6 EKİM’DE KUZEY KIBRIS’TA

Osman Kasapoğlu ve arkadaşlarının 2006 yılında başlattığı “Yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşlarının seçme seçilme haklarını etkin olarak kullanabilmeleri” çalışmaları, Londra’da iki konferansla devam etti.

Mihrişah Safa

Osman Kasapoğlu ve arkadaşlarının 2006 yılında başlattığı “Yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşlarının seçme seçilme haklarını etkin olarak kullanabilmeleri” çalışmaları, Londra’da iki konferansla devam etti. İngiltere, Avustralya ve Türkiye toplantılarından sonra Kuzey Kıbrıs’ta 6 Ekim’de yapılacak konferansla çalışmalar son şekline getirilerek, meclise sunulacak.

İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi bünyesinde kurulan, Yurtdışı Kıbrıslı Türklerin Hakları Komitesinin organize ettiği ve farklı görüşten temsilcilerin katıldığı toplantı, Londra’da yapıldı.

Esat Mustafa’nın başkanlığında gerçekleşen iki ayrı toplantıda, çeşitli kesimlerden gelen farklı görüşteki temsilcilerin “ Yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşlarının seçme ve seçilme haklarını etkin olarak kullanabilmeleri” çalışmalarına destek verdiği ve bu yönde görüş bildirdikleri dikkati çekti.

Osman Kasapoğlu ve arkadaşlarının 2006 yılında başlattıkları, “Yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşlarının, seçme ve seçilme haklarını etkin olarak kullanabilmeleri” çalışmaları, 2015 yılında İngiltere, Türkiye ve Avustralya’dan katılanlarla, İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi’nin kurduğu Yurtdışı Kıbrıslı Türklerin Hakları Komitesi’ne devredildi.

Yapılan çalışmaları topluma anlatmak için İngiltere, Avustralya, Türkiye’deki toplantılardan sonra, 6 Ekim tarihinde Kıbrıs’ta yapılacak konferanslardan sonra, önerilerin son şekline getirilerek meclise sunulacağı bildirildi.

İNGİLTERE’DEKİ ÇALIŞMALAR, LEYLA KEMAL BAŞKANLIĞINDAKİ KOMİTE TARAFINDAN YÜRÜTÜLÜYOR

İngiltere’deki çalışmalar, Leyla Kemal başkanlığındaki komite tarafından yürütülüyor. Son Londra toplantısında, katılımcıların değişik kesimleri temsil etmelerine rağmen, bu çalışmaya destek verdiğini gösterdi. Londra’daki toplantıda, bu çalışmaların Konsey’in kurduğu komite tarafından değil, daha geniş bir platformda yürütülmesi gerektiği eleştirisini getirdi.

Bunun üzerine Komite bu görüştekileri de yanlarına almak için kendileri ile bir toplantı yapılmasını kararlaştırdı. Toplumun her kesiminden kişilerin davet edildiği toplantıda beklenildiği gibi karar çıkmamış olmasına rağmen tüm katılanlar ileriye yönelik çalışmalar için bunu ilk adım olarak değerlendirdiler.

Komite başkanı Leyla Kemal yaptığı konuşmada bu çalışmanın nasıl geliştiğini anlattıktan sonra toplantıya iki öneri sundu.

“TOPLUMU BİR ÇATI ALTINDA TOPLAMAYI VE TOPLUMSAL SORUNLARIN ÜZERİNE DAHA GÜÇLÜ BİR SESLE GİTMEYİ HEDEFİ”

2013-2015 yılları arasında Konsey Yönetim Kurulu’nun, konseyde yapılacak köklü değişikliklerle ilgili toplumsal sorunların üzerine daha güçlü gitmeyi hedeflediğini belirten Leyla Kemal, tüzükte yapılan değişiklikler arasında “faal olmayan derneklere arkadaş üye sıfatı verilerek oy haklarının ellerinden alınması, toplumun daha büyük bir kesimine ulaşabilmek için kişilere de arkadaş üyelik hakkı verilmesi” olduğunu söyledi.

Yapılan mini anket sonucunda Osman Kasapoğlu ve arkadaşlarının yapmış olduğu çalışmalara ulaştırdığını dile getiren Kemal, yapılan araştırmalar neticesinde hazırlanan rapora öneri eklendiğini vurgulayarak, “KKTC’deki tüm siyasilere sunulan önerinin dikkate alınmaması” ile ilgili “biz buraya kadar getirdik, eğer konsey bu projeyi benimserse alıp daha ileri götürebilir” şeklinde konuştu.

Kemal, konseyin Yurtdışı Kıbrıslı Türklerin Hakları Komitesini kurduğunu belirterek, komitenin İngiltere, Avustralya, Türkiye ve son bir de Kıbrıs’ta olmak üzere halkı bilgilendirmek ve kaybolan ümitlerini canlandırmak için konferanslar düzenlediğinin altını çizdi. Kemal, komiteye konsey dışındakilerin katılması için çağrı yapıldığını belirterek, 30 sene geçmesine rağmen konseyde yapılan yönetim hatalarının sorun olmaya devam ettiğine vurgu yaptı.

“Yeni konsey olarak halka en iyi hizmeti vermek ve sizlerle yan yana bir platformda devam ettirmenin yolunu bulmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz.” diyen Kemal, yapılacak çalışmalarla beraber “kafalardaki olumsuz konsey imajının” değişeceğine inandığını söyledi. Leyla Kemal, Yurt Dışı Kıbrıslı Türklerin Hakları Komitesi’nin kurulmasından itibaren yapılan çalışmaları şöyle özetledi:

LONDRADA İKİ TOPLANTI ve SUNULAN ÖNERİLER

Leyla Kemal, komite olarak sundukları önerileri ise şu şekilde açıkladı:

“Kuzey ve Güney Londra’da iki ayrı toplantı yaptık… Ayrıca çeşitli TV’lerde bu konuya ilişkin açık oturumlara çıkıp, tezlerimizi anlattık. Nasıl olacağı konusunda biz komite olarak şunu öneriyoruz: Başkanı ile var olan komiteye sizlerden katılımlar olsun. Yeni katılacak arkadaşlar aralarından bir başkan seçsinler ve komite bundan sonraki çalışmalarını eş başkanlı olarak devam ettirsin. Bu öneriyi yapmamızın sebebi ise hem zaman darlığı hem de konseyi tamamen devre dışı bırakacak bir çalışmaya sıcak bakmadığımız içindir.
Bizim tercihimiz, birinci önerinin kabul görmesidir.

Ancak birinci önerinin kabul görmemesi durumunda şunu öneririz: Bu çalışmayı bu komite tamamlar, sizler de çalışmaya destek beyan edersiniz. Sizin toplum yararına yapacağınız çalışmalara da Konsey destek olur. Herkes fikrini söyledikten sonra alınan karar, Oy hakkı konusunda 7 Eylül’de daha geniş katılımlı bir toplantı daha yapılmasıdır.

Diğer alınan bir karar da, ileriki aylarda başka bir toplantı yapılması ve bu defa da toplumun diğer sorunlarına eğilecek başka bir platformun nasıl kurulacağı tartışılmasıdır.” Kurul, 7 Eylül’deki yeni toplantıda buluşma kararıyla toplantıyı bitirdi.
Bu haber 221 defa okunmuştur
  • önce geri dönüş...  lefkoşa - 28.07.2015 ingiltere``de veya dünyanın her hangi bir yerinde yaşamlarını ikame ettiren kktc vatandaşlarının kktc üzerinde yaşamlarını sürdürmeden toplumun geleceği ile ilgili karar verme hakları olması ne kadar doğru olur tartışılır...seçme ve seçilme hakkı kullanmak isteyen seçmen kktc topraklarında ikamet etme zorunluluğu olmalıdır...iç dinamiklerden haberler vasıtasıyla öğrenen ancak günlük olaylardan, uzak ve sorunların içinde yaşamayan vatandaşların oy vererek kktc topraklarında yaşayan vatandaşların demokratik kararlarına etki etmeleri son derece yanlış tutum olur...

:

:

:

:

DİĞER HABERLER