YENİ YIL, YENİ UMUT

KKTC’de 2017, siyasetteki ve özellikle Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla sağlık sektöründeki tartışmalar, erken seçim kararı, sendika ve sivil toplum örgütlerinin eylemleri, yasa dışı kürtaj davası olarak bilinen yargı süreci, bir yıl aradan sonra yeniden kış saati uygulamasına başlanması gibi olaylarla hafızalarda yer edinmeye hazırlanıyor.

KKTC’de 2017, siyasetteki ve özellikle Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla sağlık sektöründeki tartışmalar, erken seçim kararı, sendika ve sivil toplum örgütlerinin eylemleri, yasa dışı kürtaj davası olarak bilinen yargı süreci, bir yıl aradan sonra yeniden kış saati uygulamasına başlanması gibi olaylarla hafızalarda yer edinmeye hazırlanıyor.

Yılın son aylarına erken seçim kararı damgasını vurdu ve Kıbrıslı Türkler bir kez daha seçim atmosferine girdi.

Muhalefetin mart ayında verdiği erken seçim ve hükümete güvensizlik önergeleri reddedilirken sonbaharda erken seçim çağrısı Başbakan’den geldi ve ana muhalefet CTP’nin önerdiği tarih Meclis’te de onaylanarak 7 Ocak erken genel seçimi süreci başladı.

Meclis Genel Kurulu’nda 13 Kasım’da oy çokluğuyla onaylanan karar uyarınca 2018’in ilk haftasında, 7 Ocak Pazar günü yapılacak erken genel seçimle, Cumhuriyet Meclisi’nin 50 üyesi belirlenecek. Resmi süreç 14 Kasım’da YSK’nın seçim takvimini açıklamasıyla başladı. Aralık ayında adaylar kesinleşti ve resmi propaganda süreci başladı.

Yeni Seçim ve Halkoylaması Yasası uyarınca ilk kez uygulanacak seçim sistemiyle, KKTC geneli tek seçim bölgesi olurken, seçmenler sadece kendi ilçelerindekileri değil ilk kez 6 ilçeden çıkacak 50 milletvekilini belirlemede etkili olacak.

Yılın ilk yarısında, kamuda görev yapan hekimlerin ikinci iş yapmasının Yüksek Mahkeme kararıyla yasaklanması, muhalefet tarafından hükümete güvensizlik önergesi ayrıca erken seçim önergesi verilmesi ve kamuoyunda infiale neden olan “kürtaj davası”nın kararı önemli gündem maddeleri arasında yer aldı.

1 Şubat’ta Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimleri Birliği’nin açtığı davayı sonuçlandıran Yüksek Mahkeme, kamuda görevli doktorların özelde de iş yapmalarını yasakladı. Karar 1 Ağustos’ta yürürlüğe girdi.

Girne’de Aralık 2015-Şubat 2016 arasında Tunçbilek Sağlık Hizmetleri Ltd-Ada Hospital’da meydana gelen, hamileliğin yasa dışı sonlandırılması konusunda 6 sanık aleyhine getirilen 20 dava ile ilgili karar 28 Mart’ta açıklandı. Davada, sanıklardan 3’ü beraat ederken, 3’ü mahkum oldu.

Nisan 2016’da bağımsızların desteğiyle kurulan UBP-DP hükümeti 20 aylık icraat dönemlerinde birçok işe imza atarken kamuoyunda en fazla tartışılan konular Bakanlar Kurulu kararıyla 10 bin civarında vatandaşlık verilmesi ve özellikle seçim yasakları yürürlüğe girmeden önce kırsal kesim arsaları dağıtılması oldu. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, UBP-DP hükümeti 20 aylık dönemde 1259 kırsal kesim arazisi dağıttı.

Bakanlar Kurulu kararıyla verilen vatandaşlıklar muhalefet tarafından Meclis’e taşınırken, sivil toplum örgütlerince de eleştirildi, bazı partiler ise yargıya başvurdu.
Yıl boyunca Meclis gündemine gelen bazı yasalarda sıkıntı yaşandı. Polislerin emeklilik haklarıyla ilgili düzenleme içeren yasada olduğu gibi bazı yasalar komiteye geri gönderilirken bazıları Meclis’ten geçirildiği halde Cumhurbaşkanı’nca imzalanmayarak iade edildi veya Anayasa Mahkemesi kararıyla geri döndü.

2017’de 37 can kaybına yol açan trafik kazaları 2017 yılında da toplumsal sorunların ilk sıralarındaki yerini korudu.

Polis Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, 1 Ocak ile 10 Aralık arasında meydana gelen 3 bin 672 kazada 897 kişi de yaralandı.

Kadın cinayetlerinin çok tartışıldığı 2017’de 6 cinayet işlendi, 5’i kadın 6 kişi hayatını kaybetti. Polis kayıtlarına göre zanlıların tümü de erkek.

Dünyanın kanayan yaralarından mülteci sorunu KKTC’yi 2017’de daha çok etkiledi ve KKTC’ye düzensiz yollardan girdiği tespit edilen göçmenlerin 2016’da 60 olan sayısı 2017’de 142’ye yükseldi. Polis verilerine göre bu kişilerden 105’i Türkiye’ye, 37’si de BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne iade edildi. Mülteci Hakları Derneği verilerine göre ise KKTC’ye yerleşen 80 civarında mülteci bulunuyor.

Kasım sonu itibarıyla uyuşturucu suçlarından 479 sanık kayıtlara geçerken polis narkotik ekipleri yıl boyunca 7 kilo aşkın hint keneviri, 2.5 kilo sentetik cannabinoid, 577 gram eroin, 328 gram kokain, 7 bin 618 adet Ecstasy hap, 732 kök hint keneviri ve daha birçok türde uyuşturucu ele madde geçirdi.

Türkiye’ye paralel 2016 yılında uygulanmayan kış saati, toplumsal talep de dikkate alınarak yeniden başladı. Eylemlere ve eleştirilere yol açan kararından dönen hükümet, 29 Ekim’den itibaren kış saati uygulamasına geçilmesi kararını aldı ve KKTC ile Türkiye arasında 1 saat fark oluştu.

Afrika gazetesinde yayımlanan ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı konu alan karikatüre Türkiye ve KKTC hükümet yetkililerinden tepki gelirken Türkiye Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, yayını sert sözlerle eleştirirken, yargıyı göreve çağırdı. Başbakan Hüseyin Özgürgün de Afrika aleyhinde yasal yollara başvurduklarını açıkladı.

Yıl boyunca zaman zaman Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında KKTC’de de bazı askerler gözaltına alındı. Bazı zanlıların evinde yapılan aramada FETÖ'ye ait kitap ve bazı materyaller ele geçirildiği açıklandı. Din İşleri Başkanı Talip Atalay da bu kapsamda Türkiye’de göz altına alındı ancak daha sonra hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilerek serbest bırakıldı.
Bu haber 79 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER