Geçmiş zaman olur ki

Eski yılların alışkanlığı olsa gerek ,saygısı, sevgisi var olan mesleklerden birisi de polisliktir..

Eski yılların alışkanlığı olsa gerek ,saygısı, sevgisi var olan mesleklerden birisi de polisliktir..
Kıbrıs'ta her ailenin birisinin köklerine kadar gidildiğinde her evde bir polis olduğu gerçeği vardır.. Yaşadığınız ömürde, karşılaştığınız ,tanıdığınız çeşitli vesilelerle muhatap olduğunuz polis arkadaşlarınız mutlaka olur. Bu meslekte çalışmak zor olsa gerek,zaman mevhumu yok.. Kadını erkeği kendisini mesleğine adayandır. Evini unutandır.. Vefakarlık gösterendir. Ne demiş atalarımız.. polis ol, polisle birlikte ol ama , asla polislik olma..
Yıllar önce tanıdığım Zeytinlik köyü sakinlerinden Sayın Aydın Kamiloğlu Cümbezli 'de sık sık evine gidip kahvemizi beraber içip sohbet ettiğim,sevdiğim, bilhassa Cemaliye Hocaoğlu ile gittiğimiz zaman, sofrasına, oturduğumuz yemeğini yediğimiz, Otonom Kıbrıs Türk Yönetiminin ilk on kadın polisinden bir tanesidir..
Bu gidişimde konu, ilk on kadın polis oldu, belkide bu konunun açılması 8 Mart Dünya Kadınlar günü gündeminin bir uzantısı idi..
İlk on kadın polis adını, sayarken, onu, ateş önünde kahvelerimizi yaparken hala daha polislik formundan bir şey kaybetmeyen dik duruşu,uzun boyu,kıısacık saçları, ses tonunun otoritesi ile disipline önem veren davranışlarında torunlarına şefkatli gözlerle bakışında seyretme fırsatım oldu..Onu bir kez daha takdir ettim hayran kaldım. İlk kadın polislerin teşkilata alınış tarihinin 16 Temmuz 1973 olduğunu söyledi ve isimleri 44 yıl sonra şöyle sıraladı.. Pervin Gürler.. Esengül Döşemeciler..Bahire Tayfun Caymaz.. Şenay Kebapçı.. Serap Behzatoğlu Mut.. Sibel Sindiren.. Şadan Şekeroğlu..Fatma Çelebi..Bilin Çelebioğlu..
1973 yıllarda kadın polislere dıştan halkın bakışının hayret dolu ifadeler ile olduğunu söyledi. Lefkoşa'da ,Köşklüçiftlik sokaklarında sağ-sol yürüyüş eğitimlerinde yoldan geçenlerin yanında evden insanların dışarıya çıkıp kendilerini şaşkın bakışlarla izlediğini ilave etti.. Peki o yıllarda kadın polislerimiz ne görevlerde bulunuyordu diye sorduğumda sicil dosya bölümü, trafik, okul önlerinde çocukların emniyetli geçişlerinin sağlanması, kadın tutukluların asayişi ile Milli Günlerde Tören alanlarında görev yaptıklarını ifade etti.. Bunları konuşurken hala daha mesleğine duyduğu sevginin parıltıları gözlerinden açıkca okunuyordu.. sohbet sırasında eşi Hasan beyde yanımızda idi ve o da Aydın Hanımın polis teşkilatında yıllarca görev yapmasından, çalışmalarından ayrı bir gurur duyuyordu.. Benim de genelde, halkımızın çoğunluğunda olduğu gibi üniformalı mesleklere her daim saygı duyduğum gerçeği bir kez daha bu sohbette su yüzüne çıktı..
Daha sonra eve gelip meslekle ilgili internet ortamında yaptığım aramada ilk önüme çıkan site Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Polis Genel Müdürlüğünün 7/24 gerekli bilgilerin verildiği sitenin ne kadar özenle hazırlanmış olduğunu gördüğümdür. . 1571 tarihinde Kıbrıs'ın Osmanlılar' tarafından fetih edilmesiyle başlayan ve bu güne değin Kıbrıs'taki süreçte, polis teşkilatının , tarihçesini bir daha bu siteden okudum.. Şimdiye kadar dikkatle bakmadığım bir web sitesine yeniden bakmak ihtiyacını bana hissettiren Aydın Cümbez'liye ise müteşekkirim..
Sizlere de polislik mesleği ile ilgili sorularınız olursa web sitesine bakmanızı tavsiye ederim..
Bu haber 1547 defa okunmuştur

:

:

:

: