DPÖ 2016 YILININ İLK 6 AYLIK DÖNEMİNDE TEŞVİK BELGESİ ALAN YATIRIMLARI AÇIKLADI

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) 2016 yılının ilk 6 aylık döneminde Teşvik Yasası kapsamında 25 projenin teşvik belgesi aldığını açıkladı. Bu projelerle yaklaşık 658.6 milyon TL tutarında sabit sermaye yatırımı yapılması öngörülüyor.

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) 2016 yılının ilk 6 aylık döneminde Teşvik Yasası kapsamında 25 projenin teşvik belgesi aldığını açıkladı. Bu projelerle yaklaşık 658.6 milyon TL tutarında sabit sermaye yatırımı yapılması öngörülüyor.

DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu yaptığı açıklamada, KKTC’de DPÖ tarafından 2016 yılının ilk 6 ayında sanayi, turizm ve eğitim alanlarında 25 projeye teşvik belgesi verildiğini, ülke ekonomisine yatırım, üretim ve istihdam alanlarında katkı sağlandığını belirtti.

Açıklamada, 2016 yılının ilk 6 ayında 25 tane yatırım projesinin teşvik belgesi almaya uygun bulunduğu, 2014 yılının ilk 6 ayında bu rakamın 9, 2015 yılının ilk 6 ayında ise 30 olduğu kaydedildi.

2016 yılının ilk 6 ayındaki 25 projenin 15’i özellikle yurt yatırımlarına yönelik eğitim, 6’sı sanayi ve 4’ü de turizm sektöründeki projeler oldu.

658 MİLYON TL’LİK SABİT SERMAYE YATIRIMI

2016 yılının ilk 6 ayında verilen 25 teşvik belgesi sonucunda tamamlanacak yatırımlarla yaklaşık 658.6 milyon TL tutarında bir sabit sermaye yatırımı hayata geçmiş olacak.

Bu sabit sermaye yatırımlarının yaklaşık 505.5 milyon TL’si turizm, 128 milyon TL’si eğitim ve 25.1 milyon TL’si de sanayi yatırımlarına harcanacak.

Teşviklendirilen 25 yatırımdan 9’u Lefkoşa’da, 3’ü Gazimağusa’da, 7’si Girne’de, 5’i Güzelyurt’ta ve 1’i de İskele’de yer alacak.

Gerçekleşecek 4 turizm projesiyle, sektöre 2,302 yeni yatak ilave olması, bu 25 yatırımın hayata geçmesiyle ise 1,126 yeni istihdamın sağlanması öngörülüyor.

Teşvik belgesi alan 25 projenin 6’sı sanayi sektöründe. Bunlar arasında ambalaj malzemesi üretim tesisi, konfeksiyon üretim tesisi, sebze meyve işleme paketleme tesisi, narenciye paketleme tesisi, cam üretim tesisi ve çelik işleme tesisi gibi projeler yer alıyor.

TEŞVİK BELGESİ ALAN PROJELERİN YARARLANACAĞI AVANTAJLAR

DPÖ Müsteşarı Muhtaroğlu, teşvik belgesi almaya uygun bulunan projelerin bir takım avantajlardan yararlanacağını da kaydederek bu avantajlar şöyle sıraladı:

“Yatırım indirimi; teşvik belgesi almayan yatırımlarda yüzde 50 yatırım indirimi uygulanırken, teşvik belgeli yatırımlar İskele ve Güzelyurt ilçelerinde yüzde 200, Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne’de ise yüzde 100 yatırım indirimi uygulanmaktadır. İthal edilecek veya yerli üretimi bulunan inşaat malzemesi, demirbaş, mefruşat, makine teçhizatta gümrük ve fon muafiyeti ve ayrıca yüzde 0 KDV oranı uygulanmakta, bina ve inşaat ruhsatından ise muafiyet sağlanmaktadır.”

DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, her türlü ambargo ve izolasyona rağmen, KKTC yatırımcısının, üretime inanan, yeni teknolojileri takip eden, kendini geliştiren, çalışkan, olumsuzluk ve engellere rağmen umudunu kaybetmeden mücadelesini devam ettiren, tüm dünyaya örnek nitelikte olduğunu belirtti.

Muhtaroğlu açıklamasında, “Yatırımcıların ekonomik krize karşın önünü açacak, ülkesine yatırım yapmasına olanak sağlayacak destek programlarının hayata geçmesi ülkemizin en büyük önceliğidir” ifadelerini de kullandı.
Bu haber 387 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER