Lefkoşa’ya yeni hastane 2017’de

Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi; Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma bakanlığı ve Turizm Bakanlığı bütçelerini onayladı

Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi; Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma bakanlığı ve Turizm Bakanlığı bütçelerini onayladı

Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi dün Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı bütçelerini görüştü Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Ferdi Sabit Soyer başkanlığında saat 10.30 sıralarında başlayan toplantıda ilk önce 289 milyon 854 bin 700 TL olarak öngörülen Sağlık Bakanlığı bütçesi ele alındı. Muhalefet milletvekilleri, de, sağlıkla ilgili eleştirilerde bulundu.

BEROVA: “İYİ BİR SAĞLIK YÖNETİMİ FİNANSTAN VE KOLEKTİF ÇALIŞMADAN GEÇER”

DP-UG Milletvekili Özdemir Berova, sağlığın ve eğitimin bir toplumun refahı ve çağdaş olabilmesinin en önemli unsuru olduğunu kaydederek, “Sağlık Bakanlığı’nın bütçedeki payı yüzde 6.5’in altındadır. Bu payla sağlıklı bir sağlıklı sistem sürdürülemez” dedi.

Güncel sağlık sorunlarının başında “kamu hastanelerinde uzun süre bekleme”, “numara bulamama”, “ilaca ulaşamama” gibi sıkıntılar olduğunu söyleyen Berova, ulusal sağlık planlamasının bir bütün olarak değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Özdemir Berova, “Ülkede mantar gibi türeyen tüp bebek merkezi var” diyerek, bu merkezlerin etkin ve fiili şekilde denetlemesini gerektiğini vurguladı.

ARABACIOĞLU: “SAĞLIK ÖZELLİKLİ BİR SEKTÖRDÜR… ESAS VURGULAMAMIZ GEREKEN BU”

DP UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu da, “Sağlık çalışanlarıyla ilgili yasada Anayasa Mahkemesi’nce aykırı bulunan 2 maddenin değiştirilmesi gerek” dedi. Yeni hastanenin sel yatağı olan yerlerden uzak yere inşa edilmesini isteyen Arabacıoğlu, konuşmasında Sağlık Bakanlığı yaptığını da anımsatarak, eleştirilerini yaparken bunu dikkate aldığını söyledi.

SERDAROĞLU; “ELEKTRİK SANTRALLERİNDEKİ FİLTRELER ÇALIŞTIRILMALI”

UBP Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu da, genel sağlık sigortası için atılan adımlar ve YDÜ ile mahsuplaşma konusunda atılan adımlardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, sağlık alanında sıkıntıların aşılması ve genel sağlık sigortası ile hastaların rahatlayacağını ümit ettiğini kaydetti.

Koruyucu hekimlik konusunun da büyük önem arz ettiği, halkın hastalıklar konusunda sağlık ocaklarında bilgilendirilmesinin gerekliliği üzerinde duran Serdaroğlu, elektrik santrallerinde de gerekli önlemlerin alınması, filtrelerin takılması ve çalıştırılmasını istedi.Serdaroğlu, Güzelyurt’un hastane sorunu olduğunu, ancak CMC’nin de büyük bir sorun olduğunu işaret ederek, buranın temizlenmesi gerektiğini söyledi.

TATAR; “GÜZELYURT’A DA BİR HASTANE ŞART”

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da, Lefkoşa’da büyük bir hastanenin yapımının gerekli olduğunu ve bu konuda gerekli arazinin bulunmasından memnuniyet duyduğunu anlatarak, bu arazinin yeni çevre yolu bağlantılı olmasının önemli olduğunu kaydetti. Tatar, Güzelyurt bölgesinde de bir hastanenin şart olduğunu ifade ederek, gıda ile ilgili yasaların da çıkarılmasının gerekliliğine değindi.

İZBUL; “YENİ HASTANE İÇİN HEDEF 2017”

Sağlık Bakanı Salih İzbul da, öneri ve eleştirileri dikkate alacaklarını kaydetti. Yeni hastane için girişimler yaptıklarını, BRT’nin arkasındaki bölgenin yaklaşık 300-400 dönümlük bir bölge olduğunu ve bin yataklı hastane ve sağlık kompleksi şeklinde olmasını düşündüklerini kaydetti. Yeni yapılacak hastane için Barış Ruh Sinir Hastanesi ve Uyuşturucu tedavi merkezini de kapsayacak büyük bir proje düşündüklerini dile getiren İzbul, arazinin devri olması halinde hastane yapımının hemen başlanacağını ve hedef olarak 2017 yılında açılmasını planladıklarını belirtti. Mecburi hizmet konusuna da değinen İzbul, KKTC’den burs alan öğrencilerin mecburi hizmetlerini gelip ülkede yaptığını söyledi.

Konuşmaların ardından Sağlık Bakanlığı bütçesi 289 milyon 854 bin 700 TL olarak oyçokluğuyla onaylandı. 289 milyon 854 bin 700 TL (289.854.700,00) olarak öngörülen Sağlık Bakanlığı bütçesi görüşmesinde DP UG Milletvekili Hakan Dinçyürek söz alarak bütçede sağlığa ayrılan yüzde 6.48 payın az olduğunu belirtti.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI BÜTÇESİ

Ulaştırma Bakanlığı bütçesi görüşülürken söz alan Komite Başkanı CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Tel-Sen sendikasının Telefon Dairesi ile ilgili bir yazı gönderdiğini dile getirerek, Telefon Dairesi’nin ödeneğinin bütçede yer almamasından üzüntü duyduklarını iletti.

BEROVA; “YOLLAR ÇÖPLÜĞÜ ARATMAYACAK DURUMDA”

DP UG Milletvekili Özdemir Berova da konuşmasında, karayollarında yapılması gereken yolların yapım süresinde bir takım sorunlar olduğunun aşikar olduğunu fakat yolların etraflarının Güngör çöplüğünü aratmayacak durumda olduğunu öne sürerek bu durumu eleştirdi.

Turizm ülkesi olan KKTC’nin bu sorunu mutlaka gidermesi gerektiğini söyleyen Berova, ana arterlerde de yollar içerisinde çökme meydana geldiğini ve bu yollarda trafik kazalarının meydana gelmesinin de kaçınılmaz olduğunu kaydetti ve uyarı yapmak istediğini belirtti.

TATAR; EHLİYET SINAVLARINA DİKKATİ ÇEKTİ

UBP Milletvekili Ersin Tatar da, ehliyet sınavlarının doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığını sorgulayarak, trafik kazalarına bakıldığında bunun ne kadar doğru olup olmadığının araştırılması gerektiğini söyledi. E-devlet çalışmalarında gecikme yaşandığını da söyleyen Tatar, Ercan Havalimanında yapılan çalışmalar ve projelerin de ihale şartnamesine göre yapılıp yapılmadığının açıklanmasını istedi.

HAMZAOĞULLARI; “POSTA DAİRESİ’NDEKİ MEMUR SAYISI FAZLA”

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Posta Dairesi’ndeki memur sayısının fazla olduğunu savundu. Hamzaoğulları, “tüm dairelerin çöktüğünü, bilir kişilerin sorunları belki on- onbeş yıl sonra çözebileceğini” kaydetti.

ERTUĞRULOĞLU; “BAKANLIĞA BAĞLI DAİRELER ÇOK İYİ DURUMDA DEĞİL”

Eleştirilileri yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, izin kurulu başkanlığında olan bir kişinin olumsuz çalışmalar yapmasından dolayı geçen hafta Bakanlar Kurulu kararıyla alındığının bilinmesini istedi. Bakanlığa bağlı dairelerin çok iyi durumunda olmadığını bildiğini dile getiren Ertuğruloğlu, yol kenarındaki refüjlerin da temizlenmesi çalışmalarına başlandığını fakat esas olanın kalıcı temizlik olduğundan dolayı son aşamaya gelen projenin en yakın zamanda hayata geçirileceğini kaydetti.

Posta Dairesinin özellikle bina ve personel sıkıntısı olduğunu belirten, Limanlar Dairesi Müdürlüğünde tüm jet skiilerin kayıt altına alındığını söyleyen Ertuğruloğlu, kamulaştırma ile ilgili de, yol geçecek arazilerin birçok problem yarattığını anlattı.
Bakanın konuşmasının ardından CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Telefon Dairesi ile ilgili projesinin yedek bütçe içerisinde olmasını talep etti. Konuşmaların tamamlanmasının ardından, Ulaştırma Bakanlığı bütçesi 105 milyon 894 bin TL olarak oyçokluğuyla onaylandı.
Bu haber 129 defa okunmuştur
  • Devlet Hastanesi, Hasan Mehmet  Lefke - 25.11.2015 Onkoloji hastanesi kuruldu, doktor bulunamıyor. Uyku merkezi kuruldu, doktor bulunamıyor. Cengiz Topel hastanesi var, doktorlar gitmiyor. Halen var olan hastaneler ekonomik ömrünü tamamlamış. Emekliliğini tamamlayan doktor, özele kapak atıyor. Artık utanmadan söyleyebilmeliyiz. Sağlıkta devletçilik bitti. Devlet olanakları ile, ne kadar zorlanırsa zorlansın kaliteli sağlık hizmeti verilemiyor. Vatandaş bunlara müstahak olamaz. Oysa çok hızlı bir şekilde, üniversite hastanelerinin inşaatı devam ediyor. Yakın Doğu Hastanesi TC vatandaşlarına GSS uyarınca sağlık hizmeti veriyor. yapılması gereken bunu KKTC vatandaşlarına yayabilmek. Mali gücünüz yoksa, TC SGK şemsiyesi altına rahatlıkla girebilir ve vatandaşınızın, en azından TC vatandaşlarına sağlanan sağlık hakkının vatandaşlarınız için de olmasını sağlayabilirsiniz. Bırakın böyle hastane yapma, sonra da doktor bulup tayin yapma işlerini. Büyümekte olan üniversitelerin tıp fakültesi hastanelerine destek olun. Rakip olmayın

:

:

:

:

DİĞER HABERLER