Nisabı sağlamak kimin görevi?

Cumhuriyet Meclisi bir türlü toplanamıyor. Çünkü yurtdışında bulunan iktidar milletvekilleri Genel Kurul’da bulunamayınca , UBP ve YDP de toplantıya katılmıyor. Meclis nisabı sağlayamadığı için günlerdir çamurlu yolda patinaj yapan bir araba gibi debelenip duruyor.

Cumhuriyet Meclisi bir türlü toplanamıyor. Çünkü yurtdışında bulunan iktidar milletvekilleri Genel Kurul’da bulunamayınca , UBP ve YDP de toplantıya katılmıyor. Meclis nisabı sağlayamadığı için günlerdir çamurlu yolda patinaj yapan bir araba gibi debelenip duruyor.
İktidar milletvekilleri dün yaptıkları açıklamada yasama faaliyetlerine katılmayan milletvekillerinin maaşlarını iade etmesi yönünde çağrıda bulundu.
Daha önceleri kendi partileri muhalefette iken nisap konusunda iktidara yardımcı oluyorlar mıydı? Açıkçası bunu hatırlayamıyorum. Ama hatırladığım gerçek şu ki, 7 Ocak seçimleri sonrasında kahve içmeye bile gidilmeyen, yüzde 36 oy almış bir parti dışlanırken, bugünler düşünülmeliydi.
Yani 27 milletvekiliyle iktidarı yürütmenin zor olacağı daha o günlerden belliydi.
YDP ise bugüne kadar nisap konusunda iktidara hep destek verdi. Eli kolu bağlı bir iktidar görüntüsü verilmesini önledi. Ancak hafta başında MYK’da aldıkları kararla nisabın sağlanmasına bundan böyle destek vermeyeceklerini açıklayınca, nur topu gibi bir krizimiz oldu.
UBP cephesinde ise tutum hiç değişmedi. Özgürgün’ün olmadığı bir UBP dizayn edilmeye çalışıldığını sezen Genel Başkan’ın nisap konusunda dörtlü koalisyona destek vermesi zaten beklenemezdi. Zaten Özgürgün de “Hükümete koltuk değneği olmayız” diyerek tutumunu açıkça belli etti.
Peki başlıkta soruya gelirsek, yani “nisabı sağlamak kimin görevidir” diye soracak olursak, yanıtı nedir?
Nisabı sağlamak elbette önce hükümeti oluşturan dört partinin görevidir.
Yurtdışı ziyaretlerinin de bu hassas denge gözetilerek yapılması elzemdir.
İktidar partilerinin ne UBP’yi ne de YDP’yi eleştirmeye hakkı vardır.
Hükümet kurma çalışmalarında UBP Genel Başkanı’ndan esirgenen bir fincan kahvenin faturası şimdi elbette önlerine getirilir.
Ne demişler, bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır.
Ancak o günlerde o hatırın da gözetilmediği siyasi söylemler, ne yazık ki ülke meselelerindeki birliğe ciddi darbe vuruyor.
YDP açısından ise eleştiri hiç kabul edilemez. Eğer eleştirirseniz, bugüne kadar destek verdi de bir teşekkür mü ettiniz diye sorarlar insana…
Ya da YDP beşinci ortak oldu da bizim mi haberim yok diye sorabilirsiniz.
Dolayısıyla hükümet bundan böyle nisap dengelerini gözeterek davranmaya, yurtdışı gezilerinde milletvekili görevlendirmelerini bu dengeye göre yapmaya mecburdur.
Aksi halde Meclis’i çalıştırmak için başka hükümetin kurulması gündeme gelir. Başka hükümet de olmaz derseniz, erken seçim kaçınılmaz olur. Bizden söylemesi…



Bu haber 580 defa okunmuştur

:

:

:

: