HAYVANCILAR BÖLÜNDÜ

Eylem yapan küçükbaş hayvancılar hükümetle uzlaştı. Eyleme hazırlanan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ise uzlaşıya ateş püskürdü.

Suna ERDEN 

Eylem yapan küçükbaş hayvancılar hükümetle uzlaştı. Eyleme hazırlanan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ise uzlaşıya ateş püskürdü. Bu arada Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği de hayvancıların çiğ süte zam yapılması şartının kabulü halinde yol haritası belirleyecek

Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinin yapılmadığı gerekçesi ile dün eylem yapan Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, hükümetle masaya oturdu ve ödemelerin 15-20 Haziran tarihinde yapılması konusunda uzlaşıya vardı. Varılan uzlaşı, aynı gerekçelerle eylem kararı alan ve hükümete Cuma gününe kadar süre tanıyan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin tepkisine neden oldu. Hükümetten 8 başlık altında bazı adımların atılmasını talep Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, varılan anlaşmaya ateş püskürdü. Star Kıbrıs’a konuşan Naimoğulları “Onlar kime sordu ve Haziran tarihinde anlaştı. Biz bunu kabul etmiyoruz. Hükümetin Cuma gününe kadar süresi var” dedi. Naimoğulları, bugün hükümetle görüşeceklerini ifade ederken, 8 maddelik talepleri arasında bulunan çiğ süt fiyatlarına zam yapılması şartının kabul edilmesi halinde bu kez Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği harekete geçmeye hazırlanıyor. Çiğ süt fiyatlarının artması halinde imalat ayağının zora gireceğini belirten birlik Başkanı Candan Avunduk, “Çiğ süte zam herkesi kötü etkiler. Eğer böyle bir karar alınırsa biz de kendi aramızda ne yapacağımıza karar vereceğiz” dedi.

TARİH ORTAMI GERDİ

Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği üyeleri, hükümetin küçükbaş hayvancılık konusundaki politikalarını protesto etmek için dün saat 10.30’da birlik binasında toplanarak Başbakanlık’a yürüdü. Eylem sırasında birlik yönetim kurulu üyeleri ve köy temsilcilerinden oluşan bir heyet sırasıyla Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’la görüştü. Görüşmelerde, Doğrudan Gelir Desteğinin ilk taksitinin miktarı ve tarihi ele alındı. Ödemelerin 15-20 Haziran tarihinde yapılması konusunda uzlaşıya varılması Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nim tepkisine neden oldu.

NAİMOĞULLARI ATEŞ PÜSKÜRDÜ

Hayvancıların sorunlarının çözülmesi için hükümete Cuma gününe kadar süre tanıyan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, varılan uzlaşıya ateş püskürdü. Naimoğulları,”Hükümetle anlaşırken kime sordular” ifadesini kullanarak, KKTC’de 4 bin küçükbaş hayvancı olduğunu, hükümetle uzlaşıya varan birliğin bu 4 bin kişiyi temsil etmediğini dile getirdi. Naimoğulları, Mart ayında ödenmesi gereken Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinin 18 Mayıs tarihinde yapılacağına dair söz verildiğini ancak hükümetin bu sözünü de tutmadığını ifade ederek, Cuma gününe kadar süre verdiklerini, 8 maddelik taleplerinin olmaması durumda eylem yapacaklarını açıkladı.

ONLAR KARARLI

Naimoğulları sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ülkede 4 bin küçükbaş hayvancı vardır. Bizim birliğin ise 5 bin üyesi bulunmaktadır. Hükümetle anlaşanlar ne bizi ne de 4 bin küçükbaş hayvancıyı temsil etmiyor. Üzerinde uzlaşıya varılan tarih bize uymuyor. Ancak onlar gidip bu tarihi kabul ettiler. Ederken kime sordular. Onlar hükümetle işbirliği yaptılar aslında siyasiler tarafından kullanıldıklarının farkında değiller. Biz varılan uzlaşıyı ve belirlenen tarihi kabul etmiyoruz. Bugün hükümetle görüşme yapacağız ve eğer talep ettiğimiz 8 maddelik istekler kabul edilmezse o zaman büyük bir eylem yapacağız.”

İKİ UCU KESKİN BIÇAK

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin 8 maddelik talepleri arasında “Süt fiyatlarının derhal düzenlenip bir litre sütün gerçek maliyetinin ortaya konulması ve Doğrudan Gelir Desteğinin Cuma (26 Mayıs) gününe kadar ödenmesi” yer alırken, birliğin taleplerinin kabul edilmesi halinde bu kez Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği harekete geçmeye hazırlanıyor. Çiğ süt fiyatlarının artması halinde imalat ayağının zora gireceğini belirten imalatçılar, zam yapılması halinde birlik olarak nasıl bir adım atacaklarına karar vereceklerini açıkladı. Birlik Başkanı Candan Avunduk, çiğ sütü içilebilir hale getiren, peynir veya yoğurt yapan sektörün imalatçılar olduğunu ifade ederek, çiğ süt fiyatlarındaki artışın sektörü kötü etkileyeceğini söyledi.

SONUÇLARI İYİ DÜŞÜNÜLMELİ

Avunduk, hem hayvan üreticisinin hem de hükümetin bu hususu değerlendirmesi gerektiğini belirtti. İmalatçının zora girmesinin dolaylı olarak hayvancıyı da hükümeti de etkileyeceğini kaydeden Avunduk sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğrudan Gelir Desteklerinin zamanında ödenmemesi hükümetin kayıtsızlığını gösterir ancak hayvancı sadece desteklerin ödenmesini değil çiğ süt maliyetlerinin yeniden hesaplanmasını da istiyor. Hükümet, eylemler karşısındaki acizliğinden dolayı ‘ne istiyorsanız gelin verelim’ diyor. Üretici de aklına geldiğinde eylem yapıyor ve her defasında eylem kozunu kullanıyor. Hükümetin ciddi bir şekilde düşünüp alacağı kararların sonuçlarını düşünmesi gerekmektedir.”

DAVUL BENDE TOKMAK BAŞKASINDA

Hükümetin çiğ süte zam yapıp aradaki farkı imalatçıdan alma yaklaşımında olduğunu ifade eden Avunduk, “Eğer sütü ben alıyorsam fiyatını da ben belirlerim. Davul bende tokmak başkasında olmaz. Başkasının kesesinden zam yapmak kolaydır ancak sonuçları iyi düşünülmelidir” dedi.

SÜT ÜRÜNLERİNE ZAM KAPIDA

Süt ürünleri ihracatının yüzde 50’sinin Türkiye’ye yüzde 50’sinin ise Arap ülkelerine yapıldığını, önümüzde Ramazan ayı olduğunu ve bu ayda ihracat oranlarının düştüğünü kaydeden Avunduk şunları söyledi: “Ramazan ayında ihracat oranları düşüyor. Zor şartlar altında rekabet ettiğimiz ve satışların düşeceği böyle bir ortamda çiğ süte yapılacak zam sektörü kötü etkiler. Sadede bizi değil hem devleti hem hayvancıyı hem de halkı olumsuz etkileyecek. Çiğ süte yapılan zam peynirin, hellimin, yoğurt ve diğer süt ürünlerinin de zamlanmasına neden olacak.”

FİYAT ARTARSA YOL HARİTASI BELİRLEYECEĞİZ

Avunduk, 2015 yılında 139 milyon litre, 2016 yılında 146 milyon litre çiğ süt üretimi yapıldığını, 2017 yılında ise 152 milyon litre çiğ süt üretimi yapılmasının öngörüldüğünü belirterek, rekoltenin yüzde 5 oranında arttığını ancak buna rağmen Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Naimoğulları’nın süt üretiminde düşüş olduğuna dair açıklamalar yaptığını söyledi. Avunduk, “Naimoğulları’nın amacı hükümeti suçlayıp istediklerini almak. Eylem yapıp ortalığı dağıtıp istediklerini almaya alıştıkları için bu her defasında yapıyorlar” dedi. Avunduk, çiğ süte zam yapılması halinde imalatçıların bunu kendi arasında değerlendirip bir yol haritası çizeceğini söyledi.
Bu haber 119 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER