Yaşlılarımız yurttaşlık haklarından yoksun

Bugün yaşlıları düşünelim istedim… Onlara ne kadar yaşam hakkı tanıdığımız, aslında ne kadar sevdiğimiz üzerine bir yazı bu…

Bugün yaşlıları düşünelim istedim… Onlara ne kadar yaşam hakkı tanıdığımız, aslında ne kadar sevdiğimiz üzerine bir yazı bu… Ülkemizde mevcut insan hakları ve temel özgürlüklerin yetersizlikleri bir yana, var olan kadarını da yaşlılara tanımıyoruz. Yaşlılar yoksun yaşıyor buralarda… Toplumun ekonomik, politik ve sosyal yaşamlarına tam ve etkili olarak katılamıyorlar… Yaşam boyu öğrenme, toplum olanaklarına erişme fırsatları ellerinden alınmış…

Fark etmiyoruz belki ama yaşlılarımız yaratılan bu düzen içinde, kendilerine yabancılaşıyor, yoksullaşıyor, yoksunlaşıyor… Ve toplumsal hayat tarafından bir şekilde dışlanıyor… Giderek gerileyip kayıplar yaşıyor, değerlerini yitiriyor, kaygıları ve karamsarlığı yüzünden kendi dünyasına çekiliyor bir çoğu…

Sevdikleriyle daha az şey paylaşıyor, yaşamsal gereksinimlerini karşılamakta zorlanıyor, yeterli ilgi-destek, ihtimam, hoşgörü ve sabrı da göremiyor… Sağlıkla ilgili sorunlar ve güçlükler yaşıyor, yurttaşlık haklarını tam olarak kullanamıyor … Özetle hak ettikleri saygıyı göremiyorlar…

Sağlık hizmetleri, destek ve sosyal koruma düzeyi neredeyse yok… Örgütleri de yok onların… Seslerini duyuramıyorlar. Bilgi ve becerilerini arttırma, teknolojiden yararlanma olanağından yoksun bir şekilde yaşamaya çalışıyorlar.

Yaşlı insanların üretken ve başarılı olabileceği, hayat enerjilerinin olduğu, kendilerine keyif veren şeylerin peşinde koşabileceği, kalabilen hayatı yakalama mücadelesi verdiğini unutuyoruz. Zamana dek hayatın içinde bulamadıklarını bulabilme umudunu taşıdığı, eskiden verdiklerinin bir kısmını tahsil etmeye çalıştığı, geçmişte yorulup yıpranarak elde ettiklerinin tadını artık çıkartmak istediği, bazı hatalarını düzeltmeye çalıştığı, yaşayabilecekleri sürenin yaşadıkları süreden daha az olduğundan hareketle keşfetmekte geciktiklerini telafi etmeye çalıştığını göz ardı ediyoruz.

Yaşlanma bireysel ve toplumsal bir olgu ve süreç. Yaşlanmaya ilişkin küresel ve ülkesel düzeyde yapılması gerekenlerin yapılmasını isterken, gerçekleşmesi için mücadele ederken bireysel düzeyde önlemler almak da gerekiyor…

Bu haber 688 defa okunmuştur

:

:

:

: