Petrol fiyatları gidişatı

Global piyasalar hareketli. Jeopolitik anlamda her gün yeni bir durumla, riskle karşılaşıyoruz.

Global piyasalar hareketli. Jeopolitik anlamda her gün yeni bir durumla, riskle karşılaşıyoruz. Özellikle son bir kaç haftadır yazımı hazırlamadan önce bu hafta daha keyifli konulara değineyim, mesela ev ekonomisini işleyeyim, yeni ekonomiyi, sanallaşmayı veya dijitalleşmeyi yazayım diyorum fakat sabah kalktığımda bir de bakıyorum ki dünyada olanlar bitenler düzenimizi alt üst etmiş... Bir an olsun ki sular durulmuyor. Gerek ekonomik gerek siyasi yönden pek bir hareketli dünya bu dönemde. Şimdi de aman petrol canım petrol konusu ile karşı karşıyayız tekrardan.
ABD’de ham petrol ve rafine ürün stoklarının azalmasının peşi sıra petrol fiyatları son üç yılın zirvesine ulaşmış durumda efendim. Petrol fiyatlarının bu tarihi seviyelere ulaşması petrol ithalatçısı ülkeler açısından oldukça önemli duruyor. Bu da ayrı bir konu tabii. Bunun yanında jeopolitik riskler ve arzda yaşanabilecek sıkıntılar fiyatları alıp götürüyor. Sonunda da tarihi fiyatlarla karşımıza çıkıyor. Burada merak konusu ise fiyatların nereye kadar tırmanacağı? Öncelikli olarak bir gerçek var ki; o da Suriye meselesi... Yaşanan jeopolitik gerginlik, İran’a karşı yaptırımların gündeme gelmesi ivmeyi hızlandırırken uluslararası arenada olan diğer faktörleri de unutmamak gerek. Ne mi bunlar? Öncelikli olarak dünyada büyüme trendleri gelişiyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nin büyüme talebi yükseliyor. Bunun üzerine Suriye meselesi de etkileyince negatif yönlü bir durum ortaya çıkmakla birlikte fiyatlarda yukarı yönlü bir ivmeyle karşılaşıyoruz. Fiyatlara baktığımızda ciddi bir artış ile karşı karşıyayız. Son 30 günde ham petrol fiyatlarında yüzde 10 artış yaşanırken, uluslararası petrol standardı olan Brent petrolde yüzde 11 oranında artış yaşanmıştır.
İran’a uygulanan yaptırımlara yönelik ekstra herhangi bir aksiyon veya sıraladığım durumlara yönelik gelişmeler, petrol piyasası üzerindeki gerginliği daha da arttırabilir gibi duruyor. Ham petrol fiyatları 60- 65 dolar seviyelerinde seyredebilecekken Brent petrolde taban fiyatın artık 68- 70 dolar seviyesinde seyretmesi yüksek olasılık gibi duruyor. Üst sınır olarak ise 80 dolar seviyesini zorlayabilir. Anlayacağınız 75 dolar ile 80 dolar sınırlarında olması kuvvetli ihtimal. Aşağısı zor gibi... Türkiye’nin ise bu durumda revize etmesi gerekenleri var. Mesela yüzde 5 seviyelerinde enflasyon hedeflemesini revize etmesi kaçınılmaz. Bunu da söylemeden geçemeyeceğim.
Sonuç olarak bu hafta da bol gelişmeli bol aksiyonlu bir hafta ile beraberdik. Sularımız durulmuyor. Bakalım haftaya hangi siyasi ve ekonomik gelişmeyle birlikte olacağız. Sevgiyle ve güvenle kalın.


Bu haber 254 defa okunmuştur

:

:

:

: