Aşı çeşitleri

Kalem ve göz aşısı

Kalem ve göz aşısı
Kalem aşısı genellikle toprağın uyanmaya başladığı , sıcaklığın 10-15 derecenin üzerine çıktığı ve bunun yanında da dallarda göz dokularının gelişmeye başladığı zamanlarda yapılmalıdır. Bu dönemler bitkinin gelişmesi ve büyümesi için harekete geçtiği dönemlerdir. Bitki yara aldığı zaman onu onaran ve bitkiye dış etkenlerin ulaşmaması için kabuk bağlatan da işte bu hücrelerdir. Aşı sırasında bitki,üzerinde yapılan kesiği yara olarak algılar ve bitkinin o bölgesini onarmaya başlar . Bu onarım esnasında anaç bitki ile yeni yapılan kalem filiz kaynaşır. Aşılama işlemindeki en önemli unsur uygun kalem ve göz seçilmesidir. Kalemlerin özellikle sağlıklı bir daldan olmasına ve 2-3 gözü geçmemesine özen göstermeliyiz. Kalemlerimizde fazla göz olması bitkiyi yorar ve aşı verimsiz olur. Kalem aşısı yumuşak çekirdekli meyvelerde daha etkilidir. (Elma,armut, guafa ve dut gibi…) Sert çekirdekli meyvelerde ise göz aşısı daha etkili olur. (zeytin , badem, şeftali gibi….)

KALEM AŞISI
Aşı makasımızla anaç bitkimizi belirlediğimiz yükseklikten kestikten sonra ,aşı makasımız yada aşı bıçağımızla bitkinin tam ortasından aşağıya doğru 3 cm yarıp dişi yuvayı açıyoruz. Sonra gözümüze kestirdiğimiz sağlıklı yerden 2-3 gözlü kalemimizi kesip her iki tarafını da sivrilterek, erkek kalemimizi oluşturuyoruz. Kalemi anaç bitkide açtığımız dişi yuvaya yerleştirip ardından etrafına biraz aşı macunu sürüp aşı bandı ile dikkatlice sararız. Böylece aşımızı tamamlamış oluruz. Son olarak en üst kesik yerine ve bitkide kestiğimiz fazla dalların ve filizlerin kesiklerini de aşı macunu ile kapatıp , bitkinin hava almasını ve dondan etkilenmesini engellememiz gerekir.

GÖZ AŞISI
Bir daldan birkaç göz alınarak birçok bitki aynı anda aşılanabilir. Gözlerin sağlıklı olduğundan emin olmanız ve göz aşısını zamanında yapmanız çok önemli tabii ki… Göz aşısı için en uygun zaman Nisan ve Mayıs aylarıdır. Gözlerin hızla filiz açtığı , bitkinin en canlandığı dönemdir bu aylar. Göz aşısı yaparken kestiğimiz gözlerin canlı ve nemli kalması çok önemli . Bu yüzden aşı işlemi süresi boyunca gözleri suda veya nemli bir bezin içinde bekletmemiz doğru olur. Diğer önemli bir unsursa gözün daldan doğru bir şekilde çıkarılmasıdır. Gözü doğru bir şekilde çıkardıktan sonra , anaç bitkimizde pencere açmamız gerekir. Bu işlem yine gözün olduğu yerde olması zorunludur. Gözün altından ve üstünden 1.5 cm mesafe olacak şekilde kesip dikdörtgen göz pencere yuvasını açarız. Bu işlemi yaparken göze zarar vermemeye özen göstermemiz gerekir. Daha sonra açtığımız yuvaya gözü yerleştirip , aşı bandı ile sarma işlemine geçebiliriz. Sarmaya aşağıdan başlayıp yukarıya doğru gidilir. Sıkıca sarmamız gerekir. Aşı yerinin hava almaması gerekiyor. Bağlarken göze zarar vermemeye , üstünü örtmemeye dikkat etmeliyiz. Yaptığımız aşıların tutup tutmadığı 3-4 hafta içerisinde kendini belli edeceğinden , sonucu beklerken bitkinin su ihtiyacını karşılamaya devam etmeliyiz. Böylece aşılama işlemi sayesinde gördüğümüz ve beğendiğimiz bir meyve ağacına sahip olabilir, veya verimsiz bir meyve ağacını verimli bir hale getirebiliriz.
Bu haber 317 defa okunmuştur

:

:

:

: