Güneş fırtınası yaklaşıyor!

NOAA güneş fırtınasının gerçekleşeceği tarihlere dair tahminlerde bulunurken, fırtınanın en çok etkileyeceği bölgeleri dikkatli olmaları konusunda uyardı. Türkiye, fırtınadan etkilenecek mi?

Carrington Olayı olarak bilinen 1859 güneş fırtınası, solar döngü sırasında meydana gelen oldukça güçlü bir jeomanyetik güneş fırtınasının oluşumunu gözler önüne sermişti.

Koronal kütle ejeksiyon ve/veya bir solar alevin Dünya'nın manyetosferini vurması sonucu meydana gelen olay, geceye tanıklık edenlerde unutamayacakları bir izlenim bırakmıştı.

Bilim insanlarının, neden olacağı tehlikeler sebebiyle oldukça dikkatli olunması yönündeki uyarıları nezdinde, güneş fırtınasının yakın bir tarihte yeniden gerçekleşeceğine ilişkin kanıtlar ortaya konulmuştu.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi(NOAA), dünyanın yakın bir gelecekte güneş fırtınasına maruz kalabileceğini belirtiyor.

Güneş fırtınası ne zaman gerçekleşecek?

NOAA'nın yaptığı araştırmalar sonucu ortaya çıkan veriler, dünyanın ne zaman güneş fırtınasına maruz kalacağına ışık tutuyor.

Gerçekleşecek fırtınadan dünyada en çok etkilenecek bölgelere ilişkin tahminlerde de bulunan NOAA, fırtınan tüm dünyada etkisini göstereceğini belirtti.

Avrupa merkezli ülkelerin ABD'ye oranla fırtınadan daha fazla etkilenebileceğini ifade eden NOAA, bölge yetkililerinin konuyla ilgili tedbirlerlerini almaları gerektiğini dile getirdi.

NOAA yetkilisi Bob Rutledge; Dünya'nın yüzeyinde çeşitli değişiklikler meydana getirecek fırtına hakkındaki ilk veri alımlarını meydana getirdiklerini söyledi.

Fırtınanın sonuçlarına ilişkin henüz kesin bulgulara ulaşamadıklarını söyleyen Rutledge, şu an yalnızca Dünya'yı enerjilerden yoksun karanlık bir gün beklediğini bildiklerini vurguladı.

NOAA'nın geçmişteki üç eski modeli kullanarak, gerçekleşmesi beklenen yeni güneş fırtınası bulgularına ilişkin yeni bir model meydana getirdiği Engadget'taki haberde yer aldı.

Dünya'nın iç magnetosferine odaklı olarak gerçekleşeceği belirlenen fırtınanın, güneş akışından yüklü parçacıkları gezegene aktaracağı ifade ediliyor.

Ajansın, gelecek süreçteki aktif katılımlı çalışmalarının güneş fırtınasına ilişkin daha net bilgileri ortaya çıkarabileceği kaydediliyor.

Güneş Dinamikleri Gözlemevi'nin de yardımı ile meydana getirilen modelin yapımı 20 yıl sürdüğünü belirtmekte fayda var.

Bu haber 53 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER