Hayatın her alanını kaptırdığımız sosyal medya

Sosyal medya hakkında bu zamana kadar anlatılanların pek çoğu sosyal medyadaki gelişmeler, haberler, yenilikler ve gündemdeki başlıklar ile ilgiliydi.

Sosyal medya hakkında bu zamana kadar anlatılanların pek çoğu sosyal medyadaki gelişmeler, haberler, yenilikler ve gündemdeki başlıklar ile ilgiliydi. Peki, bu bilgi akışı içerisinde tüm paylaşımları takip etmek, yorumlara cevap yazmak ve sürekli bir şeyler paylaşma isteği ile sosyal medyadan kopamamak; yakınlarımız ile olan ilişkilerimizi, iş hayatımızı, aile yaşantımızı ve kültürel değerlerimizi hangi yönde etkiliyor? Sosyal medya bizlere sonsuz bir özgürlük mü veriyor yoksa her gün daha fazla dijitalleşen dünyada ilişkilerimizi zedeleyip bizleri yalnızlığa mı itiyor?
Bizim için önemli olan kavramları artık eskisi kadar önemsiyor ve gereken değeri gösterebiliyor muyuz? Yoksa iletişim probleminin ortadan kalkması ile bu değerlerimize daha mı fazla ilgi gösteriyoruz?
Sosyal medya iyi ya da kötü etkilerini ilk önce insan üzerinde göstermeye başlar daha sonra psikolojisi ve davranışları değişen bireyler ile birlikte iyi ya da kötü yönde, toplumunda sosyolojik, psikolojik ve kültürel özelliklerinde değişmeler görünür.Sosyal medya bilinçli şekilde kullanıldığında birçok faydasının olduğunu söyleyebiliriz. Kişilerin kendilerini ifade edebilme ve yetkinliklerini rahatlıkla sergileyebilmeleri açısından sosyal medya kullanımı olumlu olarak etki eder. Ayrıca yaşanan bir sıkıntı ve sorunun çözümü konusunda yine fayda sağladığı da bir gerçektir. Yeni gelişmeler ve güncel haberlerin takibinde, eğitim içerikli video ve makalelere ulaşılmasında da sosyal medyanın önemi büyüktür. Bu etmenlerde insanların kendilerini geliştirmesini ve bireylerin kendilerini daha iyi ifade ederek psikolojik yönden rahat hissetmesini sağlamaktadır.
Elbette teknolojinin de gelişmesiyle, iletişim konusunda artık daha hızlı olmamızı sağlayan sosyal medya bu konuda bizlere sonsuz bir özgürlük veriyor. İstediğimiz hemen her yerden, tek bir tuşla mesafe tanımaksızın birçok kanaldan sesli ya da görüntülü iletişim kurabiliyoruz. Daha önce bir yakını ile görüşmek için saatlerce hattın bağlanmasını bekleyen insanoğlu, teknolojinin bu denli müthiş gelişimi ile bir çağ atlayarak iletişim sorununu neredeyse sıfıra indirdi.
Peki, sosyal medya sütten çıkmış ak kaşık mı?
İşte insanlar bu sorunun cevabını bulabildiğinde gerçekten bir “sosyal” medya olgusundan bahsedebiliriz. Teknolojinin her alanında olduğu gibi sosyal medya içinde, çok iyi ya da çok kötü diyemeyiz. Ne yazık ki teknolojideki tüm gelişmeler her zaman iyiye işaret olmayabiliyor. En azından Albert Einstein’ın atomu parçalaması ve insanların bunu atom bombası yaparak birbirlerini öldürmeye başlamasından sonra durum böyle oldu. Sosyal medya da kullanım amacı ve kullanım şekline göre insanlar ve toplumlar için bir tehdit olabiliyor.
Peki sosyal medya bizleri nasıl etkileyebilir ki?
Sosyal medyanın zaman, iletişim ve ifade gibi pek çok faydası olduğu sır değil.Ancak bu kavramlar kullanım amacına göre zaman zaman olumsuz gelişmelere neden olabiliyor.
Nasıl mı?
İnsanların sosyal medya üzerinde yeteneklerini ve yetkinliklerini sergileyebildiğini biliyoruz. Ancak özellikle ülkemizde toplum bilinci olarak var olanı kopyalama ya da var olan üzerinden bir şeyler üretme alışkanlığı, sergilenen çalışmaların ya da yeteneklerin kopyalanmasına neden olabiliyor. Yeni bir şeyler üretmektense var olanı kopyalayan ya da üzerinde değişiklik yapan bireyler kendi üretkenliklerini ve bununla birlikte toplumun üretkenliğini azaltmaktadır. Bu da sosyal medyanın önce insana sonra topluma vermiş olduğu zararlardan bir tanesidir.
Bu haber 225 defa okunmuştur

:

:

:

: