1789 ruhu

Fransa’da günlerce yapılan gösterilerden sonra, Başkan Macrun ve Hükümetin başı Başbakan Philippe .

Fransa’da günlerce yapılan gösterilerden sonra, Başkan Macrun ve Hükümetin başı Başbakan Philippe . Akaryakıta yapılması kararlaştırılan okkalı zamların uygulanmasından vazgeçtiler . Halkın idareye karşı göstermiş olduğu tepki ve varılan sonuç . Her zaman halkın isteği doğrultusunda, sonuçlanmıştır .
Fransız Ulusu , Demokrasisine ve onun sağladığı hukukun üstünlüğü ilkesine bağlılık konusunda. Dünyada bulunan uluslardan, ipi çeken ve göğüsleyen ulusların, başında gelmektedir .
Demokrasisine bağlı . Bu konuda, hiç bir taviz vermeyeceğini de, ta gerilere 1789’ lara giderek görürüz .
Feodaliteye ve Monarşiye karşı, dünyada tek ihtilal yapan ve halkın yönetimi olan Cumhuriyeti, bir rejim olarak seçen, Fransız Ulusudur .
1789 tarihinden sonra, Fransa, dünyanın merkezi haline gelmiş ve ülkelerinde Demokrasi mücadelesi veren aydınlara da, bir esin ve sığınma kalesi durumunda, olmuştu .
Siyasi sistemlerin, oturup devam etmesi, o ülke insanlarının, kültür ve bilinç düzeyleri ile mümkündür .
Fransız Ulusundaki bu ruh. 1789 tarihinde oluşmuştu .
Fransız Ulusu, İkinci Dünya Savaşında, Hitlerin orduları tarafından ülkelerinin işgal edilmesine karşın . Savaş ertesi, Demokrasisine sahip çıkarak. Seçimlere gitmişti .
Sarı yeleklilerin hareketi olarak nitelenen ve Fransız siyasi idaresine ciddi şekilde sıkıntılar veren, bu hareketten önce. Buna paralel bir hareket de, 1968 yılında olmuştu .
İkinci Dünya Savaşı ertesinde yapılan seçimlerde, İktidara gelen Charles De Gaulle yönetimi . Ülkede, kalkınmayı başarsalar bile . Bu kalkınmanın paylaşımının adil olmaması nedeni ile, iktidarlarını 1968 yılına kadar sürdürdüler . 1968 olayları, yeni bir neslin, hakim elitler tarafından kendilerine dayatılan sosyal ve siyasi değerlere karşı bir patlaması idi .
İstifa eden De Gaulle . Erken seçimle tekrar iktidara gelse de . Fransa, hiçbir zaman, 1968 öncesi Fransa olmamış . Fransız halkı, özgürlükler konusunda değil taviz . Daha fazla özgürlükler koparmasını bilmişti .
1968 ve 2018 hareketlerinin geni . 1789 da doğmuş olan ruha bağlı olarak gelişmiştir .
1968 yılındaki harekette, başı öğrenciler çekmişti .
Akaryakıta getirilecek vergi kararı karşısında ise, direkt halk devrede .
Arabalarda olması, yasal açıdan zorunlu sarı yelekler. Akaryakıt vergisi karşısındaki hareketin, sembolü haline geldi .
Fransız halkı, bu sarı yelekleri giyerek . Paris’te de, bir ilke imza atmış oldu .
Haftalarca süren eylemlerle . Eylemlere karşı katılımın, her geçen gün artması karşısında . Fransız Başbakanının söylediği cümlelere, bir bakalım :
Halkın öfkesini duymamak için sağır olmak gerekir . Hiçbir vergi milli birliği tehlikeye atmamalı .
Fransız Hükümetinin kararı . Geçici bir karar .
Vergi 6 ay erteleniyor .
Bu Fransız Hükümetinin bir kararı .
Bu karara karşı . Sokaktaki halkın yanıtı, ne olacak ? Herhalde bunun yanıtı, çok süre almadan açıklanacak .
Üç haftalık gösteriler sonucu . Cumhurbaşkanı Macron’a destek % 6 . Başbakan Philippe’ ye ise % 10 azaldı .
Üç haftada . Halkın iradesindeki gelişmeler . Fransa’da Demokrasinin nasıl işlediğini, göstermesi açısından da, ibret verici olsa gerek .
Fransa’da, sadece Akaryakıta vergi konulması kararı ile meydana gelen olaylar karşısında . Fransa’da meydana gelen manzara , bana şunu düşündürdü .
Bizde, Döviz bahane edilerek yapılan zamlar karşısında . KKTC’ de, biz değil de, Fransız halkı olsa idi .
Durum . Nice olurdu ?

Bu haber 3759 defa okunmuştur

:

:

:

: