Belki bu soru çok önceden sorulması gereken bir sorudur, ancak ekonomik sıkıntı gündeme gelince bu sorular da çoğalmış olur. Ülkemizde gelirlerin adaletsizliği tabi ki var ve bu günlerde bu yaşanan zamlar ile de çok belirgin hale geldi.
Öncelikle herkesin söylediği ancak çok az kişinin cesaret edip yazabileceği göstergeler vardır. Ülkenin gelirleri 5-10 tüccar aileye akıyor, isim olarak da rahatlıkla yazabilirim ancak etik kurallar gereği, kişileri hedef almadığımız için isim vermeyeceğim. KKTC kurulurken devlet memurları adı altında nüfuzlu bir gurup oluştu. Üst düzey devlet görevlileri, kimse kusura kalmasın sistemin doğurduğu ayrıcalıklı insanlar. Eğer üst düzey memur olarak milletvekili olursanız katmerli maaş ve emeklilik ikramiyeleri ile süper emekli maaşları hakları kazandılar.
1990 yıllarda meclisten yasalar geçirip iki kez üç kez emekli olanlar oldu, yasa geçti aldıkları emekli ikramiyelerini geri verdiler, daha yüksek ikramiyeler aldılar. Açıkça devlete giren yaşadı misali, peki devlete giremeyenler bu devletin oluşumunda kan ve ter dökmediler mi? Yoksa onlar üvey evlat muamelesi mi gördüler, yaşananlar ortada.
Şimdi çalışanlar içerisinde devlette çalışanlar daha iyi konumda, ancak onlarda devlet içerisinde ikiye ayrılıyor, göç yasası öncesi ve sonrası işe girenler. Ayni işi yapıyorlar ancak maaş farkları var, böyle de olunca çalışma yerlerinde verimsizlik en yüksek seviyede.
Büyük tüccarlar, pastanın büyük parçasını götürüyor, ondan sonra gelenler ise de orta sınıf kesiminde işlerini, çok ağır koşullar içerisinde devam ettiriyorlar. Bankalar ülkede en çok kazananlar oldu, merkez bankası başkanı açıkladı 200 milyon TL kar ettiler KKTC ekonomik ölçeğinde iyi para, bankalar kazanıyor ancak esnaf ve küçük ölçekli işletmeler, batma noktasına geldi.
Özelde çalışıp emeğini satanların hali içler acısı, özelde iyi maaş alanlar var ancak sınırlı sayı herhalde çünkü geneli zor durumda.
Tarımsal üretim ve hayvancı, gerçek anlamda zor durumdalar, hükümet geçen haftalarda ki eylemlerde belki imkanları doğrultusunda bir takım talepler karşılansa bile çok yetersizdir.
Güvenlik kesiminde çalışanlar içerisinde de farklar var neticede geçen hafta da yazdım polislerimiz çalışma koşulları ve özlük hakları açısından mağdur.
Döviz %30-40 arası pahalı oldu ancak insanlarımızın kullandığı ki bazıları temel gıda ürünleridir, %100 ile %150 pahalı oldu, denetim yetersiz yazmayacağım, yoktur.
Bu kadar adaletsizlikler varken halkımız devletimizi sahiplenmekte zorlanıyor, ülkeye sahip çıkılmıyor, çevreye özen gösterilmiyor. Üzülürüm ki bu bizi doğru bir yola taşımıyor.