“İNME ZAMANLA YARIŞILAN BİR HASTALIK”

Sağlık Bakanı Sucuoğlu:

***Usar: “Dakikalar bizim için çok önemli”
KKTC’de son 6 yılda yaklaşık bin 500 kişinin inme geçirdiği, inme geçirenlerin yüzde 83’ünün hipertansiyon hastası olduğu açıklandı. Halk arasında felç olarak da bilinen inmeyle ilgili dün Sağlık Bakanlığı’nda basın toplantısı düzenlendi. “29 Ekim Dünya İnme Günü” kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu ile Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nöroloji Servisi Klinik Şefi Dr. Sıla Usar, inmenin oldukça sık rastlanan, hayatı tehdit eden ve kişide önemli ölçüde özür yaratan bir rahatsızlık olduğunu dile getirdiler. İnme geçirenler için ilk 4,5 saatin çok kritik olduğunu vurgulayan Bakan Sucuoğlu ve Usar, kişilerin gecikmeden hastaneye ulaştırılması gerektiğini kaydetti; halka inme belirtileri konusunda bilinçli olma çağrısı yaptı.

SUCUOĞLU: “İNME BELİRTİLERİ OLAN KİŞİ HEMEN SAĞLIK MERKEZİNE ULAŞTIRILMALI, HALK BU KONUDA UYANIK OLMALI”

Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle nöroloji uzmanlarının da hazır bulunduğu basın toplantısında ilk sözü Faiz Sucuoğlu aldı. Sucuoğlu, inmenin kanser, kalp ve damar hastalıklarından sonra 3’üncü sıradaki ölüm sebebi olduğunu belirtti. Faiz Sucuoğlu, inmede zamanla yarışıldığını, tedavinin başarısının zamana bağlı olduğunu kaydederek, “İnme belirtileri olan kişi hemen sağlık merkezine ulaştırmalı. Halkın bu konuda uyanık olmalı” dedi. Sucuoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda kamu spotu hazırladığını, bunun da televizyonda yer aldığını söyledi. Bakan Sucuoğlu, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nöroloji ekibine de teşekkür ederek, bu servisin topluma büyük hizmet verdiğini belirtti
.
USAR: “HER 40 SANİYEDE BİR KİŞİ İNME GEÇİRİYOR”

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nöroloji Servisi Klinik Şefi Dr. Sıla Usar, beyin damar hastalıklarının dünyada özürlülüğe neden olan en önemli hastalıklardan biri olduğunu söyledi. Usar, bazı bilimsel yayınlarda beyin damar hastalıklarının “ikinci”, bazılarında ise “üçüncü” sırada ölüm sebebi olarak gösterildiğini söyledi. Dünyada bir yılda 17 milyon kişinin inme geçirdiğini, 6 milyon kişinin inme nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Usar, “Yani her 40 saniyede bir kişi inme geçiriyor. İnme oldukça sık rastlanan, hayatı tehdit eden ve büyük oranda özürlülüğe neden olan ciddi bir hastalık ve en önemli özelliklerinden biri aniden ortaya çıkması” şeklinde konuştu.

BELİRTİLER...

İnmenin beyin damarlarının tıkanması veya kanaması sonrası ortaya çıktığını ifade eden Usar, inmenin en sık görülen belirtilerini söyle sıraladı: “Konuşma ve anlamada bozukluk, vücudun bir kısmının duyarsızlaşması, güçsüzlüğü, yürüyüş bozuklukları, baş dönmesi, denge kaybı veya açıklanamayan düşmeler, görme kaybı, bir veya her iki gözde ani görme kaybı veya görme azalması, şiddetli ve ani başlangıçlı baş ağrısı, yemek yeme, yutma sorunları.”

“İLK 4 BUÇUK SAAT ÖNEMLİ

Söz konusu belirtilerden herhangi biri görüldüğünde özellikle ilk 4 buçuk saat içinde en yakın sağlık merkezine başvurmanın hayati önem taşıdığını vurgulayan Dr. Sıla Usar şunları ekledi: “Çok hızlı tedavi edilmesi gereken inmede en önemli faktör zamandır. Zaman beyindir. İnme geçiren bir kişi dakikalar içinde milyonlarca nöronunu kaybedebilir. Bazen hasta bu bulgulardan dolayı yardım istemeyebilir. O yüzden çevresindeki kişilerin de uyanık olması gerek. İlk 4,5 saat bizim için de hasta için de çok kritik. Bazı inme tedavileri inmeyi tamamen ortadan kaldırabilir ya da daha sonra ortaya çıkabilecek özürlüğü en aza indirebilir. Bu nedenle hasta hemen hastaneye ulaştırılmalı.”
Bu haber 77 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER