Toros: “Fiyatları artıran fonlar, yasaklar ve yetersiz rekabettir”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Kıbrıs Türk özel sektörüne yönelik 'saldırgan ve suçlayıcı' ifadeleri “içeriksiz bir demagoji” olarak niteleyerek, Avrupa Birliği gıda güvenliği standartlarını göz ardı ederek, yerli gıda ürünlerine olan güveni sarsmakla suçladığı siyasi iktidarın, yasaklar ve fonlarla serbest rekabeti önlediğini iddia etti.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, özel sektöre yönelik 'saldırgan ve suçlayıcı' ifadeleri “içeriksiz bir demagoji” olarak niteleyerek, Avrupa Birliği gıda güvenliği standartlarını göz ardı ederek, yerli gıda ürünlerine olan güveni sarsmakla suçladığı siyasi iktidarın, yasaklar ve fonlarla serbest rekabeti önlediğini iddia etti.

Toros, bugün yaptığı açıklamada, özel sektöre yönelik ifadelerinden dolayı Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nu kınadı.

Fikri Toros, özel sektörün, Kuzey Kıbrıs'ta yılda takriben 1.5 milyar dolar ithalat yaptığına işaret ederek, fahiş finansman ve enerji maliyetlerine rağmen yatırımlarında emeğin takriben yüzde 80'ine ekmek kapısı yaratan sektörün, direkt ve dolaylı vergileriyle devlet bütçesinin gelirlerine azami katkıda bulunduğunu belirtti.

Toros, şöyle devam etti:

“Yanlış, popülist ve çağdışı tarım politikalarında ısrar eden siyasi zihniyet, Avrupa Birliği gıda güvenliği standartlarını göz ardı ederken, yerli gıda ürünlerine olan güveni sarsmakta, yasaklar ve fonlarla serbest rekabeti önlemeye devam etmektedir. Başta et olmak üzere birçok meyve ve sebze gibi temel gıda maddelerinin pazarda yetersiz kalmasına, dolayısıyla fiyatlarının fahiş seviyelerde seyretmesine yol açmaktadır. Alış verişlerin Güney'e kaymasının ve Kuzey'e kayıt dışı yollardan gıda ürünleri gelmesinin esas nedenleri bunlardır”

KKTC’de, özellikle gıda ve temel tüketim maddelerinin fiyat incelemesini ve yetersiz rekabetten kaynaklanan bir yükseklik varsa, rekabeti artırarak, fiyatların makul düzeye çekilmesini her zaman desteklediklerini belirtti.

Toros, makul fiyatın ancak etkin bir rekabet ortamıyla sağlanabileceğine işaret ederek, “Temel ekonomi kuralları bunu böyle emretmekte ve bu kurallar tüm dünya ülkelerinde geçerliliğini korumaktadır” ifadesini kullandı.

İthalatçı veya üreticileri “aşırı kazançlar elde etmekle” suçlamak ve tüketici nezdinde itibarsızlaştırmaya çalışmanın sorumlu yönetim anlayışıyla bağdaşmadığını savunan Toros, “Böl ve yönet anlayışı ise sorumlu hükümetlerin kendi yurttaşlarına karşı uygulayacağı bir yöntem değildir, olmamalıdır” dedi.

Fikri Toros, şöyle devam ettiğ:

“Gıda ithalatında uygulanan fonlar, elbette fiyatları artırmaktadır. Son olarak TÜK’ü finansal çıkmazdan kurtarmak ve yaşatmak gerekçesi ile ithal gıda ürünlerine yüzde 3 fon uygulama kararı, ekonomik olarak halkın alım gücünü düşürmekle kalmayarak, ayrıca bu yetkiyi belirleyen yasayı da ihlal etmektedir. Bu kararların ekonomik etkilerini kamuoyu ile paylaşırken, yasalara aykırılık iddialarımızı ise mahkemeye taşıdık. Yasalara aykırılık ile ilgili kararı mahkeme verecektir. Ekonomik etkilerini ise zaten yaşamaya devam ediyoruz.”
Bu haber 24 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER