Trump kararının Suriye’deki yansımaları

Salı günü yazdığımız yazımız dan güzel tepkiler aldık. Yerinde ve durumu iyi analiz etmemizden dolayı hariciye de olan arkadaşlarımız ile istişare etme olanağımız oldu.

Salı günü yazdığımız yazımız dan güzel tepkiler aldık. Yerinde ve durumu iyi analiz etmemizden dolayı hariciye de olan arkadaşlarımız ile istişare etme olanağımız oldu.
Trump ın verdiği karar bir çok ülkeyi belirttiğim gibi ters köşe yaptı. İşin zararında olan ABD bu manevra ile durumu Leh'ine döndürmek için bir yola girmiş bulundu .Bildiğimiz üzere Rusya , İran Esed in daveti üzerine DEAŞ ile mücadele amaçlı Suriye de kendilerine alan yarattılar . Bugün DEAŞ ın bitmek üzere olduğunu deklare eden Trump deyimi yerinde ise bu ülkeleri ters köşe etmiş görünüyor . Santranç tahtasında ki bu hamle Rusya yı kısaa vadede sıcak denizlere inme politikasını gölgeleyeceğe benziyor .İran a gelince bölgede ki mücadele alanını DEAŞ üzerinden Suudi Arabistan ve İsrail politikalarını Suriye de baltalayan İran , bu hamleden sonra kendine başka operasyon alanı oluşturmak zorunda. Çünkü Trump biz DEAŞ ı yendik diyerek bir zafer ilanı ederek çekilme kararından sonra bu ülkeleri zora soktu.İşte bu noktada ülkeler Suriye de ne amaçla olduklarını açıklamak zorunda kalacaklar. Suriye de meşru olarak mücadele Türkiye'ye bahşedilirken diğer ülkeleri Trump ağzına bile almadı.
Trump ın bu kararı sadece bu ülkeleri etkilemedi Fransa ve İngiltere nin burada ki varlığı da sorgulanacak duruma gelecektir. İç siyasette sarı yeleklilerden dolayı zor günler geçiren Fransa başbakanı E. Macron un Suriye konusunda Türkiye nin aleyhinde bir karar alacağını düşünmüyorum . İngiltere zaten brexit konusunda başı bir hayli kalabalık. İç siyaset deyimi yerinde ise kaynayan kazan ne olacağı belli değil. O yüzden bekle gör politikası ile Suriye de kendine alan oluşturacağa benziyor . İşte bu noktada Türkiye ye Suriye de alan oluşacağı ortada . 2014 öncesinde Suriye de pozisyona dönülmüş görünüyor .
Fransa ise deaş haricinde Suriye'de Kürt'lerin savunulması kartını kullanmakta idi. Lakin DEAŞ yenildi olarak deklare edildi. Kime karşı Kürt'leri savunacak Fransa ? Akıllara bu soru geliyor . Tüm bu durumlar Türkiye ye kısa vade de hareket etme alanı yaratıyor. Türkiye kısa vadede bu kuponu kendi Leh'ine çevirirse uzun vadede çıkarlarını bölgede koruyabilir. ABD ve Rusya denkleminde uzun vadede Trump ve putin in hamlelerini merakla bekliyoruz .
Bu çekilme politikası diğer ülkeleri Türkiye ile ittifak yapma noktasına iteliyor. Fakat ilerki günlerde ne olacağı belli değil. Suriye de durumlar ne kadar açıklığa kavuşmuş görülmekte fakat orta vadede durumlar nereye gideceği kestirmek zor. Trump ın kararı gibi orta Doğuda dengelerin ne zaman nasıl değişeceğini kestirmek güç ama gidişat ve süreç çok boyutlu olarak sürmeye devam edecek. Astana süreci ve koalisyon güçlerinin müdahil olduğu operasyonlar da gelişmeler ortada . Bu süreçler iyi değerlendirilirse Suriye de Türkiye kendine güvenli alan noktasında elini rahatlatacaktır
Türkiye nin hayati olarak gördüğü 30 km derinlikte tampon bölge Türkiye için olmazsa olmazdır. Türkiye bu bölgede kendine açılan hareket alanını iyi değerlendirir konjonktürel boşluktan faydalanıp hareket alanı yaratırsa Türkiye burada istediğini alacaktır. Bölgede oluşturulmak istenen terör koridoruna aman vermeden müdahale etmek lazımdır. Bu müdahale zaten kapıda gözükmektedir. ABD ve Türkiye ilişkilerinin yumuşadığı bu dönemde Kıbrıs meselesinde Türkiye garantör ülke olmasından dolayı masa da olayı çözmesi de gerekmektedir. KKTC nin uluslararası alan da tanınması ve sürecin olumlu anlamda bizden taraf gitmesi için hegemon güçlerin desteğini masada hissettirmemiz gerekmektedir. Türkiye ve KKTC bu dönemde dikkatli olmalıdır. Hem coğrafya da olan gelişmeler hem de uluslararası alan da gelişmelerden dolayı 2 kez düşünüp 1 kez adım atmalıdır . Lakin konjonktürel boşlukların olduğu bu dönem bence büyük fırsatları da beraberinde getirebilir .

Bu haber 1055 defa okunmuştur

:

:

:

: