Dolar neden yükseliyor?

Tansiyonu düşmeyen dolar ve yükselişine engel olunamayan petrol fiyatları... TL varlıklarında kırılganlığın devam ettiği bir dönemi yaşıyoruz.

Tansiyonu düşmeyen dolar ve yükselişine engel olunamayan petrol fiyatları... TL varlıklarında kırılganlığın devam ettiği bir dönemi yaşıyoruz. Kur, zirveleri görüyor! TL varlıklarında yaklaşık yüzde 14’lük bir değer kaybından bahsediyoruz. Türkiye’ye yönelik riskler ve oluşturulan algılar adeta TL üzerinde baskıyı arttırıyor. Birileri neler yapıyor? TL varlık değerlerindeki bu düşüşü makro verilerimizle açıklayabiliyor muyuz veya bağdaştırabiliyor muyuz? Burada artık ekonomik tanımlamalar kenara çekiliyor efendim. Farklı dinamikler işin içerisine giriyor. Uluslararası arenada yaşanan siyasi riskler, ekonomi sopasıyla karşımıza çıkartılıyor sanki değil mi? Dolar/TL kuru 4,50 ile tarihi seviyelerini yaşadı. Volatilite oldukça yüksek seyrediyor.
Peki hikaye nasıl başladı? TL varlıklarında değer kaybı politik ve jeopolitik riskler nedeniyle zaten yaşanıyordu fakat iç piyasalarda da belirsizliğin daha çok fiyatlandığı ve kur cephesinde de volatilitenin yükseldiği en etkili dönem sanıyorum Sayın MHP lideri Devlet Bahçeli’nin erken seçim talebi ile oldu. Bir anda ortamda belirsizlik hakim olunca yükselen kurdaki hareketliliğin hızı da bu oranda artış gösterdi. Tabii burada sadece bununla yetinemeyiz. Türkiye’nin kırılgan verisi olan enflasyondaki bozulmanın devamı, kredi derecelendirme kuruluşlarının aşağı yönlü revize ettiği notları, ABD Merkez Bankası’nın sıkı para politikası ve sonucunda yükselen 10 yıllık Amerikan tahvil fiyatları, ABD’nin İran’a olan yaptırımlarının yeniden gündemde olması ve bunun sonucunda önüne geçilemeyen yükselen petrol fiyatları, ticaret savaşları falan filan... Ne çok saydım öyle değil mi? Yazarken ben, okurken siz yoruldunuz. Global piyasalar işte... Bu saydığım tüm nedenler gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybının yaşanmasına neden oldu. Dolar/TL kuru şuanda 4.40 ile 4.45 aralığında izliyor. Geçen yıl 3.80 idi. Bir önceki yıl 3.40. Hızlı bir seyir var. Olumlu bir tablo burada maalesef çizemiyoruz. Bu tablo sonucunda da yatırım fonları dolar cinsinden varlıklara bakıyor şuanda. Yerel paralarda kısa ve orta vadede volatilite mevcut. Hal böyle olunca durum da böyle sonuçlanıyor. Yerel para birimlerinde stabilizasyonu bekliyor yatırım fonları. Öyle geri gelecek fonlar.
Petrol fiyatları konusuna gelince ise, rekor seviyelerde kendisi. Dolar ile arasındaki korelasyonu kaldırıp attı. Eskiden dolar yükselir, petrol fiyatları düşerdi ya da tam tersi. Şimdi mi? Dolar yükseldi petrol fiyatları 80 dolar seviyelerini gördü. Eee, boşuna demiyoruz değil mi? Ekonomik anlamda açıklanamayan siyasi durumla belirginleşen bir hal bu. Jeopolitik riskler! ABD’nin anlaşmadan çekilmesi, İsrail Kudüs meselesi vs... Siyasi gerginlik artınca da adeta Suudi Arabistan’ın hedeflediği fiyatlara geldi petrol. Bakalım ileriki süreçte bizi neler bekliyor? Şimdilik genel anlamda bunları söyleyebilirim. Haftaya görüşmek dileğiyle. Sevgiyle kalın.


Bu haber 276 defa okunmuştur

:

:

:

: