BAY-SEN, BRT’nin sorunlarına öncelik verilmesini istedi

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası (Bay-Sen), seçim sonrasında Cumhuriyet Meclisi’ne giren 6 partinin genel başkanlarına mektup göndererek, BRT’deki sorunların çözümüne ilişkin projelerin hükümet programında yer almasını istedi.

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası (Bay-Sen), seçim sonrasında Cumhuriyet Meclisi’ne giren 6 partinin genel başkanlarına mektup göndererek, BRT’deki sorunların çözümüne ilişkin projelerin hükümet programında yer almasını istedi.

Bay-Sen Başkanı Salih Sakallı, yaptı yazılı açıklamada, parti liderlerine gönderilen mektubu paylaştı. Mektupta, Kıbrıs Türk halkının demokratik olgunluk içinde geçen kampanya ve seçim sürecinin ardından UBP, CTP, HP, TDP, DP ve YDP’ye vekâlet verdi kaydedilerek, halkın vekâletiyle oluşan yeni parlamentonun, ülkeyi yönetecek, sorunlara çözüm üretecek hükümeti oluşturma sorumluluğuyla karşı karşıya olduğu ifade edildi.

Oluşması muhtemel koalisyonların, onu oluşturacak siyasi partilerin halka vaatleri, ülke sorunlarına bakışı, sorunlar listesindeki önceliği gibi birçok faktörün birleşimiyle oluşacak hükümet programıyla şekilleneceği belirtilen mektupta, hükümetin yol haritası ve önceliklerini içerecek programda, BRTK’nin yer almasının sendikanın olmazsa olmazı olduğu vurgulandı.

Bayrak Radyosu ile Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesi ve devletleşme sürecinde harç olan BRTK’nın varlığının tehdit altında olduğu kaydedilen mektupta, son 25 yıldır oluşan hükümetlerin BRTK’nın sorunlarını ya görmezden gelerek büyümesine neden olduğu, ya da temelsiz ve gerçekleşmeyecek projeler ve vaatlerle günü geçiştirmeyi politika haline getirdiği ileri sürüldü.

Geride kalan 25 yılda siyasi baskıyla tayin ve terfiler açılmayarak, kurum yönetiminin çökertildiği, kuruma geçici olarak alınan ancak asıl ve sürekli görevleri yürüten personelin haklarının giderilemeyecek şekilde erozyona uğratıldığı belirtildi.

Mektupta şu bilgilere yer verildi

“BRTK’nın yürürlükteki yasasına göre toplam 28 iç yöneticilik bulunmaktadır. Bunların 1’i Koordinatör (müdür muavini Barem 18 B), 6’sı Koordinatör Yardımcısı (Barem 17 A) ve 21’i de Amir (barem 17 B’dir). Ancak. Şu an kurumda asaleten atanmış yalnızca 3 Amir 17 B, (ki bunlardan biri de emeklilik iznini kullanmaktadır) mevcuttur.

Diğer tüm yöneticilikler müdür ve veya Yönetim Kurulu tarafından yapılan görevlendirmelerle yürütülmektedir. Bu durum kurumun hiçbir devlet kurumunda örneği görülmemiş bir şekilde yönetsel olarak çöktüğünün göstergesidir.

Kurumun çalışan sayısı 500’dür. Bu sayının yalnızca 120’i kadroludur. Kadroluların yüzde 80’i son 25 yılda yalnızca bir kez terfiler açıldığı için giriş bareminden emekli olma aşamasına gelmiştir. Kaşiyeli ve sözleşmeli olarak çalışan geçiciler kadroya giremeden emeklilik yaşına gelmiştir. 2008’deki Sosyal Güvenlik Yasası ile 2011’deki Kamu Çalışanlarının Maaş, Ücret ve Ek Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası (göç yasası) ile geçicilerin hakları artık giderilemeyecek şekilde geri götürülmüştür.

Mektupta, bu nedenlerle, BRTK Yasasının gerek kurumun devamlılığı, gerekse hiçbir devlet kurumunda eşi benzeri bulunmayan çalışanların mağduriyeti açısından elzem olduğuna vurgu yapıldı.

Mektupta, herhangi bir koalisyon hükümetinin programında BRTK’ya ilişkin gerçekçi projelerin görülmek istendiği ifade edildi.”
Bu haber 48 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER