Kışı Beklerken

Sonbaharın yaklaştığı bu günlerde işler de yoğunlaşıyor.Bu ayların bahçeseverleri çok yorduğundan eminim. Toplanan yapraklar ayıklanan kuru dallartoprağın havalandırılması ve gübreleme işleri vaktimizi çok aldı.

Sonbaharın yaklaştığı bu günlerde işler de yoğunlaşıyor.Bu ayların bahçeseverleri çok yorduğundan eminim. Toplanan yapraklar ayıklanan kuru dallartoprağın havalandırılması ve gübreleme işleri vaktimizi çok aldı.
Bütün bunların karşılığını alma zamanı geldi. Bizi sert bir kış bekliyor. Bütün bu yaptıklarımız sayesinde bahçeniz bu zorluklara hazır. Gönül rahatlığı ile bahçenizi güzelleştirmeye geçebiliriz. Bazı ağaçlar uyuku dönemine girerken onları bir kenara bırakıp kış dönemi boyunca bahçemize güzellik verecek onu canlandırıp güzelleştirecek kış çiçekleri ve bitkilerini seçmeniz gerekiyor. Kış çiçekleri çok renkli oldukları kadar güzellikleri ve kokuları ile de dikkatleri üzerine çeker biz burdayız dedirtirler. Özellikle kasımpatı , siklamen, şabboy, hercai menekşe bunlardan birkaçıdır.
Kasımpatı (krizantem)
Kasımpatının çok ama çok çeşitleri vardır. Katmerisi, yalınkatı, ince çeneklisi, tek renk, alacalı olanları... Krizantemin çiçek dilindeki anlamı melankonidir.
Renklerine göre de anlamları vardır. Beyaz sadeliği, kırmızı söylenmeyen isteği, sarı karşılıksız sevgiyi, mor ise burukluğu anlatır.
Bakımı:
Kasımpatı çok çiçeklenmeye ve dallanmaya meyillidir. Eğer boyunun uzun olmasını ve büyük çiçekler vermesini istiyorsanız Mayıs ayından itibaren budamaya başlamanız gerekir. Fazla yapraklar ara dallar ve tomurcuklar temizlenmeli, çiçeklerin boyları fazla uzunsa çubukla desteklenmeli. Aksi hade ağırlığı kaldıramayıp yatarak kırılırlar. Kasımparı genelde soğuğa dayanıklıdır. Kasım ayında açar ve kış sonuna kadar devam eder. Yetiştirilmesi çok kolaydır . Çelikten ,kök sürgününden ve tohumdan yetişir.
Çuha Çiçeği (Primula)
Genellikle çok yıllık bir bitkidir. 400 türü bulunur. Aralarında serin bölgede , yarı gölge ve gölgede yaşayan uzun saplı olanlar sulak alan ve kayalık alanlarda yetişenleri vardır.
Genelde küçük boylular tercih edilir. Boyları 20 cm olup yarı gölgeyi tercih ederler.genelde mevsime göre kış boyunca çiçek açarlar. Sadece tohumdan üretilirler vehafif nemli kireçli toprağı severler.
Siklamen
Bir soğan çiçeğidir ve zamanı geldiğinde kendiliğinden çıkar. Özellikle doğal ortamda çıkarlar. Doğal ortamda yetişenlerin çiçekleri küçüktür. Fakat melez türlerin çiçekleri iri ve daha gösterişli olur.
Bakımı: Uzun çiçeklenme istiyorsanız çok çiçek almayan fakat aydınlık bir yere ekmelisiniz. Bunun yanında çok nemli ortama dikkat etmelisiniz. Nem fazlası çürümeye neden olur. Sularken yapraklarına su değdirmemeye dikkat edin. Bir sonraki sulama için toprağın kurumasını bekleyin. Fazla sulama bitkiyi çürüteceği gibi hastalık kapmasına da neden olur. Bu yüzden fazla sulamadan kaçının.
Hercai Menekşe
Menekşegillerin botanik olarak 500 türü olmasına karşın artan melezleri il her sene zenginleşen bir türdür. Hercai menekşe bütün kış ve ilkbahar boyunca bahçemizi rengarenk süsleyecek sezonluk bir çiçektir. Güneşli ve yarı gölge yerleri severler. Soğuğa ve sıcağa dayanıklı olan bu bitkilerin suyla da arası çok iyidir.

Bu haber 29018 defa okunmuştur

:

:

:

: