Anketlere dikkat

Son 10- 15 yıldır Kuzey Kıbrıs’ta seçim anketleri yoluyla geniş kitlelerin oy verme davranışlarının açık olarak yönlendirildiği bilinen bir gerçektir.

Son 10- 15 yıldır Kuzey Kıbrıs’ta seçim anketleri yoluyla geniş kitlelerin oy verme davranışlarının açık olarak yönlendirildiği bilinen bir gerçektir.
Memlekette seçim anketlerine ilginin aşırılığı söz konusu bu konunun çok da masum olmadığının göstergesidir.
Pekala Ülkemizde neden toplum olarak anketlere ilgi abartılı oluyor?
Çünkü, insan doğasında bilinmezi merak etme ve bilme arzusu fikri bir durumdur ama bu duruma ilave olarak kendi pozisyonunu olası sonuçlara göre önceden alma düşüncesi de buna eklenince durum merakın çok ötesinde anket takipçilerinin pozisyon almalarına anket yaptırıp yönlendirmek için sonuçları kullanmak isteyenler için de güç gösterisi yaparak taraftar sayısını arttırabileceği bir propaganda ve algı yönlendirme amaçlı bir fırsat alanına dönüşüyor. Dolayısıyla bu sarmal kendi içerisinde sürekli olarak bu sektörün genişlemesine ve o oranda da ilginin artmasına neden oluyor.
Söz konusu bu durum son yıllarda sorgulanmaya da başlamadı değil. Artık önemli bir kitle, seçim anketleri biz merak ettiğimiz için yapılmıyor, tersine oy verme davranışlarını etkilemek, yönlendirmek için yapıldığına dair güçlü bir kanaat de oluşmaktadır.
Peki seçimlerden önce yapılan anketler aslında sandıktan çıkacak sonucun da üç aşağı beş yukarı habercisi midir?
Anketler doğru temeller üzerinden sadece amacına yönelik bilgi aktarma babında yapılırsa evet bu bir gösterge olabilir.
Fakat bu ifadeden anket sonuçlarının iradeyi hiçe saymak için seçimlerden aylar önce başlayan yönlendirmelerle oluşturduğu algının son anketlerle taçlandırıp sonuca yaklaştırdığı bir kampanya hükmünde araç olarak kullanıldığı da gözden kaçırılmamalıdır.
Söz konusu bu durum normal midir?
Hayır normal değildir. Çünkü bu durum seçmenin sağlıklı karar verebilmesinin önüne set çekilmektedir. Deyim yerindeyse, toplum seçim anketleri yoluyla etkilenmek istenmektedir.
Hatta istikrar bozulur, sahip olduklarınız da elinizden gider, siz bu hükümete, şu koalisyona mecbursunuz teması adeta şuuraltına işlenmeye çalışılır.
Pekala, nedir bu algı yönetimi?
Algı yönetimi, herhangi bir güç odağının toplumun tamamı ya da bir kesimi üzerinde kendi amaçları doğrultusunda bilgi akışını yönlendirerek istenilen davranışları sağlama olarak tanımlanabilir. Burada temel argüman toplumsal algı yönetimidir.
Algı yönetiminde birincil esas hedef belli bir dünya görüşüne ait olmayan seçmen kitlelerini etkilemek ve yönlendirmektir. Ayrıca daima kazananların tarafında olma hissiyatında olan seçmene mesajlar verdirtir.
Bu yönlendirme operasyonlarında verilmek istenen diğer mesajda kullanılacak oyun boşa gitmemesi içindir.
Burada güdülen maksat ise güya onların bu seçimin galibini bildikleri yönünde kitlelere empoze bir kanaat oluşturmaktır.
Bu haber 248 defa okunmuştur

:

:

:

: