GÜNGÖRDÜ: EMİRNAMELER SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

Ada TV de sabah programı Günaydın Ada’ya konuk olan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, emirnamelerin artık sürdürülemez olduğunu, emirnamelerle bu işin devam edemeyeceğini ve artık imar planlarına geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Ada TV de sabah programı Günaydın Ada’ya konuk olan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, emirnamelerin artık sürdürülemez olduğunu, emirnamelerle bu işin devam edemeyeceğini ve artık imar planlarına geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü konuşmasına, önceki gün Mağusa’da gerçekleştirilen, İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı Gazimağusa-Yeniboğaziçi-İskele emirname taslaklarıyla ilgili sert tartışmaların yaşandığı toplantıyla başladı ve şöyle dedi;

BİR ŞEHRİN KADERİ

Mağusa’da önceki gün emirname tartışmalarını izledik, bu bir şehrin kaderidir, biz bunları yaşadık. 55/89 sayılı İmar Yasası’nın 27 yıl ihmal edilmiş işlerini 23 ayda tamamladık. Önceki hükümetler tarafından yapılan yasalarla Girne’de 10 katlı binaları 5 kata indirmeyi başardık.

EMİRNAMELERLE DEVAM EDEMEZ

Burada önemli olan şeyin yani emirnamelerin sürdürülebilir olmadığını söyledik. Emirnamelerle bu işin devam edemeyeceğini artık imar planlarına geçmemiz gerektiğini defalarca dile getirdik. Plan o kentin toplumsal konsensüsü ile belirlenir ve kalıcı olur. Bizim Girne-Çatalköy imar planımız 20 yıl içinde yapılmıştır ve 5 yıl da revize edileceği öngörülmüştür.

KONSENSUS SAĞLANAMADI

Güngördü, Mağusa’da önceki gün yaşanan tartışmanın ana nedeninin mevcut duruma karşı bir çözüm için acil emirname getirilmesinden kaynaklandığını söyledi. Ancak bu tartışmadan çıkan sonuç belli ki bölge insanının, yapılması tasarlanan bu emirname ile hemfikir olmadığı, bir konsensüs noktasında buluşulmadığı şeklinde olduğunu dile getiren Güngördü, ve bu tartışmanın bir süre daha devam edeceğini vurguladı.

İşin doğrusunun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bütün kentlerin imar planına geçmesi gerekliliğne dikkat çeken Güngördü, gerçekleştirdikleri Girne-Çatalköy imar planlarıyla ilgili şunları söyledi;

23 AYDA 7 ANA TOPLANTI YAPTIK

Biz Girne-Çatalköy İmar Planı için tam 23 ayda 7 ana toplantı gerçekleştirdik. Kurumlar arası toplantılar, belediye ve şehircilik dairesi arasında gerçekleşen toplantılar, yine sivil toplum örgütleriyle yaptığımız toplantılar dışında 7 ana toplantı yaptık. Şehircilik biliminin ilke ve prensiplerini de göz önünde bulundurmak suretiyle, Girne ve Çatalköy kentlerinin kurtuluşu için ne gerekirse onu yaptık. Bizim bu yaptığımız bugün belki çok iyi anlaşılmadı ama 3 yıl sonra bu şehirde bir dinginlik, bir sakinleşme olacak zira bu 20 yıl için Girne ve Çatalköy’de yeni 5 yıldızlı oteller yapılmayacak, casinolu oteller açılmayacak ve bir de yeni üniversite gelmeyecek. Dolayısıyla kentimizde bir rahatlama olacağına inanıyoruz. Yine bunların yanında köylerde yurt binalarına yasaklama getirdik.

Yukarıda saydığı yasaklamaların nedenlerini, yeterli olmayan, halka sıkıntı yaratmaya başlayan alt yapının düzenlenmesi için olduğunu izah eden Nidai Güngördü, trafik alt yapısı, kaldırım alt yapısı, kanalizasyon sıkıntıları ve yeşil alan ihtiyacının karşılanması gerekliliği ile bunları gündeme aldıklarını söyledi.

ARITMA CİDDİ SIKINTI YARATIYOR

Güngördü, Girne’nin artan nüfusunun artık mevcut arıtma sistemini zorladığını zaman zaman arızalara neden olmasıyla kent içinde ciddi sıkıntı yarattığını belirtti. Arıtma sisteminin revize edilerek en az 80 bin nüfusun ihtiyacını karşılayabilir hale getirilmesi ve arıtma sonrası denize deşarj edilen suyun AB normlarına uyumluluğunun sağlanması gerekliliğine işaret eden Nidai Güngördü, bu konuyu Başbakan Erhürman ile de görüştüklerini söyledi.

7 BİN EURO’YA İHTİYAÇ VAR

Bu sistemin yenilenmesi için yaklaşık 7 bin Euro’ya ihtiyaçları olduğunu belirten Nidai Güngördü, bu miktarın da sadece belediye kaynakları ile karşılanmasının mümkün olmadığını ifade etti. 7 milyon Euro’nun yaklaşık 40 milyon Türk Lirası ettiğini savunan Güngördü, Girne Belediyesi’nin 120 milyonluk bütçesiyle bunu karşılamalarının olası olmadığına dikkat çekti.

HOŞGÖRÜLÜ OLMALIYIZ

Mağusa’da yaşanan ve İçişleri Bakanlığı’nın organize ettiği emirname tartışmalarına değinen Güngördü, orada yaşanan tartışmaların üzücü boyutlara ulaştığına değindi. Hoş olmayan bu tartışmaların da uzlaşı kültürünün ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkardığına işaret eden Güngördü, “ birbirimize karşı hoşgörülü ve saygılı olmamız ve bir konsensüs içinde davranmamız gerekiyor” diye konuştu.
Bu haber 147 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER