Kekemeler, Takılmadan Nasıl Şarkı Söyleyebiliyorlar?

Günlük konuşmaları esnasında zorlanan kekeme insanların hiç takılmadan nasıl şarkı söyleyebildiklerini biliyor musunuz?


Kekemelik; insanların konuşmaları esnasında harfleri, heceleri ya da kelimeleri tekrarlaması şeklinde tanımlanan bir sorundur. Ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı bilinmeyen kekemelik, tür olarak ikiye ayrılıyor. İlki, beyin hasarı ya da başka bir rahatsızlık olmamasına rağmen çocuğun erken dönemlerinde ortaya çıkan gelişimsel kekemelik. Diğeri ise felç ya da kafa travması gibi beyin hasarlarının alınması sonucu ortaya çıkan nörolojik kekemelik.

Şimdi gelelim asıl merak ettiği(n)miz konuya. Bazı kekemelerin hiç zorlanmadan, tıpkı bu sorunu bulunmayan insanlar gibi şarkılar söyleyebildiğine şahit olmuşsunuzdur. Peki bu nasıl oluyor? Bilim, bunun nedeninin şöyle olduğunu düşünüyor: Konuşma sırasında beynin sol tarafı etkinken, mantıksal bir düşünme süresi gerektirmeyen durumlarda -şarkı söylemek, sayı saymak gibi- sağ tarafı etkin oluyor. Konuşma ve şarkı söyleme, prensipte benzer bir davranışmış gibi görünüyor olsalar da aslında beyinde farklı mekanizmalarla ortaya çıkabiliyorlar. Beynin konuşma esnasında etkin olan bazı bölümlerinin şarkı söylendiği sırada da etkin olduğu belirtiliyor olsa da araştırmalar, şarkı söylerken beynin sağ tarafının daha dinamik olduğunu gösteriyor.

Bunun dışında kekemeler, fısıldarken ya da kendi seslerini duymadıkları sırada da takılmadan konuşabiliyorlar. Beyin, konuşma esnasında kulaktan gelen işitsel verileri, ses tellerinin ve ağız hareketlerinin kontrol edilmesinde kullanıyor. Bu duyusal veriler, normalde beynin sol tarafında bulunan premotor kortekste birleştiriliyor. Birçok bilim insanı ise kekemeliği konuşma sürecinde ortaya çıkan bir sorun değil, beynin sol tarafındaki bir bozukluğa bağlı olarak duyusal verilerin doğru şekilde birleştirilememesi olarak düşünüyor.
Bu haber 49 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER