Türkiye’de yeni dönem için halk düğmeye bastı

Anavatan Türkiye'de, büyük bir heyecanlı beklenen Anayasa Değişiklik Referandum süreci ve propaganda çalışmaları 16 Nisan 2017 tarihi itibarı ile geride kalmıştır.

Anavatan Türkiye'de, büyük bir heyecanlı beklenen Anayasa Değişiklik Referandum süreci ve propaganda çalışmaları 16 Nisan 2017 tarihi itibarı ile geride kalmıştır.

Türkiye'de referandum süreçlerine geriye dönük bakıp incelediğimiz zaman neler görüyoruz?

Referandum Anayasa değişikliği veya bazı önemli yasaların halkın iradesine gidilerek kabul veya reddinin belirlenmesidir. Referandumda halkın iradesinin doğrudan, şahsen kullandığı reyinin sandığa yansımasıdır. Seçime katılım oranının yüksek olması ise çıkan sonuçta tamamen demokrasinin bir örneği olduğu gerçeğidir.

Katılım bir bakıma sandığa sahip çıkmaktır. Bilindiği üzere Türkiye'de seçim işlemleri seçim kurulları tarafından yapılır. Yüksek Seçim Kurulu Ankara'da seçimin başlangıcından sonuna kadar düzenin sağlanmasından sorumludur.

Türkiye'de çeşitli tarihlerde anayasa değişiklik referandumları yapılmıştır. Bunlardan ilki; 1961 tarihinde yapılan seçimdir. Bu seçimde Cemal Gürsel, “Evet” oylarının destekleyicisi olmuştur. Çıkan sonuç; “% 61.7 Evet”, “%38.3 Hayır” olmuştur. Daha sonra 1982 yılında yapılan anayasa referandumu Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birleştirilip sonrasında bir nevi Kenan Evren'in cumhurbaşkanlığı onaylanmıştır, bu referandumda “% 91.37 Evet”, “% 8.63 Hayır” oyu sandıktan çıkmıştır. 1987 yılında “% 50.16 Evet” ile “%49.84 Hayır” … Sandıktan çıkan anayasa değişiklik oylaması neticesinde, erken genel seçim kararı oylanmıştır.

Turgut Özal tarafında zamanında, yapılmış bu seçim sonrası 12 Eylül darbesi ile getirilen siyasi yasakları ortadan kaldıran bir referandum olmuştur. 1988 yılında ise yüzde 35 Evet yüzde 65 hayır oyu alınan anayasa değişikliği referandumunda ise çıkan; hayır, erken yerel seçimlerinin yapılmamasına ilişkin halk iradesinin ilk hayırıdır. 2007'de % 68.95 Evet .. % 31.05 Hayır oyu ile Türkiye Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve diğer maddeler irade tarafından Evet ile kabul edilmiştir. 2010 tarihinde yapılan ve o zamanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından referanduma götürülen 26 maddelik anayasa değişikliklerine de halk bu maddelere de “Evet” demiştir.

16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği Referandumu Türkiye Anayasası'nın 18 madde üzerinde ki değişikliğin oylanması sonucudur. Bu köklü bir değişiklik olup Cumhurbaşkanlığının hükümet sisteminin değiştirilmesinin oylanmasıdır.

Türkiye kararını vermiştir, Başkanlık sistemine geçilecektir! Yüzdeliklerin taraflarca bu saatten sonraki önemi, daha ziyade; kim nerede ne yanlış yaptı bunların analizi ve bundan sonraki kabul gören anayasa değişiklikleri maddelerine atfen yapılacak kanunların düzenlenmesinin buna göre çıkarılmasında etken olmasını sağlayacaktır.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Sayın Tuğrul Türkeş'in 17 Nisanda kendi tweeter hesabından paylaştığı tweet çok önemli bir mesajdır. ' Ne bir tarafı uçurdu, ne bir tarafı yere vurdu. Kuyumcu terazisi ile kararı verdi. Eline sağlık Türkiye' Halkın iradesi her zaman saygı gösterilmesi gereken bir sonuçtur.

Nitekim Türkiye Başbakanı daha seçim sonuçları açıklanmadan ' Çıkacak Sonuç Başımızın Tacıdır ' demiştir. Türkiye bugünden sonra daha net bir şekilde ileriye, daha güçlü bir şekilde ilerleyecektir. Kimse Türkiye üzerinden görüş beyan ederken ortaya konan iradenin emin adımlarının, geriye doğru gideceği zaafına kapılmasın. Türkiye dünyanın gözü üzerinde olan, sarsılmaz bütünlüğünden, asla ödün verecek bir konumda değildir. Hayırlısı olsun Türkiye.
Bu haber 1816 defa okunmuştur

:

:

:

: