MECLİS TASARIYI KOMİTEYE İTTİ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, dün yaklaşık 3 saat polisle ilgili yasa önerisini görüştü ama öneri genel kuruldan geçmedi, komiteye çekildi

Meclis Genel Kurulu, binlerce polisin beklediği Polis Örgütü Kuruluş, Görev ve Yetkileri (Değişiklik) Yasa Önerisi görüştü.
Görüşmelerin ardından Komite Başkanı Ahmet Kaşif, Polis Yasası'nı yeniden görüşülmek üzere komiteye geri alınmasını önerdi. Öneri oy çokluğuyla kabul edildi.

Kürsüye çıkan Başbakan Hüseyin Özgürgün, yasa önerisinin bu haliyle geçmesinin sıkıntı yaratacağını, Anayasa Mahkemesi’nden de dönebileceğini söyleyerek, önerinin ya komiteye çekilmesini ya da Genel Kurula ara verilip değerlendirilmesini istedi.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise konuyla ilgili açıklamasında, “Öneri bu şekliyle geçerse bütün kamu düzenini, tek tip sosyal güvenliği yerle bir ederiz” dedi.

Bunun üzerine söz alan İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Ahmet Kaşif, Polis Örgütü (Kuruluş Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Önerisinin14 Aralık Perşembe günü komitede görüşülmek üzere Genel Kuruldan çekilmesini önerdi.

Öneri, oyçokluğuyla kabul edildi. Meclis Genel Kurulu’nun bir sonraki toplantısı 18 Aralık Pazartesi günü olacak.

ANGOLEMLİ: POLİSİN RİSKLERİ FARKLI

Polis Örgütü Kuruluş Görev ve Yetkileri Değişiklik Yasa Önerisiyle ilgili ilk söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, bu hakkın verildiği tüm polislerin emekliliğe çıkacağına inanmadığını, bu nedenle düşünüldüğü gibi bir mali yükle karşılaşılmayacağı görüşünde olduğunu anlattı.

Polislerin riskli bir meslek yürüttüğünü dile getiren Angolemli, polisin görevinin farklı olduğunun kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

ERHÜRMAN: AYRIM YAPILIYOR

CTP Genel Başkanı ve milletvekili Tufan Erhürman, Angolemli’den sonra söz aldı.
Tufan Erhürman, önerinin yasallaşması halinde 2007’den sonra polis olanların 25 yıl üzerinden emekli olamayacağını kaydederek, “2008 sonrası işe girenler daha az mı risk alıyor, daha az mı nöbet tutuyor?” diye sordu.

Bu yasa önerisinin polisin içinde ayrım yaptığını dile getiren Erhürman, “Polisin içinde ayrım yapmanın haklı nedeni yoktur. ‘Yollayın Anayasa Mahkemesi’ne dönerse dönsün’ anlayışı da doğru değildir” dedi.

ÇELER: 37,5 YIL ÇALIŞIYORLAR

TDP milletvekili Zeki Çeler, polisin 25 fiili yılda 72 bin saat çalıştığını kaydederek, sivil aylık çalışma saati hesaplandığında bir polisin 37,5 yıl çalıştığını söyledi.
Eylemlerle, diğer görevlerle bu saatlerin 72 bini aştığını belirten Çeler, “Eksik nokta varsa bunları düzeltebiliriz. Bunu yapıp, polislerin huzur içinde çalışmalarına yardımcı olabilmeliyiz” dedi.

Çeler, polislerin bu yasanın geçmesini ne kadar istediğini sessiz şekilde dile getirdiğini ifade etti.

Zeki Çeler, ilgili yasa önerisinin komite çalışmasında bulunduğunu da anımsatarak, “Umarım bu yasa bugün geçer. TDP olarak desteğimizi belirtiyoruz” şeklinde konuştu.

TAÇOY: GEÇMESİ ŞART

Bağımsız milletvekili Hasan Taçoy, polisle ilgili bir yasa önerisi, bir de yasa tasarısı olduğunu; birinin emekliliği, diğerinin de terfileri düzenlediğini söyledi.
Taçoy, terfiler konusundaki düzenlemenin emeklilik kadar önemli olduğunu vurguladı; “Polisle ilgili yasanın geçmesi şarttır”dedi.

SOYER: POLİS ASKER DEĞİLDİR

CTP milletvekili Ferdi Sabit Soyer ise, sivil otoriteye bağlı olması gereken polisin Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na (GKK)bağlı olduğunu kaydetti.

Polisin GKK ile özdeşleştirilmesinin haksızlık olduğunu söyleyen Soyer, “Polis asker değildir. Sadece asayiş ve güvenlikten değil hukuk düzeninden de sorumludur” dedi.

ÖZGÜRGÜN: ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN DÖNEBİLİR

Başbakan Özgürgün, önerinin Meclisten geçmesi halinde Anayasa Mahkemesi’nden dönmesinin muhtemel olduğunu da kaydetti.
“İşin mali yönünde değilim” diyen Özgürgün, bu yasanın polisler arasında sıkıntı yaratacağını ifade ederek, “Önerinin düzeltilmesi gerek” şeklinde konuştu.

DENKTAŞ: HESAP KİTAP YAPILMADI

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bu önerinin hesap kitap yapılmadan hazırlandığını söyleyerek, “Önerinin görüşülme zamanı yanlış. Bu konu seçim sonrasında mali ve anayasal boyutla ele alınmalı” dedi.
Denktaş, “Öneri bu şekliyle geçerse bütün kamu düzenini, tek tip sosyal güvenliği yerle bir ederiz, altından kalkılamaz hale getiririz” ifadelerine yer verdi.
Bu haber 90 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER