niye UBP-CTP-BG hükümet kurmalı

KKTC’de her hükümet modeli denendi, en son da Yorgancıoğlu hükümeti başarısız oldu ve istifa etmek zorunda kaldı.

KKTC’de her hükümet modeli denendi, en son da Yorgancıoğlu hükümeti başarısız oldu ve istifa etmek zorunda kaldı. Siyasi literatürde zamanını doldurmadan değişen hükümete başarısız oldu denir. İrsen Küçük hükümeti gibi.
Bir kronolojik sıralama yapsak ortaya şu hükümetler çıkar.

1993 DP-CTP Hakkı Atun - Özker Özgür hükümeti, bu arada CTP de başkan değişir ve Mehmet Ali Talat gelir.

1996 UBP-DP Derviş Eroğlu- Serdar Denktaş hükümeti.

1998 UBP-TKP Derviş Eroğlu- Mustafa Akıncı hükümeti.

2001 UBP-DP Derviş Eroğlu-Salih Coşar hükümeti. Bu arada seçim olur DP Genel Başkanı Serdar Denktaş Başbakan Yardımcısı olur.

2003 CTP BG-DP Mehmet Ali Talat- Serdar Denktaş hükümeti. Talat cumhurbaşkanı, Başbakan Ferdi Sabit Soyer olur.

2006 CTP BG- ÖRP Ferdi Sabit Soyer- Turgay Avcı hükümeti.

2009 UBP tek başına iktidar Derviş Eroğlu hükümeti. 2010 Eroğlu cumhurbaşkanı İrsen Küçük hükümeti devam.

2013 CTP BG – DP UG Özkan Yorgancıoğlu- Serdar Denktaş hükümeti.
Yaklaşık yirmi iki yıllık bir iktidarlar döneminde görmediğimiz UBP-CTP hükümet modeli olmuştur. Oluşursa bu bir ilk olacak ki, 1990 yıllar öncesinde de hiç olmadı. Bir kez UBP – TKP hükümeti olmuştu kısa süre gerisi hep UBP hükümetleri olmuştu. Süreç UBP-CTP hükümetini zorladı. Çok neden var. İhmaller, liyakatsızlık, denetim yoksunluğu, sorumsuzluk, disiplin yoksunluğu, hesap verebirlilik ve halkımızdaki umutsuzluk ile iki seçim CTP-BG’nin başarısızlığı tetikleyenler oldu.
Öncelikle bu hükümet oluşumu icraat hükümeti olmalı ve beklenen onca yasa geçmeli. 21 CTP-BG ve 18 UBP milletvekili sayı 39 anayasa değişikliği bile yapılabilir onun için yasalar süratle geçmeli. Ancak yürütmede eğer CTP’nin tavrı UBP koltuk değneği bu hükümetin kurulması gerektiğini savunan bir kişi olarak vazgeçin derim. Çünkü amaç o olmamalı.

CTP-BG Genel Sekreteri Tufan Erhürman, ‘Biz ilkelerimize destek verecek ve sayısal sorun çıkarmayacak bir ortak arıyoruz’ açıklamasını inanın değerli okurlar çok çocuksu buldum. Son referandumda özellikle Tufan hocanın anayasa değişiklik paketini halkımız %60’dan fazla bir çoğunlukla reddetti. Eğer tam demokratik bir devlet olmuş olsaydık, Tufan hoca derhal istifa etmesi gerekirdi. Yunanistan’da AB kurtarma paketine güçlü bir hayır çıktı, evet yanlısı yeni demokratlar parti başkanı Samaras derhal istifa etti. Demokratik teamül bu.

Bu hükümete çok büyük görevler düşüyor. Ekonomik faaliyetlerin her alanında. Tarımsal üretim, turizm, sanayi, eğitim, sağlık, hizmet sektörü her alanda meslek tanımlarının yapılması şart kimin ne olduğu ortaya çıksın. Yolsuzlukların üzerine gidilsin. Hesap verecek siyasetçi varsa kim olursa olsun adalet önünde hesap vermeli, adalet mekanizması çalışmalı halkımız devletine güvenmeli.
Doğru projeler üretilmeli ve yatırımlar halkımıza yayılmalı. 20-30 kişiyi zengin etmekten vazgeçecek bir anlayış gelişmeli. İthalata değil ihracata önem verecek bir hükümet anlayışı gelişmeli. Ülke şartlarına göre meslek dalları gelişmeli ve mutlaka ara elemanlar geliştirilmeli. Sosyal sigortalar yeniden güncellenmeli ve emeklilik maaşları adil ve dengeli hale gelmeli. Birileri evlat diğerleri ise köle olmamalı. Daha yazacak o kadar çok şeyler var ki ancak şimdilik bu kadar olsun.

Kıbrıs sorunu konusu, cumhurbaşkanı Akıncı hükümetin olmadığını tahmin ederek müzakere ediyor ve biz gelişmeleri Rum tarafındaki açıklamalardan öğreniyoruz. UBP’nin hükümet olduğu bir ortamda tamamı ile sürecin için de olacak ve aslında Talat döneminde olduğu gibi Kıbrıs sorunundan tamamı ile hükümet sorumlu olur. Cumhurbaşkanı Akıncı da görüşmeci başı olarak görev yapar. Çünkü hükümetin onay vermediği bir anlaşma referanduma bile sunulamayabilir. UBP burada güçlü rolünü oynayacak.
Ancak bu hükümet basit ayak oyunları ve küçük hesaplar peşinde olacaksa, dert kimin bakan olacağı ise makam arabalarına kimin bineceği ise vazgeçin derim sizler ülkelerin zor dönemlerinde hükümet olamazsınız, sorumluluk alamazsınız ve bu iş sizin işiniz değil.
Makam arabalarına gelince bir önerim var kullanılmaları derhal sınırlandırılmalı bazı durumlarda ise yasaklanmalı,. Haydi hayırlısı diyelim. Ben bu konuları özel olarak CTP-BG başkanı Mehmet Ali Talat ile görüşeceğim.

Bu haber 843 defa okunmuştur

:

:

:

: