DİDİŞMEYE GEREK YOK

Hükümetin 4 aylık icraatlarını kamuoyu ile paylaşan Başbakan Özgürgün, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yürütülen müzakerelerde hükümet temsilcisinin de yer alması gerektiğine vurgu yaparak Akıncı’ya mesaj gönderdi

Başbakan Hüseyin Özgürgün, dün Lefkoşa Merit Hotel’de basınla sohbet toplantısı düzenledi. Özgürgün’e toplantıda Bakanlar Kurulu’da eşlik etti ve hükümetin 4 aylık icraatlarını anlatarak kendilerine yöneltilen soruları cevapladılar.

“HALKIN GÜVENLİĞİNİN GARANTİSİ ÇOK ÖNEMLİ”

Kıbrıs sorunuyla ilgili soruları yanıtlarken, müzakerelerde nüfus ve garantörlük konularına çok dikkat etmek gerektiğini belirten Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının güvenliğini garanti etmesinin çok önemli olduğunu ve Türkiye’nin garantisini istediklerinin altını çizdi. Başbakan Hüseyin Özgürgün, polisin sivile bağlanması, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı’nın bir Kıbrıslı Türk olması gibi konularda hükümetin görüşüyle ilgili soruyu yanıtlarken, “Polisin sivile bağlanması bu dönemde ortaya çıkmış bir konu değil ama bu dönemde daha da düşünülmesi gereken konulardır. Hükümet olarak mutlaka görüşlerimiz var, bunları da zaman zaman söylemek gerek” dedi. Özgürgün, adada çözüme ihtiyaç duyan tarafın Kıbrıs Türk tarafı olduğu, çözüm olmazsa Kıbrıs Türk tarafının yok olup gideceği, çözüm için Rum tarafını tatmin edecek bir şeyler vermesi gerektiği gibi görüşlerle karşılaştıklarını belirterek bunu eleştirdi. Hükümetin müzakerelerden anında haberi olmadığını; 2. Cumhurbaşkanı Talat döneminde her görüşme sonra bilgi verildiğini ama şimdi bunun olmadığını belirterek, özetle şunları dile getirdi:

“AKSİ ÇÖZÜM DİLENİYORUZ GİBİ ALGILANIR”

“Kıbrıs Türk halkının çözüme ihtiyacı olduğu kadar Rum halkının da var ve böyle bir müzakere yapmalıyız. Aksi çözüm dileniyoruz gibi algılanır. Benim bir televizyon programındaki sözlerim Cumhurbaşkanı’na karşı değil, Rum tarafına karşı söylediğim şeylerdir. Müzakere masasına oturduğumuzda o taraftaki algı da böyleyse, buna ses vermesi gerekir.

“CUMHURBAŞKANI’YLA DİDİŞME NİYETİNDE DEĞİLİZ”

Cumhurbaşkanı’yla didişerek hükümet etme niyetinde değiliz. Uyumlu götürmek isteriz. Bunun da yolu hükmet temsilcisinin bir an önce orada olmasıdır. O bilgileri almamız, katkımız, eleştirimiz varsa anında paylaşmamız açısından son derece iyi olur.”

TÜRKİYE’DEKİ DARBE GİRİŞİMİ

Türkiye’deki darbe girişimi ve Ortadoğu’daki gelişmeler sonrasında ne gibi önlemler alınacağı ve politika uygulanacağı sorusu üzerine Özgürgün, gelişmeleri çok yakından izlediklerini söyledi. Özgürgün, Kıbrıs’ın stratejik konumuna işaret ederek ancak şu anda somut bir tedbir alınmasını gerektiren durum bulunmadığını kaydetti. Ülkedeki bazı gelişmeler üzerine oluşturulan inisiyatiflere ve düzenlenen eylemlere dikkat çekilerek “Hiç yeniden düşünelim, bizim de hatalarımız var mı diye düşündünüz mü?” sorusu üzerine Özgürgün, Türkiye Gençlik ve Spor Koordinasyon Ofisi’nin bir yıl süreyle eski hükümet döneminde zaten uygulandığını; ancak bu konudaki uluslararası anlaşmanın Meclis’ten geçirilmediğini; hükümete geldikleri zaman anlaşmanın Türkiye’de yürürlükteyken KKTC’de yürürlükte olmadığını görerek yasalaştırmak üzere Meclis’e gönderdiklerini ve bunun üzerine büyük gürültü koptuğunu söyledi.

“800 SPORCUYLA GÖRÜŞTÜM, BİR TANESİNDEN BİLE TEPKİ GÖRMEDİM”

Özgürgün, ülkede AB’nin de bir koordinasyon ofisi bulunduğuna işaret ederek şöyle konuştu: “Ben tüm spor kulüpleriyle tek tek görüştüm 800 sporcunun elini sıktım bir tanesinden bile koordinasyon ofisiyle ilgili tepki görmedim. Aksine katkı sağlayacağı yönünde destek var. Karşı çıkan gençlerin ne kadar sporla ilgisi olduğunu bilmiyorum. Neye karşı çıktıklarını da anlamıyorum. Bütün federasyonların desteğini almış bir uluslararası anlaşmadan söz ediyoruz. Bunu Cumhurbaşkanı’na gönderdik. Anayasa Mahkemesi’ne götürme gereği duydu.”

FETÖ

Başbakan Özgürgün, bir başka soruyu yanıtlarken Türkiye’de 15 Temmuz’daki darbe girişiminin FETÖ tarafından yapıldığı ortaya çıktıktan sonra KKTC’de de 21 Temmuz’da FETÖ’nün terör örgütü ilan edildiğini, Türkiye’de örgütle ilgili soruşturmaların sürdüğünü kaydetti. Özgürgün, “Şu ana dek KKTC’de bağlantılı kişiye, odağa rastlamadık. Güvenlik güçlerimiz gelen ihbarı, bilgiyi değerlendiriyor. Şu ana dek yok...” diye konuştu.

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ… “ZAMANA İHTİYAÇ VAR”

Başbakan, kabinede değişiklik söylemleriyle ilgili soruyu yanıtlarken, yıl ortasında göreve gelen hükümetin süreye ihtiyacı olduğunu, yeni bütçeyle 2017’de daha iyi yol alacaklarını belirterek, “Kabine değişikliği gibi bir olay veya durum ortaya çıkarsa mutlaka değerlendirilir. Ama şu anda hükümetin de bakanların da zamana ihtiyacı var. Bu kadar sürede başarı /başarısızlık değerlendirilemez” ifadelerini kullandı.

“LEFKE İLÇE OLMAYI HAK EDİYOR”

Lefke’yle ilgili soruları yanıtlarken, 1974 öncesinde ilçe merkeziyken bugün sorunlarla boğuşan bu yerleşim biriminin ilçe olmayı hak eden bir yer olduğunu; bu sorunların çözümü için ilçe ilan edilmesini gündeme getirdiklerini kaydetti.

“LEFKE’DE MADEN İZNİ İMKANSIZ”

Lefke’de maden arama izni verilmesinin bundan sonra imkansız olduğunu da vurgulayan Başbakan, “Lefke çok çekti bu maden işlerinde ve biz de yaşadık gördük... Onun için Lefke’ye maden diye bir şey söz konusu olamaz. Bölge halkı zaten böyle bir şeyi duyduğu anda eminim yollara dökülür. Böyle bir şey mümkün değil. Net olarak söylemek isterim. Lefke’nin üniversitesiyle ciddi projeler yapabilecek kaynağı ve turizm potansiyeli var ama maden bu potansiyelin içinde değil” ifadelerini kullandı.

HEDEF ÜLKEYİ DAHA GÜZEL GÜNLERE ULAŞTIRMAK

Özgürgün, yeni bir AB vizyonu oluşturmak ve halkı AB konusunda objektif olarak bilgilendirmek için çalışmaların başlatıldığını da söyledi. Başbakan Özgürgün, Devlet Planlama Örgütü, Spor, Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nun çalışmalarıyla ilgili bilgi de verdi.
Bu haber 171 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER