Bu yıl Davos Zirvesi

Bu yıl 49. Kez gerçekleştirilen davos zirvesi başladı. Türkiye yi 2 bakan temsil ediyor. Zirve adını her yıl düzenlendiği İsviçre'nin davos kasabasından alıyor.

Bu yıl 49. Kez gerçekleştirilen davos zirvesi başladı. Türkiye yi 2 bakan temsil ediyor. Zirve adını her yıl düzenlendiği İsviçre'nin davos kasabasından alıyor.
Her yıl olduğu gibi bu yılında temel konusu var. Bu yıl temel konu küreselleşme 4 yani 4. Sanayi devrimi çağında küresel yapıyı şekillendirmek. Zirve 25 Ocak da sona erecek. Zirvenin önemli olmasının sebebi 110 ülkeden 3 binden fazla iş adamının da katılım göstermesidir. Bunu dışında akademisyen , siyasetçi ve sivil toplumdan katılımcılar olacak.400 e yakın oturum olacak. Bu yıl ki zirveye ABD de hükümeti kapatan ABD Başkanı Trump katılmadı. Fransa ve İngiltere nin liderleri de yok. 60 dan fazla devlet başkanı bu zirvede yerini aldı.
Türkiye den hazine Bakanı ve ticaret bakanının haricinde turkcell, Sabancı , Koç , hepsiburada, doğan holding gibi firmalar üst seviyede temsil ediliyor.
Davos zirvesinde beklenilen konuşmaların başında Çin ve ABD ticaret savaşları gelmektedir. Bu konu büyük titizlikle ele alınmak istenmektedir. Bunun dünya ticaretine ve ülkelerin ekonomisine yaptığı zararlar büyük bir özenle anlatılmak istenmektedir.
İngiltere de brexit durumu ve bunun olası etkileri zirve de konuşulacak. Tıp ve matematik alanında gelinen gelişmeler görüşülecek. Robotik gelişmeler, yapay zeka ve robot yapımları, dijitalleşme gibi konular bu yıl davos zirvesinin en önemli konuları.
Bu zirve önemli olmasının yanında eleştirilecek yanları da vardır.WEF'e standart üyelik 60 bin dolar (60 bin İsviçre Frangı) olarak açıklanırken, organizasyona stratejik ortak üyelik 600 bin dolara mal oluyor. Davos zirvesine katılmak içinde 27 bin dolar ekstra ücret talep ediliyor. Tüm bunların dışında bu kadar para ödeyen firmaların da devlet yetkilileri ile görüşüp ülkeler aleyhinde lobi faaliyetlerini açıkça burada rahat rahat gerçekleştirmesi eleştirilecek konulardandır.
Zirvenin eleştirilecek bir çok yönü var küreselleşmeyi vaat eden liderler aşırı milliyetçi ve popülist oyları toplayarak iktidara geldikten sonra ekonomide içe kapanmayı teşvik edip bunun da yanında içi korumayı öncelikli tutuyor.başta ABD olmak üzere başta finansal tedbirler alarak ticaret savaşlarını başlatıp ekonomiler üzerine bariyerler koyuyor. Ayrıca sınırlara duvarlar örülmek isteniyor . Gümrük engellemeleri gibi konuları gündeme getiriyor . Balistik füze sistemlerini yaygınlaştırıyorlar. Küreselleşmeye ait bütün emareleri can evinden böylelikle vurmuş oluyorlar.
Zirvenin diğer konusu yapay zeka üzerine bir çok buluşları bulunan Ab brexit sorununa çare bulamıyorlar . Uzayda yaşam düşünenler bugün göçmenler konusunda daha ne yapacaklarını bilmiyorlar . Davos da görüşülecek diğer konu akıl sağlığı konusu aslında gündemde en önemli olması gereken konudur. Tüm yukarı da saydığımız durumlardan liderler sorumlu . Kendi ülke menfaatleri sebebi ile ticaret savaşları başlatan ve savaşı kendileri kar gören zihniyet dolası ile fakirlik artmış ve insanlık ölmektedir. İşte bu yüzden bu konuda liderler ve iş dünyası oturup düşünmesi gerekmektedir. Ceplerini doldurmaktan çok insanlığı yaşatmanın refah seviyesinin yükseltilmesi gibi konuları ele almaları gerekmektedir. Küreselleşme nin en büyük sorunu zengin ve fakirleşme arasında ki farkın artmasıdır . öyleki zenginler 2018 yılında %15 daha fazla zengin olurken fakirler %15 daha fazla fakirleşmiş durumdalar. İşte bu noktada zenginler kendi servetini korudukça fakirlerin sofrasından alarak daha da zengin oluyorlar. Kendi menfaatlerinden dolayı dünya yoksulluğa doğru sürülmektedir. 30 u geçmeyen milyarder(dolar) kişinin dünya servetinin yarısını elinde tutması zaten gerçekleri ortaya koymaktadır.

Bu haber 899 defa okunmuştur

:

:

:

: