Egzoz bizi öldürüyor!

Egzoz dumanı petrolün yanmasıyla oluşur ve içerisindeki CO oldukça fazla miktardadır.

Egzoz dumanı petrolün yanmasıyla oluşur ve içerisindeki CO oldukça fazla miktardadır. Egzoz gazının zararları insan hayatını riske atabilecek boyutlara ulaşmıştır. Bu zararlardan en hafifleri astım, bronşit gibi rahatsızlıklara sebebiyet vermesidir ki, bunlardan daha önemlisi ölümlere bile yol açabilecek derecede önem teşkil etmektedir.
Aynı zamanda astım, bronşit gibi rahatsızlıkların yanı sıra şeker hastalığını büyük ölçüde tetiklediği de belirlenmiştir. Yapılan araştırmalara göre, büyük şehirlerde yaşayan insanlar üzerinde oluşan egzoz’un zararlarının da daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Egzoz kirliliği, hayatlarımız açısından ciddi zararlarla birlikte ölüm riskini de beraberinde getirmektedir.
Egzoz’un zararlarının yol açtığı rahatsızlıklar saymakla bitmez. Yine Kanada’da Macmaster Üniversitesi‘nde yapılan bir araştırma üzerine çıkan sonuç yaşlılar üzerinde de zatürre’ye yol açmasıdır. Kalp rahatsızlıkları, felç gibi riskleri de önemli ölçüde arttırmaktadır. Egzoz gazlarının çevresel koşullar üzerinde oluşturduğu zararların da telafisi mümkün olamamaktadır. Küresel ısınmaya yol açmakla birlikte, kilometrelerce karelik alanlar üzerinde büyük etkiler meydana getirerek yıldırımlar meydana getirdiği de bilinmektedir.
Motorlu taşıtların kullanımı ve üretimi ülkenin; ulaştırma politikalarına, sosyo ekonomik koşullara rağmen giderek artmaktadır. Kıbrıs'ta hızla büyüyen gelir dağılımındaki uçurum, otomobil dağılımında da kendini göstermektedir. Motorlu araç sayısı arttıkça egzoz gazları ile atmosfere tonlarca zararlı gazlar atılmakta çevrenin, atmosferin, toprağın ve suyun kirlenmesine neden olmaktadır. Çevrede yoğunlaşan bu maddeler insanların, hayvanların ve bitkilerin sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır.
Dolayısıyla zararlı egzoz gazlarını teneffüs etmek zehirlenmelere neden olmaktadır. Bu gazlar insan sağlığının yanı sıra hayvanlar ve doğa açısından da tehlike oluşturmaktadır.
Peki ne yapılabilir?
Ülkemizde bildiğiniz üzere motorlu taşıt üretimi yok, lakin ciddi bir ithalatı ve kullanımı söz konusu. Haliyle de bu durum çevreyi olumsuz etkilemektedir.
O halde çevrenin daha temiz tutulabilmesi için belki dünya da otomobil üreticilerine kanunlarla belirli sınırlamalar getirilebilir.
Bu noktada alternatif yakıtlar ve elektrikli araçların üretimi teşvik edilebilir.
Bu elbette bizim kontrolümüzde olmayan bir takım tedbirler.
Alınır ya da alınmaz.
Açıkçası küresel bir sorun.
Lakin bu noktada bizim yapacaklarımız da yok değil tedbir alma noktasında.
Bunları ise kısaca şöyle sıralamak mümkün
Eski araçların kullanımına son verilebilir.
Meydana gelen fosil yakıtlarını daha hızlı yok edebilmek için yeni alternatifler üretilebilir.
Kullanılan yakıtlar kalite açısından yükseltilebilir.
Araç egzozlarına filtrelendirme yaparak daha sık aralıklarda denetim sağlanabilir.
Trafikte yoğunluk akışının en aza indirgenmesi için yeni yollar oluşturulabilir.
Özet olarak bugün adamızda egzoz gazları sağlığı, çevre koşullarını daha iyi ve kaliteli bir insan yaşamını büyük ölçüde zararlar vererek tehdit ediyor.
Bunun farkındalığı ile bu konuda bilinçlenmeli ve bilinçlendirmeliyiz ki, ardımızdan gelecek nesillere sağlıklı bir Kıbrıs bırakabilelim..



Bu haber 199 defa okunmuştur

:

:

:

: