Dolara neler oluyor?

ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize krizi sonrası kur cephesinde tansiyon yeniden yükselmiş oldu.

ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize krizi sonrası kur cephesinde tansiyon yeniden yükselmiş oldu. Yıl geneline baktığımız zaman ise, dolar gelişen ve gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında hafif primli ya da değer kaybı yaşatarak seyretmişti.
Peki ya son gelişmelerle birlikte, Amerikan Dolarında yönün yeniden yukarı seyretmesinin temel dinamikleri neler olabilir? Gelin bu temel nedenleri birlikte ele alalım.
İlk önemli neden; ABD Merkez Bankası'nın (FED) yaklaşık 5 trilyon dolara ulaşan devasa bilançosunu küçültebileceğine dair net mesajlarının yanı sıra başta enflasyon verisi olmak üzere ülkenin makro ekonomik göstergelerinin güçlü seyrine devam etmesi FED'in, Aralık ayında bir kez daha faiz artışı yapma ihtimallerini güçlendirmiş oldu.
Doların yükselmesinde ki bir diğer önemli sebep ise; ABD' deki vergi reformunun doların yeniden anavatanı ABD'ye geri dönme beklentilerini güçlendirmiş olmasıdır.
Yine ay başından bugüne yoğun olarak tartışılan bir diğer önemli konu ise, Donald Trump'ın 2018'de görev süresi dolacak olan mevcut FED başkanı Janet Yellen yerine daha şahin yani doları güçlendirebilecek bir başkanı seçeceğine dair beklentiler şeklinde özetlenebilir. Yeni FED başkanı koltuğuna aday isimler, şimdiden kulislerden haber manşetlerine taşınmış oldu. John Taylor, Gary Cohn, Kevin Warsh, Jerome Powell ve mevcut başkan Janet Yellen... Adayların ne önemi var demeyin çünkü bu adayların bazıları doların tansiyonunu düşürecek mesajları severken, bazıları da yapmayı planladığı politikalarla daha güçlü bir dolara neden olabilir! Haliyle dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'nin, yeni Merkez Bankası Başkanı hepimizin cebini ve tüm dünya ekonomilerini yakından ilgilendiriyor.
Son olarak da yurtiçi gündemine göz atmak gerekirse ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize krizinin kur fiyatlamasında ki payı içindeki payı yavaş yavaş azalıyor. Her iki tarafın bundan sonraki süreçte yapıcı adımlar atması, kur üzerinde yeniden daha dengeli fiyatlamaların oluşmasına ve artan volatilitenin yani oynaklığın düşmesini sağlayacaktır.
Ancak yılın geri kalanında sadece TL için değil hemen hemen gelişen ve gelişmekte olan tüm para birimleri için çok daha zorlu bir sınavın beklediğini söyleyebilirim. Çünkü, dolar artık anavatanı olan ABD'ye uzunca bir aradan sonra yeniden dönmek istiyor.
Bu haber 672 defa okunmuştur

:

:

:

: