Kırbaçlı siyaset!

Halkın Partisi Lefkoşa Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu, sosyal medyada “KKTC’nin selameti için belli bir süre kullanılması gereken alet” notuyla kırbaç fotoğrafı paylaşınca sadece KKTC’nin değil, Türkiye’nin de gündemine oturdu.

Halkın Partisi Lefkoşa Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu, sosyal medyada “KKTC’nin selameti için belli bir süre kullanılması gereken alet” notuyla kırbaç fotoğrafı paylaşınca sadece KKTC’nin değil, Türkiye’nin de gündemine oturdu.
Daha önce ülkede yaşanan şiddet olaylarına sosyal medyadan yayınladığı 'beyzbol sopası' ile tepki gösteren Manavoğlu, dün bu konudaki sorularıma açık yüreklilikle cevap verdi.
İlk önce verilen tepkilere karşı hemen şunu belirtelim. Manavoğlu’nun, halkı kırbaçlamak gibi bir niyeti yok. İşin şakası bir yana Sayın vekile “bu işin ası astarı nedir” diye sorduğumda şu cevabı aldım:
“Bu paylaşımdan akıllarına şiddet anlamı getirenlerin yanlış düşündüklerini, biraz da saptırmak için böyle anladıklarını söyleyebilirim.
Bu ülkenin geleceğinden ve idaresinden hepimizin sorumlu olduğunu, o yüzden ülke menfaati için çalışmamız gerektiğini, toplumsal menfaat için kişisel çıkarlardan feragat edilmesi gerektiğini, bunu anlamakta güçlük çeken çoğunluğun bu davranışı hak ettiğini düşünüyorum.
Aslında sosyal medyadan verdiğim bu mesaj, içimizdeki birçok kişinin arazide bana söylediklerinden ortaya çıkmıştır.
Toplumsal çıkarı sağlamak yerine menfaatleri için doğru yoldan çıkanları ancak bu yöntemle yola sokmamız gerektiğini söylüyor vatandaş sokakta. Ben de onların dili olmaya çalışıyorum. Bu mesajları kendime has üslubumla iletiyorum.”
Sayın Sanver sözlerini, “dünyanın ve ülkemizin engelliler için her gün daha yaşanır kılınmasını” dileyerek noktaladı.
Elbette Sayın Manavoğlu’nun sözlerin siyasette önemli bir polemik de başlattı. Eskiler teşbihte hata olmaz derler.
Fotoğraftaki kırbaç biraz abartıya kaçmış da olsa o kırbacı hukuk olarak görmek yanlış olmaz.
Günümüzde kimseyi kırbaçla doğru yola getiremeyeceğimize göre, belki de kişisel menfaatlerini önde tutan bu kesime yasaların kırbacını kullanarak doğru yola sevk etmemiz mümkün olabilir. O kırbaç da şüphesiz hukuktur.
O yüzden ben o kırbacı, sadece hukukun suçluyu cezalandırma ilkesine bir gönderme, daha doğrusu bir metafor olarak görüyorum.
Kırbaçlı siyaset, belki de menfaat siyasetinden daha iyidir. Tabi kırbacı tutan el yargı olur ve adaleti sağlamaya yönelirse…
Aksi halde kırbacı eline alan kullanmaya kalkarsa, haklının değil güçlünün hukuku olur. O düzenin de kimseye bir faydası olmaz. Bizden söylemesi…

Bu haber 306 defa okunmuştur

:

:

:

: