Tarım Ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan, Süt Sektöründeki sorunlara açıklama

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, sütün pazarlanmasındaki sorunun aşılmasına katkı koymak amacıyla, kilogramı 2.5 TL olarak uygulanması öngörülen kaşar peyniri ihracat teşvik priminin, kilogramı 3.5 TL’ye yükseltilmesine karar verildiğini açıkladı. Uygulama, 1 Haziran’da başlayacak.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, sütün pazarlanmasındaki sorunun aşılmasına katkı koymak amacıyla, kilogramı 2.5 TL olarak uygulanması öngörülen kaşar peyniri ihracat teşvik priminin, kilogramı 3.5 TL’ye yükseltilmesine karar verildiğini açıkladı. Uygulama, 1 Haziran’da başlayacak.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak, süt sektöründeki sorunların aşılmasına yönelik atılacak adımlar ve önerilerini kamuoyuyla paylaştı.

Süt sektöründeki sorunların uzun vadeli ele alınarak çözülmesi maksadıyla, sütçülük politikalarının kapsamlı olarak belirlenip uygulamaya konulacağı çalıştay gerçekleştirileceği ifade edildi. “Süt Çalıştayı” 4-5 Haziran tarihlerinde tüm paydaşların katılımıyla yapılacak.

“YOL HARİTASI BELİRLENECEK”

Bakanlık açıklamasında, hükümetin sütün pazarlanmasındaki sorunun aşılmasına katkı koymak amacıyla bütçede haziran ayı için öngörülen ve 1 Haziran’dan itibaren uygulanmaya başlanacak, 2.5 TL/Kg’lık kaşar peyniri ihracat teşvik priminin; üretici ve imalatçının ayrılmaz bir bütün olduğu, imalat sektörü olmaksızın üretimin olamayacağı gerçeğinden hareketle, 3.5 TL/Kg olarak uygulanmasına karar verildiği belirtildi.

Bunun yanında, bir süre önce hayvan üreticileri ve imalatçılar arasında varılan uzlaşıyla süt fiyatlarının bir süre için aşağıya çekildiği hatırlatılarak, sıkıntıların aşılmasına yönelik olarak üreticiler ve imalatçıların yeniden bir araya gelerek, bundan sonra izlenecek yola ilişkin yol haritası belirlemeleri gereğine dikkat çekildi.

“NAVLUN DESTEĞİ UZATILIYOR”

Bakanlık açıklamasında, süt sektöründe mevsimsel süt artışının başladığı ocak ayından itibaren sütün pazarlanmasında sorunlar yaşanmaya başladığı; nisan ayında üretici ve imalatçıların bir araya gelerek uzlaşıya vardığı; nisan-mayıs aylarında çiğ süt fiyatlarının aşağıya çekildiği ve bu süre sonunda durumun tekrar taraflar arasında değerlendirileceği kararının üretildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, üreticilerin geçmiş hükümet döneminde buldukları çözümün sektörün sürdürülebilirliği için olmazsa olmaz olduğu ve tekrardan bir araya gelerek bu yöntemi devam ettirmeleri gerektiği kaydedildi.

Hükümetin, her türlü çözüme destek olmaya hazır olduğunun altı çizilen açıklamada, “Ancak tüm çözümlerin hükümete endeksli olmasının sürdürülebilir olmadığı, bütçe açıklarından görülmektedir” denildi.

Sütün yoğun olduğu bu dönemde bazı imalathanelerin süt hak edişlerinin neredeyse yarısını işleyerek ciddi bir süt miktarının işlenmemesine sebep olduğu da kaydedilen açıklamada, “Bu dönemde hükümetimiz her türlü çözüme katkı koymaya hazır olmakla birlikte tüm çözümün maddi olarak hükümetten beklenmesi bütçe olanakları açısından sürdürülebilir değildir” ifadelerine yer verildi.

“SÜT ÇALIŞTAYI” GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Sektörün önünün açılması için gerekli adımların yine sektörün paydaşları arasında atılması gerektiği ifade edilen açıklamada, Süt ve Süt Ürünleri İmalatçıları ile Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin bir araya gelerek, yeniden bir durum değerlendirmesi yapmaları gerekliliğine de dikkat çekildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, süt sektörünün sorunlarının aşılmasına yönelik olarak, sektördeki tüm paydaşların bir araya gelerek çözümler üreteceği bir de çalıştay gerçekleştirileceği belirtildi.

Bu çerçevede, 4-5 Haziran tarihlerinde ülke sütçülük politikalarının belirleneceği ve çıkan sonuçların uygulanacağı “Süt Çalıştayı” gerçekleştirilecek.

“KKTC’de Süt Üretimi ve Süt ve Süt Ürünleri Ticareti Çalıştayı”nda oluşturulacak beş masada şu konular ele alınacak:

“Hayvancılık Politikaları (üretim, ıslah, destekleme), süt üretimi ve kalitesi (standardizasyon, hijyen ve hayvan sağlığı), süt ve süt ürünleri ticareti (süt ürünleri standardizasyonu, pazarlama ve destekleme), süt sanayinin durumu, süt politikalarının genel değerlendirmesi.”

Çalıştaydan çıkacak sonuç raporu ile birlikte ülke sütçülük politikalarının kapsamlı olarak belirlenip uygulamaya konulacağı ifade edildi.
Bu haber 46 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER