Mehter Marşı da bizim, Atatürk ilke ve inkılapları da

Mayıs ayı bünyesi içerisinde çok önemli günleri barındıran İlkbaharın en güzel zamanıdır. Kıbrıslı Türkleri her Mayıs geldiğinde Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a ayak basışı ile Türk Kurtuluş mücadelesini başlangıç tarihi olarak 19 Mayıs 1919 tarihini unutamayanlardır.

Mayıs ayı bünyesi içerisinde çok önemli günleri barındıran İlkbaharın en güzel zamanıdır. Kıbrıslı Türkleri her Mayıs geldiğinde Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a ayak basışı ile Türk Kurtuluş mücadelesini başlangıç tarihi olarak 19 Mayıs 1919 tarihini unutamayanlardır.

1955 yıllarının 19 Mayıs Lisesini, Limasol’u hep yad edenleriniz. Halen Girne'de 19 Mayıs Türk Maarif Kolejinde eğitim gören öğrencilerimiz vardır. Kıbrıs Türk halkı bugünlere gelmek için çok badireler atlatmıştır. Halkımız Vatana sahip çıkma, mücadele günlerinden geçerken, Anavatan Türkiye ile yavruvatan Kıbrıs'ın yıkılmaz gönül birlikteliği sağlam temellere oturtulmuştur. Bu sevda, öylesine kuvvetli bağlar oluşturmuştur ki tüm karşı müdahalelere rağmen bu bağların kopmasına taraflar asla itibar göstermemiştir.

Yıl 2017 ve yine 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye ile eşzamanlı olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de kutlanacak Milli bayramlarımızdan bir tanesidir. Mücadeleli bir geçmiş bizi takip ederken, anılardaki geçmiş yılların 19 Mayıs törenlerinden bahsetmemek olmaz. O günlerin sahalarında, o zamanların liseli gençlerinden oluşan Lise bandosunun başında Sayın Zeki Taner vardı. 17 Mayıs 1992 yılında aramızdan ayrılan Zeki Taner'i oğlu Yılmaz Taner Kızı Yıldan Taner ve torunu ünlü piyanist Rüya Taner ile yetiştirdiği evlatları ile tanımış olmanın, onlarla ailevi olarak görüştüğümüz günlerimizin, unutulması mümkün değildir.

Bizim çocukluğumuzun 19 Mayıs Törenlerinde Sayın Zeki Taner törenlerin resmigeçitleri sırasında en önde gider, arkasındaki lise bandosunda yer alan ve büyük bir ciddiyetle yürüyen müzik eğitimli talebeleri vardı. Bu öğrencilerden bir tanesi de önde Trompet çalan Kardeşim Dr. Niyazi Özdemir olduğu için bandodaki çoğu arkadaşını da tanıyan birisi olarak bugünlere geldik.

Bandodan hatırladığım eski bakanlarımızdan Sayın Olgun Paşalar vardı. Teyit almak için kendisiyle bu konuyu konuşma ihtiyacı duydum ve aradım. Sayın Olgun Paşalar neredeyse bandoda yer alan bütün arkadaşlarının isimlerini hatırlıyordu. Özkan Pastırmacıoğlu, Ferahzat Gürsoy, Tanju Müezzinoğlu, Soley Güney, Ersin Örek, Salih Ali Rıza, Gönenç Cevdet, Dr. Ahmet Cavit An, Dr. Mustafa Reşat, Av. Pertev Bademli ise bandoda yer alan tanıdığımız ortak isimlerdi. Lise Bandosunun seslendirdiği birçok marş, tören alanlarında olduğu kadar, bayrak törenlerinde , 'Mücahitler Parkı'nın bahçesinde, verdikleri halk konserleri, Kıbrıs Türk halkının heyecanla dinlediği ve katıldığı etkinlikler arasındaydı.

Kıbrıs Türk halkı milli günlerinde, marş dinleme alışkanlığını' radyolardan, miting alanlarından, milli günlerden aşılanan daha nice örnek etkinliklerden kazanmıştır. Anlatacak olsak sayfalara sığmaz. Bizler marşların anlamındaki buyruk ile yürüyüşlerimizi yapan 'Türk Gençliği' olarak yetiştik.

Marş konusunun, Barbaros Hayrettin Paşa gemisi ile gündeme gelmesi halini her ne kadar 'Mehter Marşımızı' savaş tam tamları olarak görenler var ise de bu onların kendi görüşleri olur, bizleri ve bizler gibi düşünenleri bu görüşleriyle temsilde edemezler... Bizler; “Dağ başını duman almış, Gümüş dere durmaz akar. Güneş ufuktan şimdi doğar, Yürüyelim arkadaşlar. Sesimizi yer, gök, su dinlesin, sert adımlarla her yer inlesin. Bu gök, deniz nerede var, Nerede bu dağlar taşlar?” Sözleriyle devam eden... Gençlik Marşı ile büyüyenleriz. Milli değerlerimiz içinde ise Mehter Marşı'nın yadsınamaz önemindeyiz. Mustafa Kemal Atatürk'ün gençliğe rehber sözleri 'Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir benim fikirlerimi benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir' sözleri ise unutmadığımız ifadeleridir. Daha nice 19 Mayıslar bizimdir. Gelecek nesillerindir kutlu olsun...

Bu haber 2338 defa okunmuştur

:

:

:

: