Eeeeeeeeeeeeee-Devlet

Ülkemizde kabak tadı vermiş konulardan biri hiç kuşkusuz “E-DEVLET” hayalidir.

 

 

 

 

 

 

Ülkemizde kabak tadı vermiş konulardan biri hiç kuşkusuz “E-DEVLET” hayalidir. Düşünün ki, daha önce defalarca vurguladığım gibi biz bir Pendik Belediyesi kadar olamadık. Sanki de dünyayı baştan keşfedecekmişiz gibi 12 sene geçmiş ve halen daha bizler cek-cak ile halkla bir nevi dalga geçiyoruz.
Lüffen dönemin Müsteşarı ile ilgili 4 Ağustos 2004 tarihli Kıbrıs Gazetesi’nde çıkan “e-devlet” icin ilk adım atılıyor başlıklı aşağıdaki haberi lütfen okuyunuz (http://www.kibrisgazetesi.com/?p=247226).

“Başbakanlık Musteşarı Ahmet Fikretler: Avrupa vatandaşlarının yaşam kalitesini yukseltmek ülküsünden hareketle oluşturulan e-devlet anlayışından ülkemiz insanlarının da yararlanmasını hedeflemekteyiz CTP/BG-DP koalisyon hükümeti, hükümet programında öngördüğu devlet dairelerinde 'e-devlet' calışmalarının ilk adımlarından biri olan Kamu-Net çalışmalarını hızla sürdürüyor. Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Fikretler, 'Avrupa vatandaşlarının yaşam kalitesini yükseltmek ülküsünden hareketle oluşturulan e-devlet anlayışından ülkemiz insanlarının da yararlanması hedeflemekteyiz' dedi. Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre Kamu-Net, çağdaş devlet anlayışının toplum yaşamına yansıtılmasına büyük katkı sağlayacak bir proje olarak görülüyor. Projeyle kamu kurum ve kuruluşları arasında iletişime olanak sağlanacak, bilgiler birbirinden kopuk ve bağımsız olmaktan çıkarılarak bütünlüklü bir yapıya kavuşturulacak. Elektronik ortamda hizmeti vatandaşın ayağına getirecek olan bilgi ağının Kamu-Net adı altında bütünleştirilmesiyle dağınık sistemlerde bütünlük sağlanması hedefleniyor. Proje ile mevcut bilgi kaynakları ortak kullanılacak, insan gücünden ve zamandan tasarruf edilecek, toplumsal eğitime katkı sağlanacak ve bilgi toplumu olma yolunda adımlar da atılmış olacak.”

Ahmet Fikretler’in 2004 yılındaki açıklaması yanında bir de halen Başbakanlık E-Devlet Yürütme Kurulu Başkanı Rauf Ersenal’ın 15 Aralık 2015 Tarihinde Haberal Kıbrıslı’da yayınlanan açıklamalarına bakalım (http://www.haberalkibrisli.net/kibris/ersenal-altyapi-calismalarindan-dolayi-e-devlet-hizmetlerinde-aksama-yasaniyor-h33806.html)

“Başbakanlık E-Devlet Yürütme Kurulu Başkanı Rauf Ersenal, “E-Devlet Projesi” kapsamında altyapıyı iyileştirme amacıyla yapılan bakım ve onarım çalışmaları sonucunda e-devlet hizmetlerinde bazı yavaşlamalar meydana geldiğini açıkladı. Yazılı bir açıklama yapan Ersenal, bakanlıklar ve bakanlıklara bağlı kurum ve kuruluşlarda vatandaşlara yönelik hizmetlerin daha hızlı ve etkin yürütülmesi için son derece önemli olan bu çalışmaların, en kısa zamanda tamamlanması için gereken tedbirlerin alındığını belirtti. Hizmetlerin sunulmasında meydana gelen yavaşlamadan dolayı vatandaşlardan özür dileyen Ersenal, bu olumsuzluğun en kısa zamanda ortadan kaldırılacağını bildirdi.”

ALLAH AŞKINA 2004’DE BAŞLAMIŞ VE FİNANSMANI TAMAMEN TÜRKİYE’DEN SAĞLANAN E-DEVLET PROJESİNİN 12 SENEDE TAMAMLAMAYARAK MAZARET ÜRETEN YÖNETİM ANLAYIŞI VE KABİLİYETİNE SÖYLENECEK SÖZ VAR MIDIR? BAZILARI GÜCENECEK AMA ATATÜRK’ÜN SÖYLEMİ BU ANLAYIŞA VERİLECEK EN İYİ YANITTIR.

“HİÇBİR MAZERET BAŞARININ YERİNİ TUTAMAZ”


 

 

 

 

 

 

 

 

PEKİ E-DEVLET UYGULAMASINI YAPAR GİBİ DAVRANIP GECİKTİRMENİN TEMEL GÜDÜLERİ NELER OLABİLİR? BU SORUNUN YANITINI E-DEVLET’İN AŞAĞIDAKİ TEMEL FAYDALARINA GÖZATAN HER KES ANLAYABİLİR!!!!!

• E-Devlet, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda (internet üzerinden) sunulması demektir. Bu sayede, devlet hizmetlerinin vatandaşa en kolay ve en etkin yoldan, kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılması hedeflenmektedir. Bürokratik ve klasik devlet kavramının yerini almaya başlayan e-devlet anlayışı ile, her kurumun ve her bireyin bilgi ve iletişim teknolojileri ile devlet kurumlarına ve kurumlarca sunulan hizmetlere kolayca erişmesi hedeflenmektedir

(http://www.sorgulamayeri.com/www-turkiye-gov-tr-e-devlet-sistemi-nedir-neler-yapilabilir-ne-ise-yarar/)

• Kıbrıs Türk Ticaret Odası Rekabet Edebilirlik Raporlarına göre Ülkemiz adam kayırma (nepotizm) açısından dünyada ikinci sıradadır. Son zamanlarda gündem olan usulsüzlük ve yolsuzluklar açısından E-Devletin önemi son derece artmaktadır.

• E-Devletin yolsuzlukları önleme açısından önemine Salih Suphi Cure’nin 6 Mart 2013 tarihli “E-DEVLET VE ŞEFFAFLIK: YOLSUZLUKLA MÜCADELE” isimli raporundan alıntı yaparak vurgu yapmak istiyorum.

• Yolsuzluğu önleme geleneksel araçların etkinsizliği ülkeleri yeni arayışlara yöneltmiştir. Günümüzde e-devlet, geleneksel önlemlerin sınırlamalarını kaldırabilecek yolsuzluğa karşı kilit araç olarak görülmektedir.

• E-devlet faaliyetleri iki gruba ayrılabilir (İnce, 2001): 1) Kurumlar Arası Bilgi İletişim Faaliyetleri; 2) Kurumlar Dışı Bilgi İletişim Faaliyetleri
(Yolsuzlukla mücadelede esas odaklanılması gereken ikinci maddedir)

• E-devlet basit, ahlaki, hesap verebilir, gereksinimleri karşılayabilir ve saydam (simple, moral, accountable, responsive and transparent (SMART)) olarak oluşturulmuştur. (Pathak ve diğerleri, 2007).

• DPT’ye göre e-devlet (DPT, 2011): Etkinliğin ve verimliliğin arttırılması, Saydamlık ve hesap verilebilirliğin teşvik edilmesi, Vergi gelirlerinin arttırılması, Yolsuzluğun azaltılması, Bilgi ve hizmetlerin sağlanması ve Veri paylaşımı işlevi görmektedir.

YORUM OKURLARIN.....................

Bu haber 617 defa okunmuştur

:

:

:

: